5+1 akkumulátor-kímélő tipp, a teljesség igénye nélkül

Előző cikkünkben egy hasznos, beépített OS 7.1-es funkcióval ismerkedtünk, ami felveti a kérdést, hogy milyen további egyszerű és hatékony trükkökkel tudunk még takarékoskodni fogyasztás terén, hogy ne kerüljünk váratlanul kellemetlen helyzetbe, töltőcsatlakozó híján.
Bár a teljesség igénye nékül, de azért lehetőleg a téma lényegét lefedve igyekszünk
a főbb tudnivalókat, a kipróbálásra érdemes tippeket összeszedni.

I. Kijelző
Minthogy az egyik -ha nem alegfőbb fogyasztóval van dolgunk, kézenfekvő, hogy ezzel kezdjük.

Először az Opciók – >Kijelző – >Képernyős megjelenítés menüben fogunk szöszmötölni egy kicsit. Itt négy opcióval szembesülünk:

 

Háttérvilágítás: ez alapból gyárilag 100-on áll, sokan javasolják, hogy vegyük le olyan 70 környékére. E sorok írója ellenben egy Bold 9900 tulajdonosaként saját tapasztalatból mondja, hogy a legnagyobb lelki nyugalommal levihetjük akár 10-re, ami a legkisebb érték, mégis kiválóan olvasható marad a Berry kijelzője. (Ugyanezt tapasztaltam már az előző készülékemen, egy 9800 Torch-on is.) Ezt megtehetjük akkor  is, amikor már csak kevés van az akksiban, de beállíthatjuk így állandó jelleggel is. A fényerőszabályzó erősen megvilágított helyen, pl. szabadban, napfényben így is, úgy is megnöveli a fényerőt, hiába állítjuk a minimumra, tehát hátrányunk vagy nehézségünk nem lesz semmiképpen.

Háttérvilágítás időzítése: az alapértelmezett érték 30 másodperc, amit helyzettől függően állítgathatunk. Amikor nem szükséges, levehetjük 20 mp-re. Persze gyakran a 30 mp is kevésnek bizonyul, de ha spórolni kell az akkuval, akkor még ez is sok.

Háttérfény automatikus elsötétítése: fokozatosan csökkenti a fényerőt, mielőtt a kijelző kikapcsolna. Túl nagy hatása sem az én, sem mások tapasztalatai szerint nincs az üzemidőre.

LED-es lefedettségjelző: a régi Ericssonok (és egyéb készülékek) hangulatát idéző, túl nagy gyakorlati értékkel nem bíró funkció. Ütemes villogással jelzi, hogy a készülék fel van jelentkezve valamely mobil hálózatra. Fogyasztás szempontjából nincs jelentősége. Így ennek ki- vagy bekapcsolása egyéni ízlés kérdése, egyesek szerint a világon létező legidegesítőbb BlackBerry funkció. Engem speciel nem különösebben zavar, de nem használom.

II. Rendszer-szintű  (a.k.a beépített) takarékosság
Az előző bejegyzésünkben említett Application Resource Monitor mellé a legújabb 7.1-es rendszerfrissítésbe bekerült egy ún. “Akkumulátorkímélő üzemmód” is. Ami ezzel kapcsolatbam rögtön szemmel látható, az az, hogy a beállított akku küszöbérték alatt visszaveszi a kijelző fényerejét 20%-ra (hacsak ezt manuálisan már korábban nem tettük meg, ugyebár).

Nem kapcsolja ki ugyanakkor az esetleg bekapcsolt rádiós modulokat (BT, wifi, GPS).
Az akkumulátorkímélő üzemmódról a Blackberry dokumentációja is csak viszonylag szűkszavúan nyilatkozik. Korábban napvilágot láttak olyan találgatások, hogy talán a futó alkalmazások prioritásába, vagy a processzor sebességébe is beavatkozik a szoftver a háttérben, de ezek nem nyertek megerősítést.

Ami biztos, hogy  ennyi áll róla a BlackBerry weboldalán:

“Az akkumulátorkímélő üzemmód segítségével kímélheti a telefon energiáját. és meghosszabbíthatja a töltések közötti időt. Bekapcsolása esetén az akkumulátorkímélő üzemmód felügyeli az akkumulátor töltöttségét. Amikor az akkumulátor töltöttsége csökkenni kezd, az alkalmazás automatikusan módosít néhány beállítást a telefonban. A telefon az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében az alábbi beállításokat végzi el:

  • A háttérvilágítás fényerejének legalacsonyabb szintre állítása.
  • A háttérvilágítás kikapcsolási idejének csökkentése.
  • A háttérvilágítás automatikus elsötétítési lehetőségének bekapcsolása.
  • A Mobile Hot Spot automatikus leállítási idejének csökkentése.”

Tehát az Akkumulátorkímélő üzemmód a fentieket biztosan elvégzi.
A beállításai nem kínálnak túlzottan sok lehetőséget: egyrész választhatunk, hogy ez a funkció be legyen-e kapcsolva egyáltalán, ez az egyik opciónk, a másik pedig, ha igent mondtunk rá, akkor már csak annyit adhatunk meg, hogy hány százalákos töltöttség alatt lépjen működésbe.

III. Manuális “tweak”-ek, avagy: “kapcsold ki, ami nem kell”
A legkézenfekvőbb takarékossági mód nem használni azt, amire nincs szükség. Az akku sosem lehet eléggé teli a mai világban, márpedig egy átlagos okostelefon a legkülönfélébb módon igyekszik azt lenullázni.
Hadüzenet a rádióknak
Legyünk kíméletlenek és tudatosak, mert ezen a fronton rengeteget lehet spórolni. Vegyük sorra, egyáltalán milyen rádiókról van szó:

3G: mindjárt első a sorban mobiltelefonunk 3G rádiója, amely brutális fogyasztástöbbletet képes produkálni.  Készenlétben ugyan nem annyira, de használat közben nagyon is.
Hacsak nem videótelefonálunk (én őszintén még embert nem láttam ezt tenni, kizárólag reklámokban és sci-fikben, jómagam is csak skype-on művelem nagy ritkán), szinte teljesen felesleges funkció. Ha éppen nincs szükségünk gyors böngészésre, Google Maps letöltésre vagy a MobileVOIP* alkalmazással valamelyik VOIP szolgáltatón keresztül lebonyolított telefonálásra olyan helyen ahol nincs wifi, akkor kapcsoljuk ki. Egyszerűbb böngészésre, push mailre, időjárás-widget frissítésére az Edge kapcsolat is tökéletesen megteszi, még a lefedettség is jobb. Egyes, arra érzékenyebb egyének pedig egy kiadós fejfájást is megspórolhatnak a kikapcsolásával. Tehát: le a 3G-vel! (*a MobileVOIP egyébként is automatikusan 3G-re áll a hívás idejére, ha nem talál wifit.)

– WiFi: nem annyira brutális, mint a 3G, de azért ez is az élmezőnyben van, ha fogyasztásról van szó, főleg, ha távol van a router vagy a hotspot. Ha nem használjuk, kapcsoljuk ki. Ha fontos, hogy gyakran menjen, merészebb kütyütulajdonosok számára adott a lehetőség az adóteljesítményt finomhangolni, csökkenteni a BlackBerryn, rejtett rendszermenüben. Erről talán a közeljövőben lesz egy cikk.

Bluetooth. A Kékfog nevű viking törzsfőnök nevét öröklő rádió se szégyell éppenséggel alkalomadtán battériánkból hörpinteni egy jóízűt. Mindazonáltal, ha nem szeretjük kapcsolgatni, akkor legalább állítsuk be úgy, hogy a BT menüben a felismerhetőséget kapcsoljuk ki, ekkor a háttérben elsunnyogva elvileg kevesebb kakaóval is beéri, és a korábban párosított eszközökkel továbbra is párosodni fog.

Mobil hotspot funkció: mivel ennek csak úgy van értelme, ha normális sebességet akarunk a céleszközön, hogy a 3G-nket osztjuk meg, így bekapcsolásakor egyszerre megy a 3G + a wifi, ami szó szerint dupla szívás: ezt tehát kizárólag addig használjuk, amíg muszáj, különben hamar meglepetések érhetnek.

– NFC (Near Field Communication): Ha van ilyenünk a készülékben, és ha használni tudjuk (idehaza – az NFC Tag-eket leszámítva, tehát pl. mobilos fizetésre stb. még bajosan…) és ha éppen szükség is van rá, csak akkor kapcsoljuk be ezt is. (Vigyázzunk, mert az App Worldben bolyongva könnyen aktiválhatjuk véletlenségből, az ikonjára bökve.)

GPS (Global Positioning System): ha éppen nem használunk navigációt, kapcsoljuk ki a helymeghatározást, hacsak nem égünk a vágytól, hogy Viberen, Facebookon, Foursquare-en vagy hasonlókon mindenkinek világgá kürtöljük, hogy éppen hol tartózkodunk.

– FM rádió (egyes típusoknál, pl. Curve 9220, 9320) – ezt nyilván azért tették bele, hogy ha már egyszer van, akkor használják, tehát nem írom, hogy “ne rádiózz” :D, de azért arra számíts, hogy az intenzív FM rádiózás szintén kiveti a vámot az akkuidőre.

 

IV. További apró trükkök
A fenti kategóriákban nem tárgyalt, egyéb lehetőségek még:

– Zárd be a nem használt alkalmazásokat. Az alkalmazásban nyomd meg a Menu gombot, és kattints a Kilépés elemre.

– Állítsd be úgy az okostelefont, hogy az automatikusan be- és kikapcsoljon.

Ha éjszaka nem életbevágó, hogy be legyen kapcsolva a készülék, akkor hasznos lehet. A kezdőképernyőn vagy egy mappában kattints a Beállítások ikonra. Kattints a Készülék > Automatikus be- és kikapcsolás elemre, és a kívánt időpont szerint állítsd be.

– Csökkentsd a figyelmeztetési hangprofilok hangerejét, vagy válassz rövidebb csengőhangot. A kezdőképernyőn kattints a Hang- és értesítési profilok ikonra. Kattints a Hangok és figyelmeztetések módosítása pontra.

– Ne használj rezgő hívásértesítést, ha nem muszáj. A rezgőmotor jó étvágyú holmi, kikapcsolásával szintén takarékoskodhatsz.

 – Az előző szöveg törlése a válaszüzenetből. Amikor egy üzenetre válaszolsz, nyomd meg a Menu gombot, majd válaszd az Eredeti szöveg törlése lehetőséget.

 – A podcast vagy közösségi alkalmazások tartalomfrissítési gyakoriságának módosítása.  Podcast és közösségi alkalmazásaid rendszeres időközönként végeznek tartalomfrissítést. Néhány ilyen alkalmazásban csökkenthető a tartalomfrissítés gyakorisága. További információkat az adott alkalmazás Súgójában találsz.

– Lépj ki az instant üzenőprogramokból, amikor nem használod őket. A gyári Google Talk, MSN, és a 3rd party üzenőprogramok (imo, IM Plus, Nimbuzz) a háttérben futva tarmészetesen szintén csökkentik az akku készenléti idejét, tehát lépj ki belőlük, ha nem használod őket.

 – Ha az okostelefonon van vaku, kapcsold ki. Indítsd el a Fényképezőgép alkalmazást. Kattints annyiszor a képernyő alján lévő vaku ikonra, amíg meg nem jelenik a kikapcsolt vaku jelzés.

– Ha már nem hallgatsz zenét, vagy nem nézel filmet, lépj ki a médialejátszó alkalmazásból. Máskülönben tovább fut a háttérben.

– Push értesítések kikapcsolása. Ha (pl.  BIS híján) nem a beépített email klienst használjuk, hanem egyéb IMAP fiókokat kezelő klienst, mint a LogicMail, kapcsoljuk ki a push lehetőséget, és/vagy állítsuk ritkábbra a fiókok lekérdezési intervallumát, vagy végezzük a lekérdezést manuálisan.

– Tartsd tisztán az akkumulátorcsatlakozókat. Néhány havonta tisztítsd meg az akkumulátor és az okostelefon fém érintkezőit száraz, tiszta törlőkendővel.

 

V. Letölthető rendszerkarbantartó szoftverek alkalmazása

Az App World-ből letölthető többféle olyan rendszerkarbantartó alkalmazás, mint pl. a PBTaskManager, ami segít memóriát felszabadítani, rendszeresen, időzítve vagy alkalmi jelleggel, és bezárni (sőt akár végleg törölni is) a feleslegesen futó alkalmazásokat (Vigyázat! Ha nem tudod valamiről, hogy mi az, akkor ne töröld!!!). A PBTaskManager-rel kényelmesen törölhetjük az eszköz eseménynaplót is (device event log), ami nagyra nőve képes eléggé belassítani a készüléket.

Ha épp nincs kéznél egyetlen alkalmazás sem, akkor belassult, akadozó készülék esetében egy gyors akku ki-be (battery pull) helyettesítő módszer az Alt + Jobb Shift + Del egyidejű lenyomásával elérhető újraindítás.

 

+ 1 TIPP: Használj külső mobil akkumulátort. Ezt mindenhova magaddal viheted. Sokféle gyártmány, típus és változat létezik, jellemzően nagyjából 1500 és 4000 mAh közti kapacitásúak (amire ennél több van írva, pl. 10.000 mAh, és nem Mugen Power vagy valami hasonlóan ismert márka, annál fogadjuk erős fenntartásokkal a nagy számot!). Univerzálisak, többféle töltőfejjel szállítják őket, tehát egyéb eszközeid, akár a PlayBook tabletod vagy a notebookod ad-hoc töltését is megoldhatod velük útközben, ha bajba kerülnél és nem vagy konnektorközelben.

Reméljük, segítettünk néhány támponttal a hatékonyabb BlackBerryzés útjára lépni. :)

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F