A BlackBerry a 2. legnagyobb védjegytulajdonos a mobil biztonság terén

blackberry-security

Amióta Edvard Snowden leleplezései nyomán nyilvánosságra került a tömeges, embereken nagyban űzött kémkedések ténye, a világ jóval komolyabb figyelmet fordít a digitális biztonság témakörére, mint valaha.

Főként a mobil adatbiztonságról van itt szó, hiszen mobiltelefont ma is jóval többen használnak, mint akár asztali, akár egyéb számítógépet. Szerencsére a BlackBerry mindig előtérbe helyezte a biztonságot üzleti modelljeinél (magyarul mindegyiknél), s ezen tény miatt a kormányok világszerte mindig is hajlamosak voltak a cég okostelefonjaiért nyúlni.

Ahogy a cégek kezdik fokozni a biztonságot mobil technológiák terén, csupán két komoly játékos marad a mezőnyben. Nem meglepő módon a BlackBerry az egyik, de „ki” a másik? Természetesen kínai, mi más is lehetne… A ZTE-ről van szó, amely méreténél fogva is az egyes számú ezen a pályán – derül ki egy Thompson Reuters tanulmányból.

A ZTE több mint 160 szabadalmat jegyzett be csak az elmúlt 5 év során. Összesen több mint negyvenezer (!), egész pontosan 40.851 szabadalom van a cég birtokában. Azonban ezek közül csak 1385 olyan van, amelyet az Egyesült Államok szabadalmi hivatala jegyzett be.

További kínai cégek, mint pl. a Xiaomi és a Huawei is elkezdték bővíteni szabadalmi portfóliójukat, és célkeresztjükben az USA piaca áll.

Minden valószínűség szerint a jövőben még több szabadalmi bejegyzést fogunk látni a ZTE-től éppúgy, mint egyéb más okostelefonokkal foglalkozó kínai cégektől.” – mondja a Thomson Reuters egy szabadalmi elemzője.

Jelen idő szerint a BlackBerry a második helyen tartózkodik. Összesen 100, a mobil biztonság területét érintő szabadalmi bejegyzés fűződik a nevéhez, ugyanazt az időszakot tekintve, ami alatt a ZTE kb. 160-at gyűjtött be.

A BlackBerry portfóliója valószínűleg tovább fog bővülni a közelmúltban megszerzett WatchDox cég biztonságos mobil dokumentum-megosztási megoldásával.

A BlackBerry erős szabadalmi fegyverarzenáljának köszönhetően sok-sok pletyka napvilágot látott már az évek során arról, hogy mely cégek érdekeltek és érdeklődnek a cég megszerzésében. Olyan nevek merültek fel, mint pl. a Microsoft, Samsung, no és az Apple. Ennek ellenére nincs lényegi bizonyíték, ami a fenti állításokat tényekkel támasztaná alá.

Jelenleg vitatható, hogy a BlackBerry legvonzóbb aspektusa a szabadalmi portfóliója lenne, de figyelembe véve a fenti eredményt érdekes lenne látni, hogy az Apple-nek fáj-e a foga egy újabb nagyszabású, főként szabadalmi vonatkozású akvizícióra”.

A BlackBerry ez idő szerint összesen 7.953 aktív szabadalmat birtokol az USA-ban. Az IPWatchdog legalább 20 olyat talált ezek közül, amely közvetlenül a mobil adatbiztonság területére vonatkozik.

Ahogy a BlackBerry halad a mobil eszköz menedzsment (MDM) megoldásaival a BES12-vel, valamint a dolgok internetjének területére való bevonulásával, csak arra tudunk következtetni, hogy továbbra is csúcstartó lesz a mobil  biztonságtechnológiák területén, és megtartja innovátori pozícióját.

Forrás: ipwatchdog

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F