A BlackBerry a mobil számítástechnika teljes spektrumát célozza meg eszközeivel

heins abc

A BlackBerry Z10 USA-béli indulásával Thorsten Heins CEO ment egy kört a nagy médiacégeknél, hogy megossza gondolatait az új operációs rendszerről.
Egy, az ABC News-nak adott interjújában világossá tette, hogy a BlackBerry nem korlátozza magát az okostelefonokra és tabletekre a BB10 jövője szempontjából. Heins és más BlackBerry-fejesek sokszor említést tettek a BB10 platform számítási teljesítményéről és arról, hogyan próbálják kiaknázni ezt a komoly teljesítményt az összes mobil számítástechnikai igényünk kielégítésére.

Az egyik rögzített interjú során, amelyet Joanna Stern készített Heins-szel az ABC News színeiben, Heins megismételte gondolatait arról, hogyan képes a BB10 áthidalni az okostelefonok és a komputerek közt tátongó szakadékot.

“Számomra ez nem csak a következő okostelefon. Egy laptop teljesítményével rendelkezik. Ez többé már nem csak egy okostelefon.” – mondta. “Ez az Ön személyes számítási kapacitása. Gondoljuk csak el, mit lehet megtenni vele. Hány személyes számítástechnikai eszközt hordozunk magunkkal? Miért ne egyesítenénk ezt egy olyan eszközben, amely kielégíti az összes számítási igényünket?”

A BlackBerry nem kíván laptopokat vagy asztali gépeket építeni, inkább megpróbálják kitalálni, hogy a BB10 platformmal hogyan tudnák kipipálni az összes igényt, ami az átlag felhasználónál felmerül, amikor hordozható eszközöket használ.

“Olyan mobil számítástechnikai élményről beszélünk, amely Önnek, mint felhasználónak biztosítja, hogy mindössze egy eszközt kelljen hordoznia.”- mondotta. “Azután Ön megkapja e köré az összes olyan perifériát, amelyek könnyebbé teszik az életét, mint egy tablet hordozása, egy okostelefon hordozása, egy laptop hordozása, vagy az irodában egy asztali gép.”

Heins meglátásai érdekesek és magukkal ragadóak, amikor arról van szó, hogy megnyerjen embereket a platform számára. Eldondolásai ésszerűek. Azonban a BlackBerrynek továbbra is a mobil okostelefon piacra kell fókuszálnia, nehogy túlságosan sok mindenbe belekapjanak.

Hozzáteszem, bár az elgondolások első ránézésre igen forradalmiak, ne feledkezzünk meg róla, hogy míg a BlackBerry még csak beszél egyesített eszközökről (igaz hogy ezt nagyon szépen, csábítóan teszi), nem szabad elfelejtenünk, hogy olyanok, mint az Asus vagy a Motorola már nem is az első (!) ilyen kompozit eszközön vannak túl – és nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is.
A Padfone és az Atrix mobiltelefon-és-netbook-egyben -koncepciójához hasonlóval előjönni már nem biztos hogy önmagában egyértelműen “forradalmi” volna – persze a lehetőség mindig megvan valami más filozófiával nagyot “durrantani”  – csakhogy Thorsten szavaiból nem derül ki, mi lenne az pontosan, és hogy mennyire konkrétak az elképzelések. Első blikkre őszintén szólva ezek az egyesített BB10 eszközök, amelyekről szó van, nem mások, mint az Asus Padfone Blackberry-féle verziója.

Persze idővel ez is kiderül – a dolog még így is izgalmas lehet, mivel a BB10-ben eleve több a “kakaó”, így a potenciál is, mint az Android bármelyik jelenlegi verziójában.

A teljes interjú megtekinthető itt.

Ne felejtsetek el hozzászólni, várjuk a véleményeket!

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F