A BlackBerry hivatalosan cáfolta, hogy sikerült volna feltörni a titkosítását

images

Szárnyra kapott egy hír a világhálón, miszerint egy holland kriminalisztikai egység módot talált arra, hogy visszafejtsen üzeneteket egy BlackBerry okostelefonról. A cég hivatalos állásfoglalást adott ki, melyben közölte: nem ismeretes számára az alkalmazott módszer, s hozzátette, telefonjai “éppen olyan biztonságosak továbbra is, mint amilyenek mindig is voltak”.

A BBC News szerint a Netherlands Forensic Institute (NFI, azaz holland törvényszéki intézet) azt állítja, 275 emailt fejtett vissza egy BlackBerryről, a rajta taláható összesen 325 db üzenet közül. Az NFI egy, a holland rendőrség számára szolgáltatásokat nyújtó szervezet, és mint ilyen, nem fedi fel, hogy hogyan érték el a fenti állítólagos eredményt. Bizonyos spekulációk szerint speciális szoftvert, sőt, talán hardvert használtak e célra, valószínűleg még szét is szedték magát a készüléket, és közvetlenül fértek hozzá a memóriachipek tartalmához.

A BlackBerry az alábbiakat nyilatkozta a témában:

A BlackBerrynek nincs tudomása a konkrét készülék részleteiről vagy arról, milyen módon volt az konfigurálva, menedzselve, ill. más értelemben védve, s az állítólag megfejtett kommunikációk természetéről szintén nincs információ.

Amennyiben ilyen információk visszaállítása valóban megtörtént, akkor ezen információkhoz való hozzáférés BlackBerry készülékek esetén olyan tényezőknek köszönhetően lehetséges, aminek semmi köze magának a BlackBerry készüléknek a felépítéséhez. Ilyen tényezők: felhasználói hozzájárulás/engedélyezés; nem biztonságos harmadik féltől származó alkalmazás; vagy adatvédelmileg elégtelen viselkedés; vagy maga a felhasználó.

Továbbá: nincsenek backdoor-ok egyetlen BlackBerry készülékben sem, s a BlackBerry nem tárolja, ezért nem is tudja megosztani a BlackBerry készülékek jelszavait sem a hatóságokkal, sem bárki mással. Más szavakkal: amennyiben a felhasználó követi a javasolt gyakorlati lépéseket, a BlackBerry készülékek épp olyan biztonságosak s adataik épp olyan szinten védettek maradnak, mint amennyire mindig is voltak.

 

Úgy véljük, a BlackBerry részéről ez egyenes és tiszta beszéd, a hollandusok részéről viszont csak obskúrus nagyképűsködés, illetve egy cég önigazolása további finanszírozás céljából. Egészen addig, amíg el nem árulják a részleteket, azt pedig természetesen nem fogják. (Persze, mi meg betörtünk a múlt héten az NSA-hoz, de becsszóra ám!)

Forrás: BlackBerry

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F