A BlackBery QNX OTA update-tel demonstrált a detroiti autókiállításon

qnx-car-logo-e1357656267633

Hát eljött ez a korszak is: a legújabb autókon futó fejlett operációs rendszereket is illik ma már frissíteni időről-időre. Na persze e sorok írójának ’95-ös Toyota Carináját még (már) nem fenyegeti ez a veszély, de nem mindenkinél állt meg az idő: sokaknak a nagyon közeli jövőben így vagy úgy (vagy mindenhogy) a világhálóra lesz kötve a járműve, ha még nem volna.

A dolgok internetje hajnala beköszöntött, s tudjuk: ami elkerülhetetlen, annak a legjobb az élére állni. Pontosan ezt teszi a BlackBerry is, amely az autókban is használt operációs rendszerek legfejlettebbike, a QNX mögött álló név. Órási távlatok és lehetőségek várnak kiaknázásra e területen.

A 2015-ös detroiti autókiállításon a múlt héten a BlackBerry demonstrálta következő generációs OTA, azaz vezeték nélküli frissítési megoldását, amely segít az autógyártóknak költséget megtakarítani, csökkenti a visszahívások számát, javítja majd a vásárlói elégedettséget, és a járműveket naprakészen tartja lenyűgöző, új funkciókkal bővítve azokat, jóval az összeszerelő szalagról való legördülésüket követően is. Az OTA frissítési megoldás része a BlackBerry IoT (Internet of Things, dolgok internetje) platformjának  és úgy tervezték, hogy biztonságos és globálisan skálázható legyen a szórakoztató-információs, navigációs, telematikai rendszerek és a járművek más végpontjai számára.

Napjaink autóiban több tucat processzor futtat több millió sornyi szoftverkódot. Gyakran e kódot frissíteni szükséges a funkciók fejlesztése vagy problémák javítása céljából, vagy akár az információs/szórakoztató rendszerek új alkalmazásokkal való bővítése miatt. Azonban a hagyományos, fizikai módszerekkel történő szoftverfrissítés reaktív megközelítése költséges, kényelmetlen, és időt rabló dolog. A BlackBerry OTA megoldása egy évtized bizonyított szoftverfrissítési tapasztalatait használja ki és kamatoztatja. Világszerte több, mint 100 milió(!) egyedi hardverrel rendelkező eszköz, operációs rendszer és alkalmazás igényeit képes kielégíteni pusztán az autós szektorban.

Az új OTA frissítéseknek a BlackBerry biztonságos hálózata ad helyet, s egyszerre járművek millióira skálázható, lehetővé téve az autógyártóknak, hogy költséghatékonyan menedzseljék flottáikat világszerte. A rendszer képes külön kiszolgálni egyes autógyártók sajátos, egyedi igényeit is, alkalmazkodva  a különféle járművek elektronikai rendszereihez.

Fentiek eredményeképpen az autógyártók célzottan oldhatnak meg problémákat, vagy adhatnak hozzá a járművek rendszeréhez új funkciókat a felhasználói élmény javítására. Mindez gyorsan és jóval kevesebb költséggel történhet meg.

A BlackBerry IoT platformmal kapcsolatos további információkat találhatunk a  blackberry.com/internet-of-things címen.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F