A két új BlackBerryről közzétett fotók története + izgalmas technikai részletek

b7d69953-0f08-4634-bb02-a324f74f0347

A korábban kiszivárgott prototípus készülékfotók után újabb képek kerültek napvilágra a valamikor ősszel várható két új BlackBerry készülékről – de a sztoriban van némi csavar.

A 10-es széria kései darabjainál elkezdődött trendet folytató fantázianevek terén -amelyeket városokról adtak a készülékeknek- némi inkonzisztencia mutatkozott már a múltban is, és most is ez a helyzet. A  ‘Rome’ és a ‘Hamburg’ kapcsán azonban most nem ez a nagy hír.

A BlackBerry soron következő Android alapú készülékei rengeteg oldalon felbukkantak, s egyúttal komoly kavarodást is okoztak, ugyanis a képek nem a BlackBerrytől kiszivárgott hivatalos renderek, hanem valójában Dylan Habkirk munkái, akinek BBM csatornáján már napokkal korábban fenn voltak a nevezett fotók, míg valaki úgy nem döntött, hogy letölti azokat, és saját logójával látja el, kvázi ellopva őket.

Dylan így írt erről egy tisztázó posztjában:

Ma azokról a Hamburgról és Rome-ról szóló bejegyzésekről szeretnék szót ejteni, amelyeket már valószínűleg olvashattatok internetszerte a „kiszivárgott” renderekről, egyúttal szeretnék közelebbi részletekkel szolgálni a két készülékről, pár új renderrel együtt. Ha hardcore BlackBerry-fan vagy, valószínűleg már jártál a BBM csatornámon, és kiszúrtad a két Androidos készülék rendereit…

Aggodalommal töltött el, amikor ezek a renderek némi információmorzsával egyetemben felkerültek egy bizonyos oldalra, amelyet nem szeretnék megnevezni, s amely a logójával vízjelezte a képeket, mint sajátjait, ami rosszul sült el, ugyanis ez nagyobb tech oldalakat is megvezetett, s ezek átvették a képeket. Csak hogy tisztázzuk: semmilyen értelemben nem kiszivárgott képekről van szó, ezek olyan készüléktervek és/vagy prototípusok számítógépes replikációi, amelyeket személyesen volt szerencsém látni. Nem tévesztendők össze egy olyan ténylegesen kiszivárgott képpel, mint amilyen az első Silver Edition Passport, eredeti nevén ‘Oslo’ volt.

Hamburg-Render

A ‘Hamburg’ – felül már az új logotípiával

Habkirk hozzáteszi, hogy a Hamburg-ot soha nem látta élőben, de látott belső használatra szolgáló skicceket róla, s ez alapján elárulja, hogy a készülék nagyjából a Z30 formavilágát másolja. Ez a képen látszik is, mint ahogy az is, hogy egyúttal némi Silver beütése is van genetikailag a készüléknek. Dylan azt is jelzi, maga a Hamburg kódnév nem annyira bizonyos még, mint amennyire a Rome.

A Rome kapcsán viszont így ír:

Ami a Rome-ot illeti, ezt a készüléket volt szerencsém személyesen látni pár alkalommal itt, Waterloo-ban… a hónapokkal ezelőtt a CrackBerry által még Vienna néven kiszivárogtatott készülékről van szó.

Azóta a telefon nagyfokú finomításokon esett át. Az egyik ilyen, hogy a motorháztető alatt biometrikus azonosító lapul…

Dylan hozzáfűzte, a leginkább logikus hely az ujjlenyomat-szkenner számára a szóköz billentyű, vélhetően ebbe integrálják majd az érzékelőt. Az Android M és N eljövetelével a BlackBerry végre képes lesz a funkciót magába a készülékszoftverbe integrálni – annak ellenére, hogy a BlackBerry korábban nem mutatott különösebb lelkesedést e technológia iránt, más gyártóktól eltérően (pl. a BB 10 készülékek esetében sem). Hogy a gyártásba kerülő modellbe bekerül-e a funkció, az még nem ismeretes, de szeptemberig biztosan kiderül.

Rome-Render

A ‘Rome’

A Rome specifikációiról így ír:

A Rome szemlátomást hasonló paraméterekkel bír, mint a Priv, mondhatni ugyanazokkal. A kijelző hasonlóképpen kétoldalt lekerekített lehet, ami kérdésessé teszi, hogy a billentyűzet hogyan fog illeszkedni a ház alakjához.

A kijelző éles, bár felbontását nem árulták el. Egy dolog, ami még megragadt bennem, hogy a Priv frontoldali kamerájával kapcsolatos panaszok miatt a Rome egy 8 megapixeles frontkamerát kap. Az árát tekintve azt hallottuk, hogy 500 amerikai dollár körül lehet majd.

Dylan elárulta még, hogy az összes általa látott Rome készüléken volt egy speciális hardveres gomb, amely egyetlen általa ismert készüléken sem található meg, s ez „kormányzati és magánszemélyek használatára egyaránt szolgál majd, de erről nem szeretne többet elárulni”.

A rejtélyes gombról hamarosan bizonyára többet hallunk még. A két készüléket a fenti hírek ellenére sem vehetjük teljesen készpénznek, hiszen a BlackBerry esetében különösen sok prototípiust láttunk már visszahívni, ill. a süllyesztőben eltűnni – reméljük, ezúttal nem így lesz.

A teljes Dylan Habkirk-poszt itt olvasható el eredetiben.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F