A legtöbben nem használnak egyedi PIN-t

BBM PIN_0

A saját, avagy személyreszabott PIN ötlete eredetileg jópofának tűnt a BlackBerrytől. Felmerülése időszakában emlékszem, megkérdőíveztették, hogy mennyien használnának szívesen ilyet, valamint hogy aki igen, az hajlandó lenne-e fizetni is érte. Ezen belül arra is kitértek, hogy a fizetni hajlandóak inkább egy egyszeri díj fejében, vagy netán havidíjért vennék igénybe a dolgot.

Eleve kisebbségben voltak a fizetni hajlandók, de azok meg főleg, akik ezért rendszeresen fizettek volna. Ez logikus is: aki pénzt adna ilyesmiért, az úgy van vele: oké, fizetek, mert kell a dolog, aztán legyünk túl rajta. Na de rendszeresen? Ne vicceljünk.

A felhasználók mintha  a lónak zongoráznának, annyira lett figyelembe véve a véleményük. A BlackBerry ki jött a saját PIN lehetőségével – de azt kizárólag csak rendszeres előfizetéssel lehet igénybe venni.

Nem csoda, hogy így kb. a kutyát nem érdekli. A Crackberryn újból megkérdőívezték a dolgot, és természetesen ugyanaz az eredmény, mint annakidején: mit sem változott, hogy a custom PIN igen keveseket érdekel:

P99

Tehát olyan 10% körüli a valódi érdeklődés és használat.

Persze nem ítéljük el a BlackBerryt, lelkük rajta, nyilván a rendszeres bevételi források érik meg jobban a cégnek – de azon nem szabad, hogy csodálkozzanak, ha ebből túl sokat nem fognak profitálni.

Az egész koncepció egyébként eleve ott hibádzik, hogy a felhasználót egy másik felhasználó általában sehol (a BlackBerry világán kívül) nem egy PIN-kóddal azonosít, lett légyen az bármilyen jól hangzó (nem ezt szokták meg a júzerek egyéb azonnali üzenő szolgáltatásokban sem, mint a Viber, Skype, stb.), hanem egy nicknévvel, ami már most is lehet bármi, ingyen és bérmentve… A PIN csak a BlackBerry-berkeken belül fontos, de ezt a szemléletet a más ökoszisztémából érkező BBM-használó pl. iPhone-osok, Androidosok nem feltétlenül fogják megérteni, akceptálni, és átvenni… Ez nem várható el.

 

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F