A legújabb feltételezések szerint az NSA hozzáfér a BES levelezéshez is

image

Manapság mindenütt, mindenki kiszivárogtat, ez az új, felkapott hívószó – ennek jegyében tesszük közzé az (egyébként többek által fenntartásokkal kezelt) hírt mi is, amelyet a közismert német Der Spiegel magazin jelentetett meg elsőként.

A hír úgy szól, hogy bizonyos (Edward Snowdentől származó) információk szerint az NSA és brit megfelelője, a GCHQ már 2009-ben sikeresen feltörte a BES titkosítását.

Azt már eddig is tudtuk, hogy bármely kormány képes hozzáférni az SMS és a BIS forgalomhoz bármely szolgáltató hálózatán. Na mármost, ez a kiszivárogtatott hír nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a BlackBerry BES forgalom nemcsak elcsíphető, hanem fel is törhető, tehát megfejthető is.

A BlackBerry hosszú ideje állítja, hogy ők nem tartanak fenn backdoor lehetőséget, tehát nincs kiskapu a BIS titkosításán. Az egész adatfolyam titkosítva halad az eszköztől a BES szerverig, AES kódolás használatával.
Ez felveti a jogos kérdést, hogy akkor az NSA hogy az ördögben férkőzhet mégis hozzá egy ilyen beszélgetéshez…

A kiszivárgott információ szerint az NSA 2009 óta csap le a BlackBerry BES email forgalomra, amíg azon év májusában egy rövid ideig tartó nehézségbe nem ütközött, amit a BlackBerry üzenetküldő protokolljának módosulása okozott, mivel  megváltoztatták a követés és lekérdezés metódusát. Azután 2010 márciusától újra képesek voltak hozzáférni az információhoz -állítja a Der Spiegel, olyan GCHQ (a brit kormányzati kommunikációs főhadiszállásról származó) dokumentumokból idézve, amelyeket titkosnak jelöltek.

Elemzők a fenti állítások valódiságát fenntartásokkal fogadták, ugyanakkor remélik, hogy hivatalos állásfoglalást is kapunk a Blackberrytől ez ügyben. Ezidáig ugyanis nem mondtak túl sokat az ügyben, leszámítva azt, hogy nekik nincs fenntartott kiskapujuk a BES kommunikációhoz. Egyesek szerint ez esetben az egyetlen valós lehetőség az, hogy a z AES kódoláshoz van kiskapujuk, vagy pedig hozzáférésük van a BES szerverhez.

… vagy Snowden (vagy valaki a nevében) kamuzik – tehetnénk hozzá, akkor viszont mi okból is indítottak hajtóvadászatot ellene…

Érdekes és elgondolkoztató ugyanakkor az a civil kezdeményezés, amelyet egyfajta fricskaként indítottak el nemrég, ennek lényege egy felkérés, hogy mindenki cc-zze önként minden levelét az NSA-nak (egy rakás emailcímük van, a neten több helyen fellelhetőek), így könnyítsük meg a perverzen kíváncsi fiúk munkáját :o)

További részleteket a BES-botrányról a Spiegel Online oldalán találhatunk.

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F