A Priv tervezése és születése, avagy a design-csapat kulisszatitkai

2_priv_early_sketches_black

Eddig nem ismert háttérinformációkról, koncepciókról lesz szó az alábbiakban: a kíváncsiak megtudhatják, mely tényezők voltak a legnagyobb hatással a Privre, mi és hogyan inspirálta a készülék tervezését.

Már szinte hagyomány (s méghozzá milyen jó!), hogy egy-egy új készülék kiadásakor a BlackBerry interjút készít a cég aktuális kreációja mögött álló design csapattal. Az Inside BlackBerry blogon ezúttal Michael DeFazio ipari formatervezési vezető, valamint a Privet tervező team két tagja, Aaron Allen műszaki főtervező és Cortez Corley, a rangidős ipari formatervező kínál bepillantást mindabba, ami befolyásolta, inspirálta a készülék megtervezését, s ami célként lett kitűzve megálmodásakor.

Priv-Development

 

Milyen dizájn-filozófia áll a Priv hátterében?

Michael DeFazio, ipari formatervező: Az empátia nem egy új megközelítési mód a tervezésben, azonban a designer igen könnyen beleeshet az esztétika csapdájába, és elfeledkezhet róla, hogy kinek is tervez. Igen alaposan oda kellett figyelnünk, hogy mit mondanak az emberek. Meg kellett oldanunk az alkalmazások  ökoszisztémájának problémáját – a válasz az Android lett.  Meg kellett találnunk a módját, hogy az emberek által kedvelt fizikai billentyűzet miatt ne kelljen kompromisszumot kötni a teljes érintőképernyős élmény terén, amit az emberek egy ideje szintén nagyra értékelnek. A kamera létfontosságú eszközzé vált a felhasználók életében, így hát beépítettünk egy 18 megapixeles Schneider-Kreuznach minősítésű kamerát, amely lenyűgöző képeket készít – minden helyzetben és késedelem nélkül. Az emberek világszerte küszködnek az akkumulátorok kapacitásával… nem tart ki a készülékük egy feltöltéssel reggeltől estig. Így nagy akkura volt szükségünk. Az elképzelés igen egyszerű volt: hallgatni az emberek igényeire. A kihívás az volt, hogy mindezt kreatív módon szőjük egybe, egy eszközbe, amely célszerű, kompakt, robusztus, felhasználóbarát és modern kialakítású

 

3_priv_hand_sketches_white

 

Mi volt a fő inspiráció a Priv mögött?

DeFazio: A Priv korszerű megközelítése egy ismerős kialakításnak: a csúszkás készüléknek. Az Androidra való váltás azt a kihívást hozta magával, hogy a fizikai billentyűzetünket integrálnunk kellett egy nagy, 16:9 arányú kijelzős készülékbe, így meg kellett találnunk az intelligens módját annak, hogy a tasztatúrát elrejtsük a házba úgy, hogy a telefon viszonylag kompakt maradjon. Azt akartuk, hogy az ipari formaterv tükrözze a privátszféra figyelembe vételét. A csúszka sima és csendes, kifinomult, rafinált elemekkel kialakított, amitől az ember szeretné kézbe venni.

5_priv_keypad

Melyek voltak a fő célok a design terén, és hogy lettek azok elérve?

DeFazio: A fő cél a Privnél az volt, hogy olyan eszközt alkossunk, ami kompromisszumok nélküli élményt nyújt mindkét állapotában, összecsukva és szétnyitva. Összezárt pozícióban a készülék mérete hasonló a piacon levő más teljes érintős készülékekéhez, anélkül, hogy szilárdság, vastagság, ergonómia vagy akár formaterv terén kompromisszumot kellett volna kötni. Nyitott helyzetben az eszköztől magabiztos, precíz gépelési élményt vártunk el, pont olyat, amiről a BlackBerry híres. Úgy hiszem, ennek sikere lemérhető az által, hogy a felhasználókat mekkora meglepetés éri, amikor először szembesülnek a billentyűzettel. A forma teljesen megszakításmentes, eltekintve a készülék alján egy kis lépcsőtől, amely vizuális és ergonómiai affordanciát nyújt (megjegyzés: ez egy design-szakkifejezés, ami azt jelenti, hogy valami a megjelenésével önmagában is vizuális útmutatóként szolgál, sejteti a funkciót, hogy hogyan kell használni azt a tárgyat), ami jelzi, hogy a kijelző hol csúsztatható fel, hogy aztán varázslatos módon felfedje az érintésérzékeny fizikai billentyűzetet.

Cortez Corley, ipari formatervező: A számomra leginkább kedvenc design-jellegzetesség az unibody ház hátuljának kialakítása. A felület kontúrozása és a lágy érintésű bevonat kényelmessé teszi a készülék tartását, s a hangszóró és az üvegszál szövet mintázata pedig vizuálisan kelti fel az érdeklődést.

 

A teljes interjú anyaga további képekkel és szöveges érdekességekkel itt olvasható eredetiben:

http://blogs.blackberry.com/2015/12/a-conversation-with-the-designers-behind-the-priv-qa-pics/

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F