A Sachesi rejtelmei – I. rész: firmware frissítése könnyedén BlackBerry 10-en

sachesi-search

Figyelmeztetés: az alábbi metódust mindenki kizárólag saját felelősségére kövesse!
A Szederblog nem felel a módszer akár helyes, akár helytelen, vagy bármilyen alkalmazásából vagy nem alkalmazásából eredő semmilyen közvetlen, közvetett, valós vagy implikált anyagi, erkölcsi, szellemi vagy egyéb kárért, hátrányért, kényelmetlenségért, bevételkiesésért, természeti katasztrófáért, vagy az univerzum összeomlásáért.

Mindazonáltal kijelentjük, hogy a módszer biztonságos, kipróbált, és ha pontosan követjük egyszerű lépéseit, roppant valószínűtlen, hogy problémába ütközünk. (Ha mégis nagyon félremenne valami, írj nekünk itt vagy Facebookon – valószínűleg tudunk segíteni.)

A Sachesi-vel történő szoftverfrissítés nagy előnye, hogy -gyorsasága mellett- adataink, valamint a telepített szoftverek megmaradnak készülékünkön (a biztonsági mentést azért ne hagyjuk ki előtte!) Előfordulhat mindazonáltal, hogy az email fiókunkat újra kell konfigurálni a frissítést követően.
A program segítségével teljes firm frissítést ugyanúgy végezhetünk, mint az operációs rendszer egyes elemeinek cseréjét, pl. csak a rádió fájlokét vagy csak az android futtatókörnyezet más verzióra történő leváltását.

A módszer egyfajta sideload, amihez azonban nem szükséges a telefonon a fejlesztési módot bekapcsolni.
Egyetlen hátránya (ha ezt annak lehet nevezni), hogy wifin keresztül nem működik, mint a hivatalos BlackBerry Link, vagy az olyan sideload szoftverek, mint a vnBB10.

Nézzük tehát lépésről-lépésre a firmware frissítés menetét:

The first feature that I introduced Search - Search for and download the latest OS

Első lépésként csatlakoztassuk készülékünket USB-n keresztül a pc-nkhez, majd indítsuk el a Sachesi-t. A telefon lehetőleg legyen teljesen, vagy közel teljesen feltöltve, véletlenül se lemerülés-közeli állapotban kezdjünk a művelethez.

Ha a megfelelő driverek adottak (a hivatalos BlackBerry Link feltelepítésekor ezek felkerülnek gépünkre), akkor a Sachesi pár másodpercnyi homokórázás után felismeri készülékünket, és alul ki is írja annak típusát.

Ezután meg kell kerestetnünk vele a készülékünkre való legfrissebb firmöt. Ehhez a SEARCH fülre kattintva a megfelelő ablakokba beírjuk a készülékünk és a szolgáltatónk megfelelő adatait. A country kód 216, a Telekom 30-as, a Telenor 1-es, a Voda pedig 70-es. A készülékünk pontos variánsát vagy a Sachesi ablak alján, vagy készülékünkön a Rendszerbeállítások>Névjegy menüben találjuk, pl. SQN 100-3, vagy STL 100-1, vagy hasonló, ezt a “Variant” legördülő menüben kell beállítani. A Mode maradjon Upgrade, és a Server-t is hagyhatjuk azon, ahol alapértelmezésben áll (CSE Production)

Ezután kattintsunk a Search-re. Hosszabb-rövidebb szöszmötölést követően megjelenik az adott készülékre elérhető legfrissebb firm verzió, amelynek fájljait ezek után letölthetjük számítógépünkre.  (Download all).

Mentsük le a firm összes fájlját egy könyvtárba (beállíthatjuk, hogy hova), majd az INSTALL fülre kattintva válasszuk az Install folder gombot:

Install - Install OS, install the file. Bar

Tallózzuk be azt a foldert, ahova a firm fájljait előzetesen elmentettük, és okézzuk le: a szoftverfrissítés ezután szépen elkezdődik, százalékos haladásjelzést is kapunk segítségül, és a telefonunk is kijelzi, hogy a szoftver frissítése folyamatban van. A művelet közben ne piszkáljuk, hagyjuk szépen békén.
Mikor a Sachesi végzett, a BlackBerrynk szépen újraindul – ez a szokásosnál kicsit tovább tart, de amikor feljön, már az  új szoftververzió muzsikál rajta.

A Sachesivel is csinálhatunk biztonsági mentést bármikor (pl. firm frissítése előtt), hasonlóképpen a BlackBerry Linkhez (a BB hivatalos kezelőprogramja), ezzel viszont tapasztalataink szerint egy kicsit gyorsabban és rugalmasabban megy a dolog:

Backup - Backup and restore data for BB10

Beállíthatjuk, hogy mi mindent szeretnénk a biztonsági mentéshez mellékelni: külön kijelölhetjük (kipipálhatjuk) az alkalmazásadatokat, a médiafájlokat és a beállításainkat is.

A Sachesi egyéb funkciókra is képes.
Legközelebbi cikkünkben Androidos programok sideloadjának mikéntjét fogjuk tárgyalni, bemutatunk (terveink szerint letölthetővé is teszünk) egy rakás, közérdeklődésre számot tartó programot, amelyek kipróbáltan és tesztelten futnak BlackBerry 10-en, az Androidos futtatókörnyezetben.

A Sachesi letöltése:

Windows Beta 13 (7800KB, 32-bit)
Linux Beta 13 (670KB, 64-bit)
Mac Beta 13 (239KB, 64-bit)

A Windowsos verziót letöltés után tetszőleges helyre másoljuk, majd indíthatjuk is (telepítés nem szükséges).

Mindenkinek kellemes (és sikeres) firmware-frissítést kívánunk!

 

 

Comments

Hozzászólás

5 válasz

  1. tsagi73 2013/11/05
  2. Laci 2013/11/05
  3. Laci 2013/11/07
  4. Kristof87 2014/02/06

Válasz erre

F