A top 5 kiszivárgott BlackBerry terv, amiből nem lett semmi

blackberry-playbook-dead

A BlackBerry név az idők során (de főleg igaz ez a 10-es széria megjelenése környékétől számítva) szinte egybeforrott a „kiszivárogtatás” fogalmával, a cég sajátos marketingstratégiájának köszönhetően.

Kiszivárogtatások itt, kiszivárogtatások ott, ahova csak nézünk, gyakorlatilag mindenütt. Kiszivárognak részletek új, be nem jelentett készülékekről, grafikák és fotók az eljövendő utódokról, kiszivárogtatják a hardveres specifikációkat, a bejegyzett legújabb szabadalmak leírásait, de rendre a nemhivatalos, sőt még a hivatalos firmware (OS) verziókat is.

Teszik mindezt úgy, hogy hivatalosan, formálisan a BlackBerry szinte felháborodottan elzárkózik a kiszivárogtatásoknak még az elvétől is („Mi és a kiszivárogtatás? Ugyan kérem, mit képzelnek?!”) közben a kulisszák mögött úgy tűnik, gőzerővel folyik a dolog. Bár konkrétan pl. Mr. Chen az operációs rendszerek kiszivárogtatásának nagy ellensége, és állítólag tett már többször is lépést e jelenség leállítására, azok valahogy mégsem szűntek meg.

Aztán ott van a BlackBerry reklámja, amely sokkal markánsabb egy ideje, amióta új ügynökség vette át a feladatot, ám ennek ellenére bizonyos vonatkozások mégsincsenek tisztán és világosan, bátran (hogy stílszerűek legyünk „bold” (=merész, arcátlan)) módon artikulálva, vagy egyáltalán kommunikálva.

Ilyen vonatkozás többek között pl. az Android futtatókörnyezet, amit a cég valami szükséges rosszként, vagy szinte szégyenteljes zabigyerekként kezel a mai napig. Mert ugye valahol gáz az, hogy a (nem-üzleti) szoftverellátottság bár javult, de még mindig olyan, amilyen, és emiatt a BB kvázi eltűri a zöld robotkát, mivel így jóval szélesebb csoportokat szólíthat meg. De annyira azért nem hangsúlyozza agyon a dolgot, ami persze valahol érthető.

Ezen kis kitérő után egy képzeletbeli kalandozásra invitálom a T. Olvasót, ezúttal csak hardveres vizekre evezve. Tekintsük át együtt (a teljesség igénye nélkül), hogy melyek azok a készüléktervek, amelyek végül azok is maradtak.

1. Cafe, Kopi, Kopina, Americano

1

Nagyon nem kár értük se kinézetre, se specifikációra – az áruk meg itt úgyis horror lenne…

A BlackBerry Z10 és Q10 megjelenését követően kezdtek el pletykálni eme, különféle kódnevekel fel-felbukkanó budget kategóriás 10-es szériájú készülékekről, sőt, egy idő után fotók és specifikációk is napvilágra kerültek róluk.

A pletykák szerint a készülékek 2 variációban érkeztek volna, az egyik teljes érintős, a másik full qwertys vonal. Specifikációk tekintetében Qualcomm Snapdragon 400-as processzort szántak beléjük, 4,2 vagy 4,5 collos 720-s kijelzővel és 5 megapixeles hátlapi kamerával.

Bár a készülékeket végül törölték, úgy néz ki, hogy fejlesztésük tapasztalatait a BlackBerry Z3 kapcsán mégiscsak a gyakorlatba ültették.

2. BlackBerry Playbook 10″

A rejtélyektől övezett eszközt először a 7″-os testvér kiadásakor említették meg, de aztán 2011 elején törölték is, hogy a BlackBerry fontosabb dolgokra koncentrálhassa erőfeszítéseit – nevezetesen a BlackBerry 10 okostelefonok vonalára. Visszatekintve látható, hogy mindenképpen ki szerették volna adni ezt a verziót – több termékfejlesztési térképen is feltűnt Black Forest kódnéven, de végül mégis kivégezték. A „Fekete Erdő” nem bizonyult szerencsés névnek. Egyébiránt SIM kártyafogalata is volt, és erőteljes, 7250 mAh-ás akkumulátort terveztek bele, de maga a készülék egyesek szerint elég fura kinézetű volt.

2

A Black Forest – sajnos ezzel is bementek az erdőbe…

3. BlackBerry Magnum

3

Nem lett belőle se filmsztár, se fegyvertény…

A BlackBerry Bold 9000, a valaha volt egyik legjobban sikerült BlackBerry kiadása után a cég egyből az utódján kezdett dolgozni. Az egyik lehetséges követő, amivel kijöttek, a BlackBerry Magnum. volt. A készülék lényegében a 9000 Bold és a BlackBerry Storm keveréke volt. Teljesen egyedülálló módon klikkelhető, ún. SurePress kijelzőt kapott, valamint teljes qwerty billentyűzetet, trackpad viszont nem volt rajta. Szükségtelen mondani, hogy különös eszköz volt, és belátható, miért váltak meg tőle, de érdekes látni a koncepciót, ami nagyon menő és egyedi.

kijelzőn klikkelést és a kinézetet megnézhetjük itt:

4. BlackBerry TV / Cyclone

Bár nem a csúcs a BlackBerry eszközök közt, de mindenképp érdekes, ráadásul egyike a legutóbb törölteknek. Kb. 3 évvel ezelőtt keltek szárnyra a hírek, hogy a BlackBerry egy streaming média eszközt fejleszt, az Apple TV-hez hasonló kialakításban.

Bár nyilvánvalóan nem lett belőle semmi, annyit tudni, hogy a televíziónkhoz HDMI-n keresztül lehetett volna csatlakoztatni, illetve wifi-képes is volt a készülék. További információ, hogy a box alkalmas lett volna hozzáférni a YouTube, a Slacker és további más szolgáltatásokhoz, amelyek közt a Netflix-et is említették. A design-nal nem volt sok gond:

4

BlackBerry TV – semmi újat nem hozott (volna)

5. Az első BlackBerry 10-es telefonkészülék

Már akkor mindenki a  ‘London’ kódnevű készülékről beszélt átszellemülten, még mielőtt a BlackBerry 10 egyáltalán BlackBerry 10 lett. Azidőtájt az eljövendő operációs rendszert BBX kódnéven emlegették, és mindenki látni akarta az első BBX-es telefont.

Az ismert internetes szaklap, a Verge végül hozzájutott egy felvételhez, amely bár valódi és eredeti BlackBerry fotó volt, azonban csak egy dummy (makett) készüléket mutatott be. Végül az első BlackBerry 10 mégiscsak megjelent, de nem pont úgy nézett ki, mint a London, bár erősen hasonlít rá. Az lett a BlackBerry Z10. Egyébként a London jól nézett ki, szerintünk egyedibb volt, mint a -szintén nem csúnya- Z10.

5

A „London”

 

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F