Android, BlackBerry, jelen és jövő – a szakember szemével

Android-OS-Blackberry-OS

E sorok írója régóta kíváncsi, hogy mi a véleménye egyrészt az utca emberének, a „kívülállóknak”, másrészt más készülékek rajongóinak, de leginkább a hozzáértő, de nem BlackBerry felhasználónak a kanadai cég készülékeiről, operációs rendszeréről, s a legújabb irányról, azaz: az Androiddal való összebútorozásáról. S egyáltalán: mit tud ezekről a dolgokról? Mivel ez érdekes kérdés, gyakran ad-hoc jelleggel meg is „interjúvolom” ismerőseimet, s a válaszaik nem minden tanulság nélküliek.

Keresve sem találhattam volna jobb alkalmat, s megfelelőbb személyt, mint amikor a minap virtuálisan „összefutottam” kedves ismerősömmel, barátommal, Radics Péterrel, aki civilben szoftvereket (is) fejleszt, s több egyéb aktív hobbija mellett nagy Android-fan.

blackberry-cartoon

Ki is használtam a lehetőséget, s egy kötetlen, szakmai dolgokkal fűszerezett kérdés-felelet jellegű beszélgetés erejéig igénybe vettem becses idejét. Megijedni nem kell a Kedves Olvasónak, az alábbiakban következő interjú nem annyira mély, technikai, mint inkább kedélyes, baráti jellegű csevely, némi szakmai vonatkozással fűszerezve. Következzék tehát az interjú :)

Üdvözöllek Péter, köszönöm, hogy „kötélnek álltál” és meghallgathatjuk véleményed. Szóval a dolog arra lenne kicsit kihegyezve (ezt még így műsoron kívül), hogy ugye Te nagy „Android-fogyasztó” vagy, s mint ilyen, elég tájékozott a témában.

Mondhatjuk, igen, láttam már ilyen-olyan helyzetet, készítettek már ez ügyből velem ilyen interjút egy nagyobb telekommunikációs cégnek. Beleásva a témába magad mindig rájössz, hogy sosem lehetsz mindentudó, de konyítok hozzá kétségtelenül.

Nos, emiatt gondoltam, összeülnénk pár kérdés erejéig, mivel tudod, hogy jómagam meg egy BlackBerry telefonokkal foglalkozó blogot írogatok. Nyilván ismeretes számodra, hogy a BlackBerryk már az OS10 óta egész szépen megbirkóznak az Android programok futtatásával, de a legújabb hír, hogy igen rövid időn belül ki fognak jönni egy úgymond színtiszta, natív Android készülékkel is. Egyrészt érdekelne, hogy mit tudsz erről, mi a véleményed a BlackBerry 10 készülékekről, valamint erről az eljövendő slider (csúszkás) készülékről mennyit hallottál, mint „kívülálló” (nem BlackBerry-rajongó). No, ez máris 3 kérdés :D)

Húha, BlackBerry-t nem használtam soha, és még nem nagyon láttam élőben sem… Viszont azt a hírt, hogy futtatható rajta külső apk-s android állomány, tudom.

Semmi gond nincs, ezzel nem kevesen vannak így. Annál objektívebb tudsz lenni 😀

Azt pedig örömmel olvasom, hogy natív támogatást is nyer az Android platform rá. A BlackBerry-ről csak annyit tudok még, hogy híresen stabil rendszereket és tartós eszközöket tett az asztalra.

Értelek, s ez valóban így van! Az ismeretségi körödben, vagy úgy egyáltalán bárhol mi a tapasztalatod, az emberek véleménye milyen a BlackBerrykről szerinted? Mi jut eszedbe legelőször, ha a márkanevet hallod (részben már válaszoltál is)?

Fejlesztői szemmel nem túl jó platform, nincs széles felhasználói köre. Ezt a barátaim nevében is mondanám, úgy hiszem, egy bizonyos generációtól már süketek az emberek erre a platformra.

Értékelem az őszinteséged, hiszen jó tisztán látni, hogy e kérdésben mi a véleménye a szélesebb publikumnak. Bár nyilván ugyanakkor én nem vagyok döntési helyzetben, hogy ez alapján bármit lépjek érdemben :)

Az érzésem az, hogy a nálam fiatalabbak ha eddig nem is halottak BlackBerryről már nem is igazán fognak…(ha valami naggyal nem rukkol elő… esetleg az Android segít nekik ebben). Akik eddig ismerték, használták, biztos kaptak egy olyan benyomást ami elég ahhoz, hogy kövessék, használják a készüléküket, rendszerüket.

Nos igen. Mint talán tudod, eléggé vegyes a fogadtatás, dúl a harc a hardcore BlackBerry fanok és a „reformokra hajlók” közt. Most viszont, hogy jön ez a tiszta Android készülék, erről mennyit hallottál? A nevét pl.? Már csak hogy mennyire hír ez az androidos világban, azt puhatolom.

Csak emítés gyanánt hallottam.

Értelek. Akkor adok némi realitást róla pár sorban, ha megengeded.

Nem akarlak megbántani, de hardcore Android terén nem terjeng a hír.

Szó sincs róla!

Oké :) Viszont arra kíváncsi leszek hogy a BlackBerry mennyire teszi rá majd mint gyártó a kezét az Androidot futtató rendszerére.

A lényeg, hogy tisztán lássunk, az visz előre. Nos tehát visszatérve, az új készülék egy szétcsúsztatható, fizikai qwertys, roppant erős hardverrel, sok rammal megáldott telefon lesz, nagy kijelzővel, amit -elvileg, a pletykák szerint- a Galaxy S6 edge-ből „örökölt”, vagy inkább ahhoz nagyon hasonló lesz, mivel a mérete nagyobb (5,4 inch vs. 5,1 inch).

Értem, a fizikai billentyűzet nem tudom mennyire lesz új felhasználók csalogatására alkalmas… Lehet, hogy inkább a régiek megtartása miatt hagyták benne? A kijelzővel nem lesz gond, ez az egy amit szeretek a Samsungban. Az AMOLED-je.

Igen, mindenképpen. Van egy hardcore üzletemberekből álló rajongótábor, akiknek ez nagyon sokat jelent/számít, és megszokták. A kijelzőről még nem erősítették meg, hogy AMOLED lesz, de a BlackBerryk kijelzője hagyományosan jó.

Most hogy így említed, mintha belenéztem volna a BB-s live bemutatójába.

Korábbi felvetésedre reagálva, hogy a BlackBerry „mennyire teszi rá majd mint gyártó a kezét az Androidot futtató rendszerére”, nos, tudni érdemes, hogy a BlackBerry szereti magát úgy pozícionálni, hogy ők = a biztonság fogalmával. Ez lényegében igaz is, de ez azt is fogja jelenteni, hogy ez nem akármilyen Android lesz, hanem egy BlackBerry biztonsággal megspékelt Android. Esetleg előfordulhat, hogy a Samsung Knox-t fogják benne egy még magasabb szintre emelni, erről mi a véleményed?

Biztonságról beszéltek. Ebben is jól áll a BB. Jobban, gondolom, mint az Android.

Minden jel arra mutat, igen :)

Látod, nem olvastalak el, de én is a biztonságot említettem meg. A Samsung Knox flag-je nekem is beleégette magát örökre a szívembe.

Nos, igen, éppen ennek kapcsán kezdtem el írni, hogy ez viszont a nem-vállalati felhasználók számára -vélhetően- azt is fogja jelenteni, hogy a Priv (merthogy ez lesz a neve) nem könnyen (vagy inkább sehogy nem) lesz pl. rootolható. Már egy új szériás Samsung is igencsak megizzasztja a rootolni vágyókat, s a garanciavesztéses Knox Flag (0x1) igazi mumus. Akkor mi lesz még ezután? :)

Nem is tudom, hova lehet ezt még felspékelni, de az Android szellemisége épp a szabadságot szolgátatott képviselni… Ezért is felejtettem el örökre a Samsumgot a Knox-ja miatt. Most ezt összehozni egy hardcore BB-s felhasználónak lehet nem lesz az ínyére.

No igen. Úgy tűnik, hogy a szabadság és az adatbiztonság területe valahol ütközik, így bárki, aki bármilyen készüléket vesz, el kell döntse, mi neki a fontosabb… A BlackBerry 10-eket ugyan lehetetlen volt rootolni eddig is, de volt sideload megoldás, amellyel gond nélkül lehetett rájuk telepíteni mindent, amit csak akart az ember. Kérdés, mi lesz most.

Ha a Knox elárul bennünket, hogy „gonoszkodtunk”… akkor ami ezután jön, az még rosszabb lesz. Használhatatlan telefon, örökös bootloader zárral :/ Mintha a bios-t jelszavaznánk, más rendszer nem bootolhat alóla…

Igen az adatbiztonságot tekintve egyet kell értsek! Jut eszembe -még ezt az egy dolgot megkérdezem- mi a véleményed arról, hogy terveztek egy dual bootos Priv-et is, de úgy fest, elvetették. Neked tetszett volna egy ilyen koncepció? Úgy is kérdezhetném: megvettél volna egy olyan készüléket?

A dual boot mindig is tetszeni fog, kihasználom most is eléggé.

Hmm, ezt vehetjük egy igennek? :)

Igen, rossz hasonlat, de mi sem mindig ugyanarra a pártra szavazunk 4 évente…Van az úgy, amikor megunjuk, vagy bizalmat adunk egy más rendszernek…

Nem is annyira rossz hasonlat, s mivel a politikamentesség is egyfajta politika, ennyi szerintem itt belefér. Hasonlatnak mindenképpen helytálló, sajnos. Vagy szerencsére.

: )

Kedves Péter, nagyon köszönöm, hogy pár gondolat erejéig a Szederblog olvasói s az én rendelkezésemre álltál, drága idődből szakítva ránk. Ha üzennél valamit nekik, akkor e ponton megteheted :)

Ezentúl berakom a blogot a napi reggeli böngészős rutinomba.

Azt tisztelettel megköszönöm mindannyiunk nevében, s igyekszünk felnőni a feladathoz, hogy érdemes legyen beleolvasni naponta :)

Figyelemmel követem majd a BB-s híreket, meglátjuk mekkorát durran majd. Nagyon szívesen, hogy beszélhettünk!

Egyébként pedig további sikereket kívánok életed minden területén, persze nem utolsósorban az okostelefonok használata, fejlesztés, stb téren is, és legyen mindig nagyon jó készüléked – ha a Priv kijön, megpróbálom elintézni, hogy egy teszt erejéig kaphass egyet, s objektív véleményeddel gazdagítsd a blogot.

Hűha, előre is köszi bárminemű intézkedésed is. Bármikor állok rendelkezésedre. Köszönöm az útravalót is!!

Enyém a megtiszteltetés :) Köszönöm az Olvasók nevében!

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F