Az első Passport, aminek köze sem volt a BlackBerryhez

huawei-g6600-passport-1

Tudtad-e, hogy nem egyetlen telefon kapta a történelem során a Passport nevet?

2010 első negyedévét írtuk, amikor megjelent a Huawei G6600 Passport nevű készüléke.

Egyértelmű specifikációk híján sajnos nem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy okostelefon volt-e a készülék (a gsmarena nem említi, hogy valódi operációs rendszere lenne, csak arra utal, hogy java appletek futtatására alkalmas).

A phandroid.com oldalának megjelenés előtti beharangozója szerint a készüléken a tervek szerint Android OS-t terveztek futtatni, de hogy annak miféle verzióját, az már sajnos nem derül ki. Ezzel tehát nem lettünk okosabbak.

A készülék, lévén Huawei gyártmány, bár Passport, de a BlackBerryhez nincs sok -mondhatni semmi- köze, hacsak nem az, hogy kinézetre legalábbis remek fizikai qwerty gombsorral szerelték fel, amelyet bizony könnyen lehet, hogy mégiscsak a BlackBerry ihletett (mint oly sok más qwertys mobilét is).

A készülék specifikációi a kora követelményeinek megfelelőek, bár némiképpen kiegyensúlyozatlanok. Hiányolják belőle a tesztek pl. a wifit, a gyors internetes adatforgalmat (mindössze EDGE-képes volt), de kispórolták belőle a ledes villanófényt, a kamera autofókuszt és a fényérzékelőt is. Így a készülék technikailag valamelyest vegyes képet mutat. (Ez az ambivalens tervezés akkoriban a Nokia rossz szokása volt még, ami aztán nem kizárt, hogy segített nem sokkal később megásni a szebb napokat látott cég sírját, a Microsoft-os akvizíció formájában.)

A telefon egyébként specifikációk szintjén az alábbiakat nyújtotta: 320×240 pixeles  2,4 inches, 256K színű TFT kijelző, 167 ppi-s pixelsűrűség, microSD kártyabővítési lehetőséggel, Bluetooth, sztereó FM rádió felvételi lehetőséggel, és egy nem különösebben combos, 1000 mAh-ás akkumulátor képezte a felszereltség lényegét.

Megjelenésének évében azonban már olyan BlackBerryk voltak a porondon, amelyek szinte mindenben megelőzték az amúgy nem rosszul csengő nevű Huawei cég Passport-ját.

Találomra vegyük pl. a 9800 Torch készüléket, amely szintén 2010-ben jelent meg, és kapásból tudta a HSPA adatsebességet. Kiváló, 3,2 inches, 188 ppi-s TFT kijelzője 16,7 millió szín megjelenítésére volt alkalmas, s már akkor egy remek, 5 megapixeles hátlapi LED villanós kamerával örvendeztette meg tulajdonosát, amellyel lényegében a mai napig versenyképesnek mondható.

torch2

A csúszkás Torch 1300 mAh-s akkumulátora az akkor fürgének számító 624 MHz-es processzor ellenére is korrekt üzemidőt biztosított.

Nem csoda tehát, hogy a Huawei Passportja ilyen versenytársak mellett nem ért el különösebben kiemelkedő sikereket. A készülék hamar eltűnt a süllyesztőben, s a világ, s benne Huawei-ék nyilván sosem gondolták volna (de akkoriban még a BlackBerry sem), hogy négy évvel később a Passport név reinkarnálódik, s a mögöttes koncepciót teljesen újraértelmezve, sőt, definiálva egy kategóriát éppen a kanadai gyártó fogja azt elővenni, és -mostanra határozottan mondhatjuk- sikerre vinni.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F