Az USA különleges alakulatainál csak a BlackBerrykben bíznak

us-special-forces1-681x539

A BlackBerry 10 készülékek köztudomásúlag alapból is meglehetősen biztonságosak, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legbiztonságosabbak bolygószerte. A kormányzati körök azonban tudhatnak valamit (hehe), mert “valamiért” fokozni akarnak az amúgy is köztudottan legjobbon: biztonságosabbá akarják tenni a BlackBerryket. No igen, van, akinek a sz.r sem elég büdös, ahogy mondani szokták.

Pár gondolat a dolog hátteréről. Az Egyesült Államokat irányító és működését biztosító erők állandó jelleggel biztonságos kommunikációt igényelnek. Az olyanok, mint a legfelsőbb parancsnokság vagy a szövetségi kormány és a hadsereg különleges erői emiatt fordulnak rendszeresen a BlackBerryhez.

Az Államok különleges műveleti parancsnoksága (USSOCOM) az iránt tesz mostanság erőfeszítést, hogy folytathassák a BlackBerryk használatát, így olyan módokat keresnek, amelyek segítenek azokat még biztonságosabbá tenni.

 Az USSOCOM szeretné, ha speciális alakulatai (SOF: Special Op Forces) BlackBerry 10 készülékei mindig megbízható állapontban üzemelnének, elutasítanák a felhatalmazás nélküli szoftverek települését/elindulását és minden engedély nélküli beavatkozási kísérlet jelét vagy nyomát felismernék.

A parancsnokság ezért most olyan tervezeteket keres “felelős ipari, akadémiai, kormányzati és/vagy egyéni körökből”, amelyek képesek kereskedelmi vagy nem-kereskedelmi szinten megoldást nyújtani a BlackBerry 10 készülékek integritás-ellenőrzése és az engedély nélküli beavatkozások kiszűrése céljára.

“Az integritás-felelős támogatni fogja a biztosított készülékek körében azt, hogy azok megbízható állapotban maradjanak, a testületi irányelveknek megfelelően. Továbbá, az integritás felelőse lehetővé tesz a különleges alakulatok erőinek minden rendszerszintű és alkalmazásszintű biztonsági auditálást a BlackBerry készülékeken, és proaktívan észleli bármely harmadik féltől származó ellenőrizetlen vagy engedély nélküli szoftver telepítésének kísérletét és/vagy a nemkívánatos szoftverkonfigurációs változásokat és beállításokat, akárcsak a rosszindulatú beavatkozások vagy az operációs rendszer rootolásának kísérletét.” – hangzik el a kiírásban.

A különleges alakulatok, amelyekbe olyanok tartoznak, mint a haditengerészettől a Navy Seals, vagy a hadseregből a Rangers, kis csapatukban, nehéz körülmények közt, kihívásokal teli környezetekben  működnek. Az olyan teljes hálózati hozzáférést biztosító felszerelések, amelyekkel egyéb erők rendelkeznek, általában itt nem elérhetőek, de ezen erőknek továbbra is biztonságosan kell tudniuk kommunikálni egymással, a direkt rálátással rendelkező rádiókon és egyéb hasonló eszközökön túlmenően – s ezért esett a választás a BlackBerry 10-re.

Az USA kormánya 2015 április végéig fogja áttekinteni a benyújtott tervezeteket. Arra kérték az érdekelt feleket, hogy nem több, mint 3 oldalon fejtsék ki biztonsági koncepciójukat BlackBerry 10-re.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket e témában!

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F