BBM: mennyire biztonságos valójában?

security

Az emberfia -ha már BlackBerryt vesz- szereti (szeretné) tudni, hogy hol áll a készüléke valójában a sokat hangoztatott biztonság szempontjából. Örömmel vennénk pl. ilyet magától a BlackBerrytől is, ha a marketingarcok végre összeszednék magukat, és vennék a bátorságot, hogy őszintén, egyenesen demonstrálják: a BlackBerryhez képest itt és itt vannak az egyéb platformok, készülékek, szoftverek, stb., ezért nagyon jó választás.

Hogy ezt végülis miért nem teszik meg, esetleg azért-e, mert pontosan tudják, hogy olyan a valós biztonsági szint, amit jobb nem felfedni, vagy azért, mert az a koncepció, hogy a titkosítás hatásfokát titkolózással demonstrálják, nem tudni biztosan.

Mindenesetre úgy fest, a cég megelégszik a “biztonság” szót másodpercenként legtöbbször kimondók képzeletbeli versenyének első díjával. Azt minden bizonnyal évekre előre megnyerték. A marketing manapság (főként a Priv kapcsán) kb. kimerül az öncélúan, sikertelenül művészieskedő plakátok ontásában és a mértéktelen, indokolatlan és amatőrizmust sugalló érthetetlen betűtípus-halmozásban.

Így nem csoda, ha az emberfia maga próbálja megbecsülni, mennyire biztonságos végülis a BlackBerry. Maximum elejtett megjegyzésekre hagyatkozhatunk. Melyek is ezek, mit tudunk és kiktől?

1. Edward Snowden említi egy helyen, hogy a lehallgatásoknak a BlackBerry sem immunis,

2. John Chen minimum két alkalommal említette a közelmúltban, hogy a BlackBerry kb. a Samsung KNOX-szal azonos színvonalon van (ami nem meglepő, mivel a KNOX részben BlackBerry megoldásokból áll),

3. Szintén John Chen legalább egy alkalommal említette, hogy a Blackphone bizony van olyan jó, mint a BlackBerry, ha nem jobb.

A földi halandó ettől nem igazán lesz sokkal okosabb, de azért segít valamelyest elhelyezni a készüléket, ill. a szoftvereket a skálán.

Borítékolható vollt hogy egy idő után a szaksajtó, és egyéb médiumok is, mint pl. a patinás Wall Street Journal felkapják majd a témát (főként a közelmúltbeli terrorcselekmények kontextusában), és maguk tesznek közzé összehasonlító elemzéseket.

SEC

A minap is ez történt, amikor a WSJ nyilvánosságra hozott egy grafikus táblázatot, amely a SITE Intelligence Group munkája, s ezúttal a különböző platformokon fellelhető azonnali üzenetküldő alkalmazásokat veszi górcső alá, illetve rangsorolja a “nem biztonságostól egészen a “biztonságos” szintig. (A táblázat a 2015. januári állapotokat tükrözi)

Hogy mennyire hiteles ez a táblázat vagy mennyire nem, az kérdéses, mivel a vizsgálat módszeréről nem sokat tudhattunk meg. Mindenképpen fenntartásokkal kell fogadni, de azért tájékoztató jellegű információként jobb híján megteszi.

A táblázat szerint a BlackBerry instant üzenetküldő alkalmazása, a BBM a középmezőnyben található, olyan ún. “mérsékelten” vagy “közepesen” biztonságos IM megoldások között, mint amilyen pl. a CoverMe.

Mondjuk az, hogy a Facebook Messengere meg a Google-től a Hangouts ugyanitt tanyázik, eléggé röhejes, valószínűleg nincs épelméjű ember a bolygón, aki elhiszi, hogy ezek akár kicsit is biztonságosak. Ugyanígy megmosolyogtató lehet az iMessage is, bár arról azért talán egy fokkal hajlamosabbak vagyunk elhinni a “mérsékelt biztonságosság” kritériumainak való megfelelést.

A “biztonságos” kategóriában csupa viszonylag ismeretlen versenyző tanyázik, nem mainstream szoftverekről van szó, bár aki ilyet használ, az biztosan tud róluk. Biztonságosságuk valódi fokáról alapos tesztelés nélkül nehéz lenne nyilatkozni.

A “legbiztonságosabb” kategóriában szintén se híre, se hamva BlackBerry-megoldásnak. Itt a legismerősebb nevek a Redphone és a Signal. BlackBerry se közel, se távol, hacsak nem olyan értelemben, hogy a kategória legtöbb kliense elérhető BlackBerry platformra is.

 

Nos, ennyit sikerült “megtudnunk”. Továbbra is örömmel látnánk  hivatalos, hiteles, BlackBerrytől származó hasonló összehasonlító táblázatokat. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy ez az eladási mutatóknak is jót tenne.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F