BlackBerry Passport vs. Silver Edition: Vedd a Silvert!

BlackBerry-Passport-SE-Camera-Back

Cikkünk apropója, hogy nagyjából mostanra ereszkedett elérhető ártartományba a (valószínűleg) utolsó BlackBerry 10 operációs rendszerű zászlóshajó, s elődjéhez képest számos kisebb-nagyobb finomság jellemzi, ami miatt jobb vétel lehet annál. S mivel már nem olyan durva az árkülönbség köztük, sosem volt érdemesebb elgondolkodni a beszerzésén, mint manapság.

Nézzük akkor, mit is tud, összehasonlítva a hagyományos fekete, fehér vagy vörös verziókkal.

Aki esetleg nem tudná, vagy nem volt biztos benne: hardveresen -már ami az elektronikát illeti- a Silver Edition nagyjából-egészében szinte megegyezik a „régi” Passporttal. Tehát az alábbiak jellemzik:

Qualcomm Snapdragon 801 chipset, 2.2GHz-es négymagos CPU 450MHz-es Adreno 330 GPU-val, 3GB RAM, 32GB flash tároló, amely max. 128GB-os microSD kártyával bővíthető. Ami a kijelzőt illeti, megerősített 4,5 inches Gorilla Glass 3 borítású LCD-vel van dolgunk, melynek felbontása 1440×1440 pixel, a fenti méretben ez 453 ppi-t jelent, ami majdnem másfélszerese a szabványnak számító iPhone retina felbontásnak (330ppi). Az akkumulátor szintén megegyezik a korábbi Passportéval: 3450 mAh gondoskodik róla, hogy egy igen húzós nap végére se hagyjon cserben a Silver, még akkor sem, ha nem lennénk konnektor- vagy autóstöltő közelében. A fixen beépített, tehát házilag itt sem cserélhető akku hajtja meg a 13 megapixeles autofókuszos kamerát is, amely optikai képstabilizálóval és hátlapi megvilágítással képes 1080p-s videókat felvenni, s az előlapi kamerát, amely 2 megapixeles fixfókuszos, de 720p-s felvételek még azzal is készíthetők. Érdekesség, hogy bár paramétereiben megegyezik, a BlackBerry lecserélte az előlapi kamerát: a korábbi Samsung Electro-Mechanics (SEMCO) helyett az ezüst készülékekbe egy -állítólag jobban teljesítő- LG Innotek (LGIT) gyártmány került.

További örömteli finomságok az USB On-The-Go különféle eszközök (pl. pendrive) egyszerű csatlakoztatásához, a SlimPort, HDMI, a WiFi Direct, vagy a Miracast. Természetesen az NFC sem hiányzik, de a szórakozni vágyók még az RDS képes FM rádióról sem kell, hogy lemondjanak.  Hívásaink minőségére pedig az egyedülálló Active Leak Compensation technológia ügyel. Egyetlen negatívum, hogy vezeték nélküli töltésre csak a tengerentúli AT&T készülékverzió képes, ez sajnos bennünket nem vigasztal…

Nos jó, ha eddig minden egyezik, akkor mik a különbségek?

Először is a készülékház kialakítása, amely szemlátomást design-ban, de anyaghasználatban is eltér (ez érinti a készülék mechanikai szilárdságát is, ami -ha lehet ezt fokozni- még robusztusabb, mint a korábbi változat). S a méretek is módosultak kissé: a Silver egy picivel nagyobb (131,4 x 90,5 x 9,25 mm), azonban cserébe vékonyabb házat kapott a hagyományos Passportnál (128 x 90,3 x 9,3 mm).

Di Tao, a BlackBerry rangidős ipari formatervezője, a Silver Passport vezető tervezője szerint az ezüst Passportot teljes egészében, kívülről-befelé strukturálisan újragondolták és újratervezték (az antennateljesítményt és a felhasználói élményt is beleértve), nagyon komoly, alapos munka fekszik benne. S ez egyébként valóban látható és érezhető is.

További különbségek

Billentyűzet

A Passport Silver Edition billentyűzete lehet az egyik fő érdeklődési terület, amely leginkább azokat izgathatja, akiknek volt/van már korábbi Passportjuk. Lényegében az mondható el a Silver billentyűzetéről, hogy sokkal simább, finomabb a használata, kisebb erőkifejtéssel lehet lenyomni, nem annyira merev. Az eredeti Passportoknál billentyűlenyomáskor egy konkrét kattanás volt érezhető/hallható, amit volt aki szeretett, volt aki nem, mindenesetre ez a Silver esetében megszűnt. Vajpuha, csendes a klaviatúra. Ezen túlmenően szintén a komfortot fokozó tényező, hogy megnövelték a tasztatúra alatti üres helyet, ami jobb, biztosabb fogást és súlyeloszlást biztosít. Ettől eltekintve a billentyűzet mérete ugyanakkora maradt, tehát a korábbi Passport-tulajoknak azt nem kell külön megszokniuk.

Hangszórók

Bár a BlackBerry nem említette, hogy a Silver hangerején változtatott volna, mégis ez a helyzet, a hangszórón keresztül történő zenelejátszás egyértelműen hangosabb, de egyúttal tisztább is! A változás köszönhető lehet más alkatrészek felhasználásának is (csak találgatunk), de adódhat önmagában abból is, hogy jóval bőkezűbb a fémek felhasználása az ezüst változat házánál. A fülhallgatócsatlakozó sem egyezik a korábbiakkal, de itt (pl. zenehallgatásnál) a tesztek során nem volt érzékelhető különbség.

Súly

A Silvernek nem csak a mérete, hanem a tömege is megnőtt picit (9 grammnyit), a megerősített rozsdamentes acélkeretnek köszönhetően. Ez azonban a mindennapi használat során nem érzékelhető, inkább csak mérlegen kimutatható elvi különbséget jelent.

 

Konklúzió

A Silver Edition összességében szebb, elegánsabb, robusztusabb, ám mégis vékonyabb, jóval inkább prémium kategóriás készülék érzetét keltő telefon, mint az eredeti Passport.

Mára tolerálható mélységekbe süllyedt ára miatt kifejezetten jó vétel lehet a fizikai qwerty, a nagy kijelző, és a régi Passport, vagy a Q10, a Classic szerelmeseinek is – akinek még nem volt Passportja, s akinek már volt, de újra szeretne, egyaránt igencsak érdemes meggondolni, hogy inkább ezt a verziót válassza.

20160301_192258

Jelenleg a Szederboltban a hagyományos és a Silver Passport között mindössze 10.000 Forintnyi különbség van. Az ezüst változatot 125.000 Forintért vásárolhatjátok meg 1 év garanciával (amíg a készlet tart).

További felvilágosítás, készletinformáció: +36 70 207 5801

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F