BlackBerry Z10 akku készenléti idő – adat az Expansys-ról

BlackBerry® L-S1 battery (for BB10) #ACC-51546-201 - Expansys USA-000065
Kevés fontosabb paraméter létezik, mint szeretett telefonkészülékünk üzemideje.
Legyen bármilyen okos a készülékünk, ha bosszantóan gyakran kell töltőre dugni, vagy alkalmasint autós töltő és konnektor híján külső akkumulátorral, vagy bumfordi, ormótlan akkumulátoros “kabáttal”, bumperrel bajlódni, ez ugyanis alapvetően rontja el a felhasználói élményt – és konkrétan a szájízünket is.

E sorok írója régi mobilhasználó, mint valószínűleg a legtöbb blogolvasó is. A régi, monokróm kijelzős világ telefonjai közel (vagy akár több mint) 1 hetes készenléti időkkel kényeztettek bennünket, ami mára már az elérhetetlen álom kategóriája lett.
Az akkumulátorok egy nyilvánvaló módon szándékosan feljesztés nélkül tartott terület, a mobilipar igazi mostohagyereke. Gyakorlatilag 10+ éves technológiájú, gyakran nevetséges kapacitású energiaforrásokkal látunk el lassanként 2 gigahertzhez közeli órajelű, több magos processzorú, egyes esetekben már full HD felbontású kijelzős készülékeket, amelyekben ma komolyabb videókártya van, mint pár éve az asztali gépeinkben. Volt egy időszak, amikor kifejezetten a mélypontra süllyedt a dolog. Akkor történetesen  (csak egy példa) egy Nokia N80 készüléket birtokoltam, mindössze pár hétig, mivel a finnek a mellett a vicces megoldás mellett döntöttek, hogy egy 800 mAh-s akkumulátorral fogják “felvértezni”. A felvértezés gyakorlati eredménye olyan “jól” sikerült, hogy teljes feltöltéstől számítva, bekapcsolva hagyott 3G, bluetooth és wifi mellett nevezett készülék egész pontosan 4 órányi készenlétet (tehát nem használatot, csak készenlétet!) tudott produkálni. Azt mondtam ekkor, innen már nincs lejjebb, és azóta tetsszen bármennyire egy készülék, az első az, hogy megbizonyosodom róla, hogy minimum egy napot kibír.  (Az egy nap valójában fél nap, tehát reggeltől estig értendő, de azon belül intenzív használattal – nem hiszem, hogy a XXI. században ez akkora kívánság lenne…)

Az expansis.com-on nyilvánosságra került BlackBerry Z10 akku paraméterek ilyen szempontból a biztató/reményt keltő kategóriába tartoznak. Lássuk hát, mire számíthatunk papírforma szerint:

  • GSM beszélgetési idő: 8 óra, GSM készenléti idő: 305 óra
  • UMTS beszélgetési idő:, UMTS készenléti idő: 285 óra
  • Audio lejátszás: 60 óra, video lejátszás: 10 óra

E teljesítményt ugyanaz az 1.800 mAh-s L-S1 akku nyújtja, mint amelyet a BlackBerry Dev Alpha B-ben is találhatunk.
Az L-S1 akkut már most megtalálhatjuk és megvásárolhatjuk az Expansys-en igen jutányos, 33.99 dolláros áron.
A fenti működési és készenléti idők igen jó benyomást keltenek, és könnyedén felveszik a versenyt a konkurrencia készülékeivel.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F