BlackBerry Z30 vs. Samsung Galaxy S4 vs. Apple iPhone 5S összehasonlítás – avagy melyik hogy teljesít?

A fenti három okostelefon igen eltérő háttérrel rendelkezik. Mivel mindegyikük zászlóshajó a maga gyártójánál, egy ilyen összehasonlítás érdekes olvasmánynak ígérkezhet. 

Rengeteg szóbeszédet követően a BlackBerry útjára indította új csúcsmodelljét, a minden eddigi BB-nél nagyobb méretű BlackBerry Z30-at. A készüléknek egyszersmind a kijelzője is nagyobb minden korábbi BlackBerryénél, a maga 5 collos méretével. A kanadai gyártó új modellje a korábbi zászlóshajó Z10-et „taszította le” trónjáról.

Lássuk hát, hogy teljesít a konkurencia köreiben az új csúcsmodell BlackBerry.

Firmware

A BlackBerry Z30 az egyébként is újnak számító BlackBerry 10 OS legújabb verziójával, a 10.2-vel kerül a polcokra. A friss update számos új funkciót és fejlesztést ad hozzá az amúgy is kellemes BlackBerry ökoszisztémához, mint pl. a BB elsőbbségi HUB, a Wi-Fi Direct funkció, többszörös riasztás/ébresztés, standard Unicode emotikonok, és egyebek bevezetésével.
Remélhetőleg ez a verzió új lendületet ad az új és erőteljes, QNX alapú operációs rendszer fejlődéséhez.

A Samsung nagy várakozással várt készüléke, a Galaxy S4 Android 4.2 Jelly Beant futtat a motorháztető alatt. Kiadásakor egyike volt a Samsung családfa nem-Nexus-származéki ágon érkező készülékeinek. A jövőt illetően feltételezhető, hogy az új Android 4.3 Jelly Bean a Galaxy S4-re is meg fog jelenni, s talán valaha, amikor kijön, a Key Lime Pie (Android 5.0) is, bár ez még nagyon a jövő zenéje.

Az új iPhone 5S egyike az új iOS 7-tel debütáló készülékeknek, amely, az Apple szerint a valaha készült legjobb mobil operációs rendszerük. Az Apple „számos hihetetlen funkcióval és fejlesztéssel” harangozta be az új iOS főverziót, ami nem csak egy „sima” update. Teljesen új kinézet és érzés vár ránk a korábbi élményekhez képest, sokkal egyszerűbb menükkel, ikonokkal, opciófülekkel, és a többi. Sok új funkció, mint amilyen az AirDrop, az újratervezett Siri, a notifikációs központ, és egyebek is bekerültek az új oprendszer csomagjába.

Hardver

Display tekintetében a BlackBerry Z30 egy hatalmas, konkrétan 5 collos Super AMOLED panellel dicsekedhet. Képernyőfelbontása 720 x 1280 pixel, 294 ppi-s pixelsűrűség mellett.

A Galaxy S4 a Z30-cal megegyező méretű, és szintén Super AMOLED képernyőt kapott, ám FullHD felbontást (1920 x 1080), ami masszív 441 ppi-s pixelsűrűséget jelent ebben a méretben. Ez éppen a Z30 egyedi értékesítési jellemzőjét támadja ha úgy vesszük, ráadásul sikeresen, ehhez még hozzájön, hogy mindezt oly módon, hogy az S4 jóval hamarabb volt a polcokon, mint a Z30…

Az új iPhone 5S ugyanazt a LED háttérvilágítású IPS LCD panelt kapta, mint az elődje. Ugyanarról a Retina kijelzőről van szó, amely 640 x 1136 pixel felbontásával egész jó, 326 ppi pixelsűrűséget produkál (bár ez némiképp vicces mód 4 ppi-vel elmarad az előd 4 és 4S 330 ppi-s értékétől 😀 – a szerk.)
Az iPhone fanok egy része azzal vádolta az Apple-t, hogy az kritikátlanul és monoton egyhangúsággal ugyanazt a kijelzőt és legfontosabb egyéb hardverelemeket használja újabb készülékeinél. Mindazonáltal meglátjuk, hogy ez az üzletpolitika mennyire és milyen irányban befolyásolja majd az eladási mutatókat.

Most pedig nézzük, mitől döglik a légy, melyik készülék belsejében milyen erőmű rejtőzik. A BlackBerry Z30 esetében egy 1,7GHz-es kétmagos processzorral van dolgunk, Qualcomm Snapdragon S4Pro chipsettel, 2GB RAM, 16GB belső memória és egy Adreno 320 grafikus kártya kíséretében. MicroSD kártyahelyet is kapunk, így hát biztosítva van a kellőképpen nagyra bővíthető tárhely.

Térjünk a Galaxy S4-re, ahol egy még robusztusabb Exynos 5 Octa 5410-alapú chipet találunk, a különböző piacok részre készült különféle négymagos processzorokkal, mint pl. a 1,6GHz-es Cortex-A15,  az 1,2GHz-es Cortex-A7, vagy a Qualcomm Snapdragon 800. A grafikus processzor egy PowerVR SGX 544MP3, a rendszermemória 2GB. Az elérhető belső memória opciók: 16GB, 32GB és 64GB, mindhárom esetben tovább bővithetően microSD kártyával.

Végül, de nem utolsósorban, az Apple 2013-as zászlóshajója a teljesen új A7-alapú kétmagos 1,3 GHz-es processzorra és ismeretlen méretű rendszermemóriára épül. A sokat sztárolt új A7-é a dicsőség, hogy elmondhassák róla: ez a világon az első 64-bites architektúrát támogatú mobil chip. Azonban, ha az eszköz pl. csak 2GB RAM-mal rendelkezik, akkor a 64 bites processzor előnye semmivé válik. (A gsmarena.com szerint pedig csak 1 giga a RAM… – a szerk.)
A belső memória opciók itt is 16/32/64 GB.

Kamera

Mind az iPhone 5S, mind pedig a BlackBerry Z30 8 megapixeles kamerát kapott. Bár az iPhone-nak már az elődje is ilyen felbontású volt, mégis sok újdonsággal tudták fűszerezni az 5S fotóapparátját, mint amilyen a nagyobb szenzorméret. A Galaxy S4 nem aprózza el, nehézsúlyú, 13 megapixeles kamerája nemcsak pixelszámban csap oda a többieknek, de konkrétan egyike a piacon levő legjobbaknak is.

Akik táblázatos, fej-fej melletti összehasonlításra vágynak, azoknak ajánljuk ezt az oldalt.
Itt nemcsak e fenti 3 készülék tekinthető meg, hanem tetszés szerint továbbiak is.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F