Blend a gyakorlatban

IMG_0005

Sok szó, hír esett már a BlackBerry 10 készülékeket több platformon kezelni képes Blendről. Az OS 10.3.1 egyik legnagyszerűbb, legtöbb gyakorlati haszonnal bíró újítása kijövetele óta is sokat fejlődött, változott.

Mi is a BlackBerry Blend?

Azok kedvéért, akiknek figyelmét ezidáig elkerülte volna, újra összefoglaljuk. A BlackBerry Blend egy olyan többplatformos program, amelynek segítségével hozzáférhetünk BlackBerry 10 operációs rendszerű telefonunkhoz asztali gépünkről vagy éppen tabletünkről, attól függetlenül, hogy azokon Windows, Android vagy iOS operációs rendszer fut. (Mindegyik fenti OS-re van a megfelelő alkalmazásboltból -pl. Google Play, Apple App Store- letölthető kliense a Blendnek.)

Mit is jelent a „hozzáférés”? Ez azt jelenti, hogy akár USB kábellel, akár vezeték nélkül (wifin) kapcsolódva pl. keresni tudunk BlackBerry telefonunk névjegyzékében, elolvashatjuk a gépen a beérkező SMS-einket (sőt, válaszolhatunk is rájuk), s ugyanezt megtehetjük emailjeinkkel, BBM-üzeneteinkkel úgyszintén. Olvashatjuk-írhatjuk készülékünk naptárját, belső memóriáját, vagy akár a memóriakártya tartalmát is.

Egy asztali gépre telepített Blend felugró ablakban jeleníti meg SMS- és egyéb notifikációinkat is, sőt, a bejövő hívás tényét, a hívó nevével kiegészítve. (Bár a hívást fogadni, felvenni vagy elutasítani nem tudjuk a számítógépen, csak a telefonunkon).

Ezen felül használhatunk minden más ún. “Blend-enabled” programot is (amelyek száma a jövőben nőni fog), tehát a Blend által egy kényelmes, asztali kliensünk van, amellyel komfortosan (s várhatóan egyre komfortosabban) vezérelhető a telefonunk.

S hogy mik az átlagos júzerek tapasztalatai, arra álljon itt egy teljesen valós példa: blogunk egyik lelkes olvasója, Robert Nagy rövid, de részletes leírása, szó szerint idézve.

Ebből kiderül, hogy ő mire, hogyan, és miért használja a Blendet:

Kb. 2-3 hete vettem a Z10-et, mert előtte 9790-em volt, amit szerettem volna már lecserélni. (Meghalt benne az aksi.) Szintén qwerty-s fizikai billentyűzetes telót akartam, pontosan a Q10-et, de valami miatt a Z10 lett a szerencsés, aki a zsebemben és a kezemben töltheti az idejét. Sok tapasztalatom nincs még a Blend-del kapcsolatban. File-ok mozgatására használtam még az esetek 90%-ában. Az iPad-em képeit videóit másoltam a Z10-re, hiszen az ugye mindig nálam van és hadd legyenek egy helyen. Gyors a program és hibátlanul, gyorsan működik a párosítás után. Továbbá rohadt jó proginak tartom a Blend-et. Ha kicsi a billentyű a telón a böszme ujjaimnak, válthatok Blenden és ott folytatom az írkálást.

Eddig a leírás, amit ezúton is köszönünk Robinak!

Természetesen mi itt a szerkesztőségben szintén használjuk a Blendet, ami asztali gépen valóban roppant kényelmes tud lenni.

Időközben feltettük mi is -főképp csak kíváncsiságból- egy iPad Minire, főként azért, mert érdekelt bennünket a Beta Zone-ban található legújabb változat.

IMG_20150621_212440

Mint látható, kiválóan fut az Apple kütyün is, és jelentjük, ugyanolyan komfortos, mint egy asztali, Windowsos vagy Mac OS-t futtató gépen.

Azt egyelőre nem tudni hogy bug vagy feature, de tableten a Blend nem jelzi, ha bejövő hívásunk van.

Érdekes adalék, hogy a Blendet futtató BlackBerry egyszerre is tud párosodni egy asztali PC-vel és egy tablettel is – onnantól akár mindkettőről vezérelhetjük!

A béta verzió szebb, átláthatóbb felülettel bír a korábbi Blend kliensnél – s hamarosan, amikortól kikerül a béta státuszból, ilyen felületű lesz a hivatalos változat is.

 

 

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F