Boldog Szülinapot, BlackBerry 10!

blackberry-10

Mindezt akár felhőtlen örömmel is mondhatnánk, ha nem vetne árnyat büszkeségünk kobaltkék egére a tény, hogy a BlackBerry -éppen e szép, kerek évforduló környékére- egyre inkább mostohagyermekként látszik kezelni saját szülöttét, ezt a kiváló operációs rendszert.

De most félre a morgolódással – álljunk meg egy röpke percre, s nyugtázzuk a BlackBerry 10-et illendően, egy rövid visszaemlékezéssel.

Éppen 3 éve (és 2 napja) lett bejelentve hivatalosan a(z első kettő) BlackBerry 10 operációs rendszerrel felvértezett, ún. „új szériás” BlackBerry készülék. Rengeteg felhajtás előzte meg az eseményt, valamint -jó BlackBerrys szokás szerint számos kiszivárogtatás, fantáziarajz, grafika, fotó, fejlesztői bétás készülék. Magát az OS-t sem mindig nevezték BlackBerry 10-nek (előtte BBX néven futott, amit kényszerűségből változtattak meg, a BASIS International márkajegy-követelése miatt).

2013. január 30-án aztán minden megváltozott, lehull a fátyol, s hivatalosan is bemutatták a teljes érintős BlackBerry Z10-et és a fizikai billentyűzetes 9900-utódnak szánt Q10-et. Bolygószerte egyidejűleg 6 helyszínen, hatalmas felhajtással, New York City, Johannesburg, Toronto, Párizs, London és Dubai voltak a bemutató helyszínei, a rendezvény házigazdája pedig az akkori CEO, Thorsten Heins volt.

Az új operációs rendszert és az új készülékek leleplezését hosszú hónapok, sőt évek óta várta a közönség, hiszen az előkészületek már 2011-ben megkezdődtek. A Z10-ről az első fotók 2012 elején szivárogtak ki. A BlackBerry 10 végül némi késlekedés árán, de megjelent, és 2013 elején már mindenki okkal ünnepelhetett, a fejlesztők mögött kemény hónapok munkája állt, s a közönségnek pedig -mint kiderült- érdemes volt várnia. A BlackBerry 10 OS megjelenése még egy további fordulópontot is jelentett: egyidejűleg a cég neve is megváltozott Research In Motion-ról (RIM) egyszerűen csak BlackBerryre.

Nosztalgiázók kedvéért íme a 2013-as BlackBerry 10 bejelentésről készült teljes felvétel:

Még egyszer is: Boldog Születésnapot, BlackBerry 10!

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F