E-mailezés BIS nélkül régebbi készülékeken (OS 7-ig bezárólag)

Hogy ne csak mindig a BlackBerry 10-es sorozat tulajdonosainak kedvezzünk, e cikk megpróbálja összefoglalni korábbi BlackBerryre a nem-natív emailezési lehetőségeket, hiszen a BB10 előtt is volt élet, és bizony még ma is van.

Az „öreg Berryk” éppen jó minőségüknek köszönhetően jól tartják magukat, élnek és virulnak, sokak örömére. Még ma is többeket elcsábít egy-egy kitűnő állapotú használt BlackBerry, olyanokat is, akiknek még sosem volt ilyen készüléke. Mondjuk egy szép 9000 Bold a remek fizikai qwertyjével, a bőr hátlapjával, olcsó árával, jó minőségével, hogy aztán odahaza szembesüljön az új tulaj a BIS hiánya miatti komplikációkkal. Ha ezekre nem hívja fel az eladó a figyelmét (ami sanszos), akkor a vásárlás utáni kezdeti lelkesedés hamar alább fog hagyni.

Egyesek pedig hiába tudnak róla, hogy email- és egyéb problémájuk BIS előfizetéssel orvosolható lenne, feltöltőkártyás előfizetők lévén nincs erre módjuk (van olyan ország, ahol igen, Magyarország -ez idő szerint- nem tartozik ezen országok közé.)
Fontos, hogy itt és most az korábbi széria készülékeiről beszélünk, tehát az OS 7-ig bezárólag. A BB 10 egy teljesen más rendszer, és sokkal rugalmasabb ilyen téren (is).

A cikk azokat a megoldásokat veszi sorra, amelyeket magunk is kipróbáltunk, amelyekről tudunk. Nyilván nem lehet teljes a lista, de azért arra törekszünk, amennyire tőlünk telik. A technikai részletekre (pl. a készülékre telepítés mikéntjére) itt nem térünk ki, és feltételezzük, hogy a BIS-t leszámítva egyébként más minden jól van beállítva a készüléken, tehát az APN és a szolgáltatáskönyvek rendben vannak, és valamelyik hagyományos mobilnet csomagra elő vagyunk fizetve.


Hogyan emailezhet az ember BIS nélkül?
A példa kedvéért legyen gmail fiókunk, ekkor nagyjából az alábbi lehetőségeink vannak:

1.) szükségmegoldásnak elmegy a gmail netes felületének használata böngészőből. Ez még push-t is nyújt, és a felület is elég kulturált lett mára. Hátránya: futnia kell a böngészőnek a háttérben, és ha netán  véletlenül bezáródik, akkor persze oda az értesítés a mailekről.

IMG_00000018
webes Gmail felület

2.) előkotorni valahonnét a net távoli zugából a -többé már nem támogatott- gmail kliens alkalmazást, ami Google Mail néven futott, és feltölteni a készülékre a telepítőfájlokat (a.k.a. sideload). Előny: több fiókot is kezel, a chat logokba is belenézhetünk, hátrány: nemhogy push nincs, de a legutolsó verziókban a rendszeres lekérdezést se lehet igazán jól beállítani, a háttérben futva kb. félóránként néz ki nagy komótosan a szerverre (bár erre elvileg született hack, lehetett találni olyan példányt, amelyeknél a .jad fileban átírták a lekérdezési intervallumot, mondjuk 5 percre, de ez nem mindenkinél működött – nálam se. A korábbi verziók gyakrabban frissítették a fiókot, így ha szerencsénk van, és valamelyik 2.0.6 előtti változat telepítőfájljait megtaláljuk, akkor sikerrel járhatunk.)


Google Mail

3.) Tiggit Mail, önálló kliens: több fiókot kezelt, pusht nem tud, és drága volt mint a bűn, ennyire emlékszünk belőle, szerintünk felejtős a maga háborodott 30 dolláros árával.


Tiggit bejelentkező felület

4-) e-Mobile Email – önálló kliens, össze lehetne kötözni a Tiggit Maillel és együtt a Tajgetoszról ledobni őket, ugyancsak nincs push, ugyancsak elképesztő az ára (13 EUR), nagy marketing hype az persze van a leírásában a BlackBerry World-ben. A semminél annyival jobb, hogy létezik.


e-Mobile felület

5.) Egy igazi gyöngyszem, amely melegen ajánlott: a LogicMail, amely ráadásul ingyenes, sőt szabad forráskódú. Mindent tud lényegében. Ha elnézzük neki, hogy a felhasználói felülete kicsit fapados, akkor remek és megbízható társ. Több fiókot kezel, ezek lehetnek eltérő protokollúak is. AZ IMAP IDLE-t támogatja, ezért ha gmail fiókunkat IMAP fiókként állítjuk be, akkor közel push-szintű megoldáshoz jutunk (azért így írom, mert a valódi pushoz képest szokott lenni kb. olyan 1-2 percnyi késedelme.)


LogicMail felület

6.) Másik kiváló lehetőség a SmartMail, amely igen-igen érdekes, mert egy hibrid megoldásról van szó. Ez ugyanis az egyetlen olyan utólag telepíthető mailkliens, amelyik szó szerint beépül a rendszerbe, mi több, a BlackBerrynk beépített kliensét használja – gyönyörű szépen. Igen, azt, amibe BIS nélkül be sem tudunk alaphelyzetben lépni, tehás a BIS-t nélkülözők is betekintést nyerhetnek, milyen ez a „szentély” – miután feltelepítik a SmartMailt. Mivel így oldották meg, nincs külön elindítandó program, a „rendes” mail ikonnal tudunk belépni, és használni tudjuk a gyári felületet, ami baromi kényelmes és praktikus.
Ez is kezel több fiókot, küldeni-fogadni tudunk mellékleteket is, a manuális lekérdezéshez shortcut áll rendelkezésünkre, de a push is megoldható, egy külön telepítendő plugin segítségével. Be lehet állítani csendes időszakot, amikor nem jelzi az érkező maileket, illetve beállítható az a -tól-ig időszak, amíg nem akarjuk, hogy bármit is letöltsön.
A SmartMail fizetős megoldás, és kicsit trükkös a telepítése, de talán megéri a fáradságot. Visszafogott az ára is, nem egészen 10 dollárért a miénk lehet.


SmartMail reklám a tulajdonságokkal

A fenti összehasonlítás önálló kliensei közt a szubjektív győztes kétségkívül a LogicMail, de a SmartMaillel sem járunk rosszul. A többi lehetőség drága, körülményes, vagy idejétmúlt, de azért láthatjuk, hogy BIS nélkül is vannak alternatívák az emailezés megoldására a mai napig az előd készülékekre is.

Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni pár tippel a BIS-teleneknek. Várjuk a visszajelzéseket, kiegészítéseket, és az esetleges korrekciókat is, ha valamit helytelenül írtunk volna itt le!

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F