Egy darabka múlt: a Time magazin szerint minden idők egyik legnagyobb hatással bíró mobilkészülékét a BlackBerry gyártotta

blackberry-6210-g2g-800

Ha rangsorolni kellene minden idők 50 legfontosabb hordozható kütyüjét, vajon lenne-e BlackBerry a listán? A kérdés joggal merülhet fel minden BlackBerry-fanban. A Time magazinnál mindez nem volt kérdéses.

Olyannyira nem, hogy egyenesen listájuk élén landolt az egyik BlackBerry, nevezetesen a 6210-es, vagy másik, kevésbé szerény nevén a Quark.

A hivatalosan 2003-ban rajtolt készülék nemcsak kék házával tűnt ki az unalmas mobiltelefonok tömegéből, hanem az akkori szemmel elképesztő funkciógazdagsággal is: a készülék egyszerre volt alkalmas vezetélk nélküli emailezésre, telefonálásra, SMS-ezésre, böngészésre, de fejlett határidőnapló és több más alkalmazás is segített gazdája életét kényelmessé tenni.

A BlackBerry már a 6210-et megelőzően is készített hordozható eszközöket, de ez volt az első kompakt készülék, amelyik a webes böngészést és az emailezés lehetőségét is egy telefonkészülékbe integrálta. (Az előd 5810-es pl. még headsetet igényelt telefonáláshoz.) Összességében a 6210 igazi sarkallatos pont volt a mobil készülékek forradalmához vezető úton.”

Kiadásának idején Mark Guibert, a cég (akkori nevén Research In Motion) marketing osztályának alelnöke így nyilatkozott:

A BlackBerry 6210 integrált push-alapú email szolgáltatásával, beépített GSM rádióval, vezeték nélküli internetböngészővel, a kapcsolódó szervezővel és a nyílt szabványokon alapuló platformjával a professzionális mobilfelhasználók számára egyértelmű előnyöket nyújt napjaink felgyorsult világában.

További érdekesség a készülék ára. Kiadásának évében 449 kanadai dollárt kértek érte, ami mai árakon kb. 210.000 Ft-nak felel meg, tehát megkérték az árát rendesen.

Egyébként nem ez az első eset, hogy a 6210-et a Time magazin minden idők legnagyobb befolyással bíró készülékévé választotta – ugyanez történt már 2010-ben is, amikor a legfontosabb 100 mobil listáját készítették el.

Egyedül az a sajnálatos, hogy ha ilyen dicsőséget szerzett készüléket szeretnénk látni a BlackBerrytől, akkor manapság ekkorát kell „időutaznunk”.

Gratulálunk a jó öreg 6210-nek, egyúttal meghatódottan elmorzsolunk egy könnycseppet szemünk sarkában, s bizalommal tekintünk a jövő felé, hátha újra jön valami, ami „méltó lesz régi nagy híréhez”.

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F