Európa kinyírja a roamingdíjakat

eu-passport-roaming

Európa egyetértését fejezte ki abban, hogy kontinensszerte eltöröljék a roamingdíjakat. Ugyancsak új törvények várhatók a netsemlegesség terén.

A külföldi uniós országban tartózkodók számára felszámított extra díjakat 2017 júniusáig fel fogják számolni, bár egyidejűleg életbe lép egy fair használatról szóló irányelv is. Ez nagyjából azt jelenti, hogy pl. az adatroaming akkor minősül visszaélésmentesnek (=fairnek), ha az „időnként” tényleges külföldre utazással társul.

 

Hogy tompítsák a mobilszolgáltatók bevételkiesésének hatását, az adat-, hívás- és sms-tarifákat 2-5 centtel fejelik meg. Az EU úgy döntött, hogy nem követi az USA-t, és az ottaniaknál szigorúbb netsemlegességi szabályokat alkalmaznak. Az EU ehelyett úgy és addig fog lehetővé tenni bizonyos specializált szolgáltatásokat (mint pl. streaming TV adások), hogy ez ugyanazon hálózat más ügyfelek által való használatát ne hátráltathassa.

Ez azt jelenti, hogy a telekom cégek minden, a hálózatukon keresztülhaladó adatforgalmat egyenlőként kell hogy kezeljenek, de vannak kivételek, amikor akciókat kell foganatosítaniuk. A törvény végső szövegezése az EP és a tagországok részére is el lesz küldve, de sima eljárásra számítanak.

Összességében mindez jó hír az ügyfelek számára – különösen a roamingdíjak ismeretében…

Forrás: Financial Times

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F