Ez lenne a vég? A ‘Built for BlackBerry’ program befejeződött

Built-For-BlackBerry

Nem túl jó jel, hogy a BlackBerry 2012-ben indult programja, amely a BlackBerry 10 platformra való natív alkalmazások fejlesztését célozta fellendíteni, ez év januárjának közepén lezárult, befejeződött, vége.

A program története röviden annyi, hogy a BB10 korszak hajnalán, még 2012-vel kezdődően a kifejezetten BlackBerry 10-re fejlesztők engedélyt kaptak a ‘Built for BlackBerry’ megjelölés, logo és ikon használatára szoftverük mellett az alkalmazásboltban, s jogosultak lettek a fentieket alkalmazásuk marketingjében felhasználni. A BlackBerry Worldben vásárlók ugyanakkor pedig ebből tudhatták, hogy nem valami androidos toldozott-foltozott porttal van dolguk, hanem minőségi, dedikált alkalmazással – ez egyfajta garancia is volt a megfelelő működésre.

Egy, a közelmúltban a fejlesztők számára kiküldött körlevélben a BlackBerry most értesítette az érintetteket, hogy ezennel (egész pontosan január 19-ével bezárólag) megszünteti programját, s ezt követően további szoftver nem küldhető be nekik ‘Built for BlackBerry’ minősítés elnyerése céljából.

A BlackBerry hivatalosan  a vállalati stratégia továbbfejlesztésével indokolja lépését, amely megköveteli, hogy a céges ügyfélkörre koncentráljanak, akiknek esetében a BES és a Good technológiák a legfontosabbak.

A közlemény hozzáteszi, hogy aki szeretne, az továbbra is fejleszthet BlackBerry 10-re. A „normál” alkalmazásokat továbbra is beküldhetik a BlackBerry World-be, úgy mint eddig, sőt -teszi hozzá a közlemény-  aki szeretné, az Amazon App Store-ba is.

A lépés nem igazán meglepő, ahogy a Crackberry is fogalmaz. Sőt, valahogy mindig is benne volt a levegőben, amióta az Amazon alkalmazásboltját integrálták a BlackBerry 10-be, enyhén (mások szerint erősen) nyomva, előtérbe helyezni próbálva azt.

Egyesek a BlackBerry 10 hardver végének első igazán markáns és intő jeleként értékelik e húzást… ne legyen igazuk…

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F