Fizikai vagy virtuális? Szavaztak a Priv tulajdonosok a billentyűzet használatáról

blackberry-priv-review-02249

A BlackBerry Priv egyik kulcsfontosságú tulajdonsága (már ami a klaviatúrát illeti), hogy kompromisszumok nélkül szolgálja ki mindkét világ kedvelőit: a kiváló kialakítású fizikai és virtuális billentyűzet rajongói egyaránt elégedettek lehetnek.

Az ember tetszés szerint választhat e kettő közül bármikor (szemben pl. az -amúgy nagyon jól eltalált- Passport esetében, ahol bár fizikai billentyűzet segíti munkánkat, azonban ez nem teljes: bizonyos gombokat ha tetszik, ha nem, csak virtuálisan, az érintőkijelző nyomkodásával érhetünk el).

A Priv tasztatúrája ellenben teljes: itt nem szükséges kompromisszumot kötnünk. Vannak azonban olyanok is szép számmal, akik állítják: sokkal gyorsabban gépelnek, ha azt kizárólag az érintőkijelzőn teszik.

Valószínűleg mindez megszokás kérdése is, tehát az aki a Priv előtt érintős készülékeket használt, vélhetően hajlamosabb lehet továbbra is a virtuális billentyűzet használatára.

Aztán nyilvánvalóan ott a vegyes típus: ő az, aki helyzettől függően mindkettőt használja (mikor melyiket ítéli a célnak megfelelőbbnek, alkalmasabbnak). Tipikusan (és praktikusan) a hosszabb szövegek bevitelére szoktak a fizikai billentyűzethez nyúlni a felhasználók.

Akik pedig régi vágású, hardcore fizikai gombsor rajongók, azok természetesen csakis azt használják.

A három csoport megoszlása a felmérés eredménye szerint meglepően kiegyenlített: gyakorlatilag mindegyik csoport kb. a teljes megkérdezett populáció egyharmadát teszi ki. Egy picivel többen vannak azért azok, akik mindkettőt használják (ez nem meglepő), de nem jelentős az eltérés. Íme, a Crackberry közvéleménykutatásának eredménye (lapzártáig):

poll

A dolog már csak azért is izgalmas, mert több szakértőtől, újságírótól hallhattuk korábban, hogy:

kár volt ezzel a fizikai gombsorral előhozakodnia a BlackBerrynek, mert nincs rá igény – az emberek régen leszoktak róla.

Nos, mi inkább úgy látjuk (s ez a felmérés is ezt támasztja alá), hogy inkább az a nagy helyzet, hogy a mélyen tisztelt többi mobilgyártó szoktatta le a júzereket a fizikai gombsorról, önfejű módon.

Persze kétségkívül volt/van valami koncepció a virtuális billentyűzet erőltetésében (aminek nagy szószólója és első igazi úttörője maga Steve Jobs volt). Hogy mi ez a hosszútávú koncepció, arról csak spekulációink lehetnek, talán része ez az emberek hozzászoktatásának az egyre kevésbé kézzelfogható dolgokhoz, egy olyan, eljövendő világban, amikor csak digitális, virtuális pénz lesz fizetőeszköz, s hologramokat fogunk tapogatni, így irányítva folyamatokat. De ez a jövő zenéje.

Lényeg a lényeg: szemlátomást van igény a fizikai billentyűzetre, de a választás lehetőségére is. (Gondoljon csak a kedves Olvasó a Seacrest-féle nevetséges BlackBerry-utánzat billentyűzetre, a Typo-ra, amit gyatra minősége ellenére is vettek az iPhone felhasználók, mint a cukrot – miért is? Nos, mert egy létező igényt, keresletet elégített ki.)

Nálunk Magyarországon azért van még egy csavar a történetben, nevezetesen az ékezetes betűk, és kifinomult nyelvtanunk miatt. A gyors gépelés kérdését egyesek egy huszárvágással oldják meg: nem használnak ékezeteket. Másoknak, a maximalistáknak, és akik nem engedhetik meg a pongyola gépelést, az a technikája, hogy eleinte türelmesen beírják a helyes, ékezetes szavakat a rövid magánhangzók billentyűinek nyomvatartásával, kivárva a megfelelő karakterek felbukkanását, s utána már gyorsabban megy a dolog (bár a ragozott alakokkal előfordulnak gondok).

Fentiek miatt lehetséges, hogy egy hazai felmérés más megoszlást mutatna, mint angolszász nyelvterületeken. Erre azonban később kell visszatérnünk, mivel a Priv-tulajdonosok enyhén szólva nincsenek még túlreprezentálva idehaza.

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F