Hírek a BlackBerry háza tájáról

Chen-April-1st

Májusban érkezhet a Marshmallow PRIV-re, június közepén várható a 10.3.3 OS BlackBerry 10-re, a legutóbbi pénzügyi negyedév kifejezetten stabilnak mondható, s John Chen csak a hardveres teljesítménnyel elégedetlen némiképp – körülbelül így foglalhatók össze röviden a közelmúlt fontosabb, BlackBerryt érintő hírei.

Az Android M frissítés a cég hivatalos információi szerint valójában már akár április végén is érkezhet, de a kora májusi megjelenés a valószínűbb. A bétatesztelés gőzerővel folyik, ahogy azt a különböző helyekről kiszivárgott készülékfotók és screenshotok is megerősítik. Ugyancsak a közeli megjelenésről árulkodik a legutóbbi BBM-frissítés is, amely már támogatja a Marshmallow-t.
Michael Clewley, a BlackBerry mobil készülékszoftverek produkciós igazgatója pedig egy twitter-bejegyzésében azt is jelezte, hogy a megjelenés előtt nyilvános bétatesztre alkalmas firmware-változatot is közzé fognak tenni a felhasználók számára:

beta

Kevésbé jó hír a BlackBerry OS 10.3.3 kiadásának csúszása, amelyet eredetileg már márciusra ígért a cég. A legújabb hírek viszont arról szólnak, hogy erre csak valamikor június közepén kerül sor. Ezzel együtt is örvendetes, hogy egyáltalán még napirenden van a mostohagyermekként kezelt operációs rendszer, hiszen többen elkeseredve már arról pletykáltak, hogy esetleg a 10.3.2 lesz és marad az utolsó élő BlackBerry 10 verzió…

Ami a legutóbbi pénzügyi negyedév teljesítményét illeti, a leginkáb imponáló aspektus az, hogy igazán komoly lendületet vett a cég piaci részesedése a vállalati szoftverek terén. A negyedik fiskális negyedév során a cég szoftverekből és liszenszdíjakból származó bevételei több mint duplájára emelkedtek, s ezzel saját, éves szinten 500 millió dolláros célkitűzését is felülmúlta, amely valóban figyelemre méltó.

A hardvereladás (tehát a mobil készülékek), amely már szinte hagyományosan fekete báránya a cégnek, most sem adott okot nagy ujjongásra, s John Chen sem elégedett persze, viszont hosszú ideje most először kifejezetten optimistán fogalmazott, tehát talán reménykedhetünk, hogy annyira nem rossz a helyzet, ha már ő maga mondja. A CNBC-nek adott interjújában emlékeztetett rá, hogy tavaly szeptemberben már jelezte, kell neki még egy év, hogy lássa, profitábilissá tehető-e újra a telefon üzletág. Az interjú elején kifejezetten bizakodó hangot ütött meg:

Őszintén hiszem, hogy nagyon-nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy egyenesbe jöjjünk, vagyis elkezdjünk pénzt keresni a készülékeken.

Ugyanakkor a későbbiekben hozzátette, mintegy tartva magát a szeptemberi, kitűzött deadline-hoz:

Amennyiben szeptemberig nem találom meg a módját eljutni erre a szintre, akkor komolyan meg kell fontolnom a lehetőségét, hogy kizárólag szoftverekkel foglalkozó cégként folytassuk tovább.

 

 

 

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F