Hírek az üzenőprogramok világából

WhatsApp-Generic-Passport

Üzenőprogramok terén jó és kevésbé jó hírekben bővelkedtek az elmúlt napok, hetek a BlackBerry szempontjából. Itt van mindjárt (rossz hírként) a natív Facebook-kliens támogatásának megszűnése BB10 platformra.

Ez végülis azért nem akkora meglepetés, mint elsőre hangzik, hiszen korábban már a WhatsApp-pal kapcsolatban olvashattuk ugyanezt a hírt, s köztudott, hogy a WhatsApp szintén Facebook-tulajdon.

A különbség annyi, hogy a WhatsApp támogatás még tartani fog egy darabig, ez év végén lesz csak kivezetve a BlackBerry 10 világából, míg a Facebook számára jóval sietősebb volt semmibe venni a BlackBerry felhasználókat: a natív kliens megszűnését március közepe táján jelentették be hivatalosan, s áprilistól ez máris a szomorú valóság.

A megoldás temészetesen kézenfekvő: a kevésbé aktív, alkalmi “facebookerek” mostantól jól elboldogulhatnak a böngészőből is kedvenc közösségi platformjukon, a hardcore felhasználók viszont kénytelenek lesznek az androidos klienst telepíteni BlackBerryjükre. Mindez nyilván nem kedvez az ortodox BlackBerry-hívőknek, akik nem szívesen telepítenek készülékükre Andoid alkalmazást.

A már előbb említett WhatsApp kapcsán van egy jó hír is: a cég bejelentte, hogy mostantól alapértelmezésben végponttól-végpontig tartó titkosítással üzemel instant üzenetküldő szolgáltatásuk, azaz az eddigieknél sokkal biztonságosabban cseveghetünk, ha az androidos (vagy még év végéig a BlackBerry 10-es) WhatsApp-klienst használjuk.

A BlackBerry is belehúzott saját neves és biztonságos multiplatformos üzenőprogramja, a BBM terén: a cég ingyenessé tett néhány igen hasznos kis funkciót BlackBerry Messengeren.

Bár nem került sokba eddig sem, de mostantól teljesen díjmentesen, kényelmesen  érhető el a privát csevegés, az üzenet visszahívása és a már elküldött üzenetek utólagos szerkesztésének lehetősége. Fenti funkciók korábban a “Privacy and Control” csomagban havi egy dollárba kerültek, és egyelőre BlackBerry és Android platformokra elérhetők.

 

 

 

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F