Így működik a BlackBerry Passport fizikai billentyűzetén az érintésvezérlés

530x378xpassport_black_thumb.jpg.pagespeed.ic.SoU4jruX1q

A BlackBerry színre lépett, és a minap újabb részleteket árult el a Passport nevű, előreláthatóan szeptemberben debütáló csúcs qwertys készülék fizikai billentyűzetének képességeiről.

A Passport fizikai billentyűzete rendkívül innovatív, mondhatni forradalmi, mivel a világon első és egyedülálló koncepcióként lehetővé teszi az érintéssel és az érintéses gesztusokkal történű vezérlést is. Így tehát ez a billentyűzet egyúttal tulajdonképpen touchpad-ként is funkcionál.

Az egyik legnagyobb haszna e tulajdonságnak az a lehetőség, hogy hatékonyan, gyorsan tudjunk weboldalakat vagy emailek tartalmát görgetni a böngészőben.

A BlackBerry egy érdekes, részletesebb leírást tett közzé arról, hogy hogyan fognak ezek a gesztusok működni a készüléken – anélkül hogy az érintőkijelzőhöz hozzá kellene nyúlni. Íme a gesztusok:

  • Görgetés (scroll): Ahogy fentebb említettük, a billentyűzeten felfelé vagy lefelé seprő ujjmozdulattal hosszú listákat, vagy a böngésző tartalmás is görgethetjük. Így nem kell ujjunkat a képernyőn tartani, és arra koncentrálhatunk, amit látunk, anélkül hogy a kezünk eltakarná a tartalmat.
  • Kurzor vezérlése és szövegkijelölés: Ez klasszikus BlackBerrys módon fokozza a hatékonyságot, kifejezetten a Passport számára újratervezett módon. A billentyűzeten dupla érintéssel, majd ujjunk elhúzásával a kívánt pozícióba vihetjük a kurzort. Kijelölhetünk egy szöveget úgy, ahogy a régi BlackBerryken. A SHIFT lenyomva tartása közben ujjunkat elhúzva a billentyűzeten kijelölhetjük a kiválasztandó szövegrészt.
  • Kontextusalapú virtuális gombok: A Passport rendkívül letisztult fizikai qwertyjének hasznos kiegészítéseként egy dinamikusan változó virtuális sort jelenít meg a készülék a kijelző alján, amely kontextustól függően más és más funkciókat kínál. Így például, ha éppen jelszót kell begépelnünk egy helyen, akkor a jelszavakban általában használatos szimbólumok automatikusan megjelennek. Ha emailcímet kell beírnunk, akkor a ‘@’jel meg lesz jelenítve, webcímek esetén a kettőspont, a backslash, és egyéb jelek tűnnek fel. Amennyiben pedig bármely speciális karakterre szükségünk lenne, csak egy ujjseprés lefelé a billentyűzeten, hogy az összeset láthassuk egyszerre. Nagyon kifinomult megoldás.
  • Pöccintés (flick): Elakadtál egy szónál? A BlackBerry 10 „Javaslat a Következő Szóra” funkciója tanul a felhasználó szóhasználatából, hogy később intelligens módon adjon szójavaslatokat a gépelés során legvalószínűbben következő kifejezésekre. Ekkor csak felfelé kell pöccinteni, hogy a teljes szó beíródjék. Nincs többé béna autocorrect, hülye félreértések elgépelt üzenetek miatt. Így sokkal gyorsabban és pontosabban, hiba nélkül tudunk gépelni összességében.
  • Törlés (delete): Hibáztál? Nem gond, mivel csak egy balra seprő ujjmozdulat az egész, amivel törölheted az utoljára bevitt szót. Pont úgy, mint a virtuális billentyűzeten!
  • Ékezetes karaktert kell írnod? Tartsuk lenyomva rövid ideig az adott betű billentyűjét, utána ujjunkkal a gombot annyiszor érintjük, ahányszor az adott ékezet előcsalásához szükséges!

Eme innovatív megoldás filozófiája kissé arra a taktilis érintőkijelzőre emlékeztet, amelyet korábban a BlackBerry szabadalmaztatott, de gyakorlatias, furfangos csavarokkal kiegészítve.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F