In memoriam (?) BlackBerry OS 7

os7

Bizonyos szempontból szomorú hónap ez a mostani: ez év végén szűnik meg (elvileg) hivatalosan a BlackBerry OS 7 támogatása.

Ha az ember kicsit keresgélni kezd a témában, meglehetősen ellentmondásos információkra lel, mondhatnánk, nem is a BlackBerry lenne, ha minden egyértelmű és világos lenne ez ügyben.

Nos, ott van mindjárt az a tény, hogy a mai napig semmilyen formális bejelentés nem került ki a cég hivatalos kommunikációs csatornáira arról, hogy “emberek, ahogy korábban jeleztük, ennyi volt, vége”.

Aztán ha tovább keresgélünk, fellelhetünk egy hivatalosnak tűnő dátumot, aminek amúgy semmi köze semmihez, amiről a cég korábban beszélt: a BlackBerry Software Support Life Cycle oldalán az OS7 kapcsán szerepelő dátum: 2014 július (lásd a fotónkon.)

Egy 2014 januárjában közzétett ügyvezetői állásfoglalás szerint azonban “még közel két évig, tehát 2015 decemberéig” fog tartani a régi OS támogatása.

A csavaroknak nincs vége a történetben – nem sokkal később ugyanis a cég korrigált, és jelezte, a BlackBerrynek nincs specifikusan az OS7  támogatásának leállítására vonatkozó terve. A cég szóvivője konkrétan így nyilatkozott:

A BlackBerry szándéka az, hogy korlátlan ideig támogassa a BlackBerry operációs rendszert. Bármely, ezzel ellentmondó kommentár téves.”
Így aztán nem csoda, ha az ember némiképpen értetlenül áll az infók kereszttüzében.
Ha másért nem is, de mivel kellőképpen régi rendszer már az OS7, megérdemli, hogy megemlékezzünk róla, akár megszűnik ez évvel a hivatalos támogatása, akár nem.

Eredet, kezdetek

A BlackBerry OS 7 (egészen pontosan a legutolsó, 7.1.es verzió) őse, az OS 1.0 közel 17 éve, 1999. januárjában jelent meg. Számítástechnikában ez az időszak egy fél örökkévalóságnak felel meg, tehát már önmagában is tiszteletre méltó. Természetesen az akkori verziók teljesen más követelményeknek kellett, hogy megfeleljenek mind hardveres szempontból, mind pedig az elvárt funkciók szempontjából.

Az 1.0 még pagerekre (személyhívókra) volt optimalizálva és kihegyezve, s csak később jött el az a korszak, amelyben az első, kezdetleges “okostelefonok” kezdtek teret nyerni. Az OS 1.0 a BlackBerry 850-es személyhívóban debütált, de 2002 márciusára már az alaposan átdolgozott OS 3.6 dolgozott a BlackBerry 5810 okostelefonban.
Az OS-ről
Az OS maga egy C++ nyelven íródott, zárt forráskódú mobil operációs rendszer, amely a RIM (Research In Motion; a BlackBerry jogelődje, vagy ha úgy tetszik, előző hivatalos neve) szellemi terméke és fejlesztése, s kizárólag a BlackBerry okostelefonjain fut, ahhoz hasonlóan, ahogy az iOS exkluzívan az Apple telefonjain.
Az OS kernelje Java alapú, annak minden előnyével és hátrányával.
Az évek során számos fejlesztésen átestek a különféle verziók, hogy az operációs rendszer a kor aktuális követelményeinek megfeleljen. Az egyik visszatérő kulcsprobléma volt -és bizonyos mértékig maradt is- a memóriaszivárgás, ami a készülék belassulását eredményezte (a régi BlackBerry tulajdonosok körében közismert és “rettegett” homokórázás.) A memóriaszivárgást különböző fejlesztésekkel és módszerekkel igyekeztek az évek során egyre kétségbeesettebben kiküszöbölni (ahogy a konkurecia operációs rendszerei egyre fejlődtek e téren) és/vagy kordában tartani, de az  igazi gyógymód általában csak az elterjedt “battery pull” volt, azaz az akku ki-be drasztikus módszerével elérhető újraindítás. A legkésőbbi firmware verziókban a memória karbantartásának és az akku kímélésének már dedikált, gyárilag telepített segédprogramja is volt (Applications Resource Monitor).
Mérföldkövek
Közel 7 éve, 2009 augusztusában jelent meg az OS 5.0 változat, amely a legendás 9000 Bold, valamint a 8520 készülékben debütált, majd kibocsátása után rövidesen a többi készülék is megkapta ezt a frissítést.
Alig egy évvel később újabb főverzió-ugrás történt, nyilvánvalóan a kor sürgető igényei következtében. 2010 áprilisában a Research In Motion (RIM) bejelentette az OS 6.0 verziót, amely 2010 3. negyedévében meg is jelent. Ez az OS már egy teljesen új, WebKit-alapú böngészőt kapott.
Újabb egy év elteltével, 2011. augusztusában megjelent az OS 7.0 is, és elérhetővé vált a 9900 Bold, a 9810 Torch, valamint az akkori újabb szériás Curve készülékeken, mint pl. a 9360. A korábbi OS verziókat futtató készülékeket hardveres alkalmatlanságuk miatt nem lehetett frissíten 7.0-ra.
Ismét csak egy évet kellett várni, amíg végül 2012-ben megjelent a nagy múltú operációs rendszer utolsó változata, a sok újdonságot tartalmazó OS 7.1. Számos új funkciója közül kiemelkedett a vezeték nélküli internetmegosztás (wifi hotspot), a wifin keresztüli hanghívás (mobilszolgáltató támogatásával) lehetősége, a beépített FM rádió (csak a Curve szériában) és a BlackBerry Tag funkció, ami lényegében képek megosztásának lehetősége NFC segítségével.
Az OS 7.1-et kapta meg végül a BlackBerry 9720 készüléke is, ez egyedülálló abban, hogy az egyetlen régi szériás OS-sel rendelkező készülék, amelyet a BlackBerry 10 és annak első készülékei 2013. januári kiadását követően dobott piacra a BlackBerry (2013 augusztusában).
Túlélési esélyek
Bár az OS 7 mai szemmel számos hiányossággal küzdött már megjelenésekor, mégis, a régi vágású, hosszú távú, hardcore BlackBerry ügyfelek annyira hozzászoktak a felülethez és a régi BlackBerry ökoszisztéma kétségtelen előnyeihez, hogy meglepően nagy maradt a kereslet az ilyen készülékekre még a BlackBerry 10 kibocsátását követően is. 2013 januárjában jött a BlackBerry 10, de még azon évnek a végén is jóval több BlackBerry 7 OS-sel rendelkező készüléket adtak el. 2013 utolsó negyedévében egészen lenyűgöző, 4,3 millió OS 7 készülék fogyott. Ez gyakorlatilag negyed év alatt annyi, amennyivel manapság a Chen-féle menedzsment éves szinten is megelégedne! Mint tudjuk, évi 5 millió eladott készülék a target, onnantól kezdve lenne elmondható, hogy nyereséges a mobil készülékek üzletága.
A BlackBerry, úgy tűnik, az új OS minden rugalmassága, előnye, BIS-től való függetlenedése, az erős és szép, jó új hardverek, a megváltoztatott marketingstratégia, az Androddal való barátkozás (először kompatibilitás-szinten, majd új szintre emelve magának az Android OS-nek a birtokbavétele) által sem képes egyelőre az eladási mutatóival visszakapaszkodni az elmúlt időszak dicső csúcsaira.
Adózzunk hát most egy virtuális főhajtással egy olyan, páratlan sikereket látott operációs rendszer előtt, amely lényegében a modern mobiltelefonok kialakulásának teljes korszakát felölelően jelen volt a mobiltelefóniában.
Ezt egyetlen más OS sem volt képes még megközelíteni sem, talán a Symbiant leszámítva.
Gratulálunk, BlackBerry, köszönjük szépen, és: csak így tovább!

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F