Ismét videón a Priv – illusztris koncepció társaságában

iphone-k-h1

Együtt szerepel a BlackBerry Priv egy fizikai qwertyvel ellátott iPhone 6 (egyesek szerint 7) koncepcióval egy videón, amely a német Curved Labs műve.

A dolgot nem kell persze teljesen komolyan venni, inkább csak amolyan „mi lenne, ha…”-típusú vizuális gondolatkísérlet akar lenni.

Annak egyébként -mint mindjárt megláthatjuk- egészen ügyes.

Az Apple rajongótáborának egy releváns része vágyik régóta fizikai billentyűzetre, de túl sok lehetőségük nincs, némi utólag applikálható megoldáson kívül (amelyek eléggé bumfordiak). Ők az a sokat emlegetett csoport, akik befizettek a Seacrest-féle Typo-ra, amíg annak forgalmazását a BlackBerry sikerrel meg nem hiúsította. Másik részük, az ortodox iPhone hívők a néhai Steve Jobs véleményét osztják, aki nagy ellenzője volt a fizikai gombsoroknak, ők azt mondják, a virtuális billentyűzet „kényelmesebb”, sőt „gyorsabb és hibamentesebben lehet rajta gépelni”, egy másik érv szerint pedig (még talán ez a leginkább helytálló) kompaktabb készülékkialakítást tesz lehetővé. Áldásunk rá.

Mindazonáltal Steve Jobs koncepcióit elhunyta óta a cég több szempontból is szabotálta már (vagy legalábbis figyelmen kívül hagyta) több alkalommal. Lásd pl. a készülékek méretének „eltolódása” a phabletek felé, ami korábban csak az Android felségterülete volt, vagy ott van Jobs  zsigeri ellenkezése a stylus (érintőceruza) iránt a tableteknél. Az új szériás iPadek esetében már e téren is megtört a jég (egyébként a grafikus designerek nagy örömére).

Mindezeket csak azért említjük, mert

úgy fest, sok, korábbi szent tehén (vagy fixa idea) nem szent már annyira az Apple-nél, így egyáltalán nem kizárt, hogy akár tényleg láthatunk még fizikai tasztatúrás iPhone-t is. Ez egyébként -véleményünk szerint- nem kis mértékben függhet attól is, hogy a Priv mennyire lesz sikeres.

Nyilván a videót készítő csapat sem véletlenül tette be pont a BlackBerry zászlóshajóját kisfilmjébe.

Esztétikailag nézve a koncepció rendkívül tetszetős, szakmai szemmel a megvalósíthatóság azonban ebben a formában kérdéses, mivel a kicsúsztatható billentyűzet nagyon vékony és kompakt kialakítást követelne ahhoz, hogy az eredeti iPhone 6-tal megegyező házméret legyen elérhető. Így mindez valószínűleg vagy a mechanikai szilárdság és/vagy az akkumulátor méretkorlátaiból adódóan az üzemidő rovására menne. Bár, mint tudjuk, az Apple-nél ezek egyike sem szempont. (Ők vannak olyan profik, hogy meg tudják magyarázni, ami baj, az miért nem baj.) Tehát ettől még megvalósíthatnak egy ehhez hasonló iPhone-t.

Ha már a Curved Labs is a Priv-vel hasolítja össze ezt a koncepciót, mi is ezt tesszük végezetül: sommásan annyit mondanánk, kedves vásárlók, a régi reklám analógiájával élve: cipőt a cipőboltból, BlackBerryt pedig a BlackBerrytől és nem az Apple-től érdemes venni, mert a qwertys kialakítás csínját-bínját ők ismerik jobban. A cupertinoi óriás lehet hogy nagy, de fizikai billentyű terén a kanadaiak játszanak hazai pályán. Persze mindez csak elméleti beszéd, hiszen itt egyelőre csupán egy koncepcióról van szó, és nem egy tényleges, hivatalos Apple-tervről.

Íme a Curved Labs kisfilmje a fizikai qwertys iPhone koncepcióval és a Priv-vel:

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F