John Chen kimondta a szentenciát: vége a hardverfejlesztésnek

john-chen-empire

Sokáig húzta-halogatta ezt a lépést a BlackBerry, s főképp maga a CEO, míg végül nem várhatott tovább az ítélet: vége a készülékfejlesztésnek, semmilyen módon nem tudott nyereségessé (vagy legalább nullszaldóssá) válni a hardverágazat.

A hír tehát úgy szól, hogy a BlackBerry a továbbiakban a hardveres fejlesztést kiszervezi, azaz külső erőforások segítségével oldja meg.

Ennek egyértelmű előszele volt már a DTEK50 is, legújabban pedig annak izmosabb nagytesója, a DTEK60, mint azt tudjuk, mindkettő Alcatel alapokon nyugvó készülék.

Tehát itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy picit megnyugtassunk mindenkit: nem arról van szó, hogy abszolút nincs többé BlackBerry telefon (na jó, persze bizonyos értelemben igen). Sajnos viszont mostantól már csak ilyen BlackBerryvé átmatricázott (hogy leegyszerűsítve fogalmazzunk) készülékekkel lesz dolgunk, bizonytalan ideig. Vigasztaljon mindenkit az a tény, hogy mai, globalizálódó világunkban ez eléggé elterjedt dolog, gondoljunk csak az autóiparra, s az ott is tapasztalható -néha egészen meglepő- átfedésekre…

A belső hardverfejlesztés felszámolásának hírére John Chen természetesen a kamerák elé állt, hogy a média előtt tisztázza a „hogyan tovább”-ot.

Chen kifejtette a dolgot a BNN riporterének, és tisztázott néhány fennmaradó kérdést is, mint pl. hogy milyen hatással bír mindez az alkalmazottak létszámára nézve, a már folyamatban levő hardverfejlesztések fényében, valamint hogy a kiszervezés pontosan milyen módon fog a BlackBerrynek jót tenni.

A beszélgetés egyik fő momentuma, hogy a BlackBerrynek még nincsenek teljesen kész tervei a hardverágazat külső partnerekkel való megoldására, és ez nem is várható idén, sőt, jövő február 28-a előtt sem. Izgalmas továbbá, hogy az interjú során Chen megemlített egy vagy két készüléket, amelyeket már külsősök készítettek (ezek leginkább nyilván a két DTEK lehetnek), de egy folyamatban levő, BlackBerry által fejlesztett saját okostelefont is!

Utóbbi a találgatások szerint (mivel a cég önmagához hűen újfent titokzatos) a BlackBerry ikonikus fizikai billentyűzetével bíró Mercury lehet, de ezt e ponton még nem tudhatjuk biztosan.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F