John Chen mégiscsak kész lapátra tenni a BlackBerry 10-et

john-chen-context

No, gyerekek, mit fog hozni idén a Mikulás? – kérdezhetné a képen huncutul mosolygó John Chen. Nos, meglehet, hogy (a Priven kívül persze) idén már semmit, sőt inkább még visz is – a BlackBerry 10-et?

A biztonság így, a biztonság úgy, a biztonság mindenek felett, hallhattuk milliószor a cégtől. Ugyanezen alkalmakkor a nyilatkozó ügyvezetők, mint maga a CEO, vagy a biztonsági főnök és mások számtalanszor mantrázták, hogy a BlackBerry által nyújtott biztonság sarokköve maga az OS, s ez így is van. Vagy volt mostanáig. Elképzelhető-e, hogy a cég annyira elégedett az Androiddal eme röpke idő alatt elért biztonsággal, hogy kész -mint valami koloncot- elhajítani azt, amire kb. minden épült? Merész feltételezés – lássuk a részleteket!

A BlackBerryt mindeki olyan cégként ismeri, amely sikerét saját készülékeire és a saját szoftverére építette fel. S míg a mobil operációs rendszerek közt kétségkívül az Android az, amely a legnépszerűbb választás napjainkban, a cégnek többé nem kell sóvárognia rá, hogy legyen egy ilyen készüléke is.

Ehelyett inkább úgy fest a helyzet, hogy – ahogy az ubergizmo.com fogalmaz- a cég “kelletlenül bár, de felkarolta az Androidot” legújabb zászlóshajója operációs rendszereként. A Code/Mobile Conference -en tett legutóbbi nyilatkozatában pedig a cég vezetője, John Chen bizony explicit módon kijelentette:

nem lehetetlen, hogy az elkövetkezendő pár esztendő során meggondolja, hogy a BB10-et elhagyja-e az Android kedvéért.

Azért még mielőtt a hardcore fanok elkezdenének pánikolni, ez nem ennyire egyszerű (szerencsére). Van itt egy ellentmondás, s az nem más, mint hogy a BlackBerrynek először képesnek kell(ene) lennie a BB10 biztonsági funkcióit és jellemzőit maradéktalanul implementálni Android környezetre, még mielőtt a BB10-től való megszabadulás gondolata egyáltalán valóban szóba jöhetne. Ez igencsak monumentális feladatnak ígérkezik, tekintve, hogy a BB10 és az Android annyira különböző alapokon lettek kifejlesztve. Így a dolgok jelen állása szerint Chen kijelentését a legrosszabb esetben is csak hipotetikus nyilatkozatnak tekinthetjük, nem pedig valami ígéretnek, vagy megszabott útiránynak a BlackBerry jövőjét illetőleg.

Chen elismerte, hogy amennyiben elmozdulnának az Android irányába, az segítene az alkalmazásokban fennálló űrt kitölteni, ami a céget leginkább hátráltató probléma. Bár az Android alkalmazások telepíthetők és futtathatók a BlackBerry 10 operációs rendszerű telefonokon, a felhasználói élmény nem ugyanaz, és nem is minden alkalmazás működik rendesen, ami az ideálistól (sőt, az optimálistól is) eltérő szituáció, nem pedig egy örömmel megköthető kompromisszum.

Nyilván közel sem mindegy, hogy a nagy nyilvánosság hogyan fogja fogadni ezt a hírt, valamint, hogy a gyakorlatban milyen lesz a piac reakciója az első androidos fecskére, a Privre.

Fentiek bizonyára segítenek majd eldönteni, hogy megéri-e egyáltalán (teljesen) Androidra váltani.

Forrás: ubergizmo.com

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F