John Chen szíve megesett a nagyközönségen: hivatalos a Priv

Priv-By-BlackBerry-Hands-On

Szeptember 25-e nagy nap volt a BlackBerry számára: bejelentették az 2016 2. pénzügyi negyedéves eredményeket.

Ugyanakkor megtörtént az áhított csoda (bár nem pont úgy, ahogy sokan szerették volna): hivatalosan is megerősítették az Android “operációs rendszerű” -igen, a BlackBerry 10-hez képest ezt csak így idézőjelben- fizikai billentyűzetes, szétcsúsztatható kivitelű zászlóshajó, a Priv megjelenését.

Mielőtt a negyedéves pénzügyi eredményekre térnénk, még pár gondolat a készülékről, s egy videó is következik alább, amelyben maga John Chen mutatja be a Priv-et.

A csúcskategóriás csúszkás készülék, amelynek neve úgy hangzik, mint valami nyelvtörő (felsőfokú angollal bíró, alkalmazott nyelvész kolléganőm szerint egyébként, idézem: „mint valami délszláv sufniautó neve”) eléggé hirtelen váltott nem csak nevet, hanem „nemet”, akarjuk mondani operációs rendszert is. Volt szó első bootoláskor felajánlott op. rendszer választási lehetőségről, volt szó rendes dual bootról, volt szó kétféle (Android és BB10) verzió gyártásáról, de arról csak a legutóbbi napokban lett szó, hogy ez itt csak és kizárólag egy „BlackBerry biztonsággal ellátott Android készülék” lesz.

Nos egyrészt azért arra a biztonságra Androidon kissé szkeptikusan bár, de erősen kíváncsiak leszünk, másfelől R.I.P. Venice. Névvel, OS-sel együtt.

Érdemes egyébként az alábbi videóban megfigyelni, hogy futtatja alá saját magát a labdának Chen úr, amikor a jól megszokott BlackBerry 10 gesztussal szeretne taszkot váltani (alulról felfelé seprő ujjmozdulattal, ami természetesen egy Androidon semmit nem ér)… Majd némiképp zavartan szabadkozik: „ez csak egy demókészülék”. Hát persze… 😀 Eposzi hiba, de reméljük, nem annyira szimbolikus, mint amennyire akár lehet is.

Külön öröm még a marketingérzékenyek számára, hogy kedvenc CEO-nk -ráérezve, hogy ez szükséges- a videó elején nem mulasztja el belemagyarázni a remek névbe a „privacy”-n (adatbiztonság) kívül még a „privilege” kifejezést is, jelezve, hogy aki ilyen kütyüt vesz, az privilegizált helyzetbe kerül. Tehát: nem a készüléket pozicionálja, hanem egyenesen a vevőt. Ügyes.

 

És most következzenek nagyon röviden a lezárult pénzügyi negyedév főbb eredményei:

  • 74 millió dollárnyi bevétel szoftverekből és szolgáltatásokból, ami az egy évvel korábbi (2015-ös pénzügyi második negyedév vége) eredményt 19%-kal haladja meg, a szoftverliszenszelésből származó növekedés 33%.
  • 10 millió dolláros, pozitív cash flow a negyedévben.
  • A készpénz és befektetési egyenleg növekedése 37 millió dollárra tehető az előző negyedévhez képest.
  • Az alapvető számviteli nyereség részvényenként 0,1 dollár.
  • 84 milliós működési veszteség, 33 milliós bevétel dollárban számolva
  • kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény: 68 millió dollár

Úgy tűnik tehát, nagyjából rendben fut a szekér, a magunk részéről pedig kíváncsian várjuk az új készüléket (próbálunk barátkozni a nevével: Priv, Priv – egyelőre nem megy), s azt is, hogy mi következik majd utána – főleg jövőre.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F