Kémkedő közösségi média: így száműzd a Nagy Testvért telefonodból

Az év ezen szakaszában a közösségi oldalakon mindenki „idővonala” megtelik fotókkal az ismerősök gyerekeiről, az iskola utolsó napjairól, vizsgákról, évzárókról, ilyen-olyan mérföldkövekről, barátokról, akik a nyári szabadságukat töltik a vízparton és másutt.

A közösségi média alkalmazások nagyban megkönnyítik, hogy kövessük az eseményeket, a történések pulzusán tartsuk ujjunkat – csábító, hogy a friss, aktuális híreket nemcsak követhetjük, de részben kreálhatjuk is, és mindezt a mobil eszközök a rajtuk működő internettel csak még inkább elősegítik és felgyorsítják – de milyen áron?

Nos természetes, hogy mindennek, így ennek is van hátulütője, no de végiggondolta-e valaha is ezt bárki, főleg egy-egy eufórikus szelfis élménymegosztás közepette?

A megosztás nagyszerű dolog, csak ugyebár az nem mindegy, hogy kivel mit osztunk meg.

Mobiltelefonunk sajnos hajlamos elmosni a vonalakat, határokat abban, hogy ki láthat rólunk egy-egy félig-meddig (vagy akár teljesen) bizalmas adatot, momentumot, információt rólunk és ki nem.

Egy korszerű mobiltelefonban minimum vagy kéttucatnyi érzékelő és  található, amelyek pontos pillanatnyi működéséről az átlag júzernek csak igen korlátozottan van lövése, vagy sok esetben egyáltalán nincs. Ha mást nem is nézünk, csak rádió-féleségből van 2G, 3G, 4G, wifi, bluetooth, NFC, GPS, néha még FM-adó is.

Biztonsági szakértők, de az egyszerű felhasználók elmondása szerint is a közösségi hálók kliensei vagy maguk az ilyen weboldalak is hozzáférnek készülékünk mikrofonjához, kamerájához, a GPS-éhez és több funkcióhoz, mint képzelnénk. S bizony sokan érzik magukat emiatt kényelmetlenül, akik joggal hihetik, hogy bizonyos hozzáférések a magánszféra megsértésével egyenértékűek.

 

iStock_000068855557_MediumVigyázz, mit mondasz!

Egy floridai TV-állomás nemrégiben közzétett egy sztorit, amely azt sugallta, hogy a Facebook a telefonunk mikrofonját használja arra, hogy beszélgetéseink tartalmát kifigyelve az általunk felhozott témák szerinti jellegű hirdetéseket jelenítsen meg nekünk az alapján, amiről beszéltünk.

Ezt követően a sztori hatalmas durranás lett (természetesen és ironikus módon a közösségi háló kapta fel :) ), így a Facebook hamar hivatalos közleményben „nyugtatta meg” a publikumot, hogy ők nem figyelik a beszélgetéseket reklámok eladása céljából…

A Facebook azonban hozzátette, hogy bizony használhatja a mikrofonunkat, amennyiben mi felhasználóként „aktívan használunk olyan funkciókat, amelyek audio adatokat igényelnek”. Például olyan funkciónál, mint az, ami a státuszfrissítésünkhöz figyeli, milyen zenét hallgatunk, de nem nehéz belátni, hogy jogilag nézve is ebbe kb. bármi belefér(het).

Tavaly a Netflix androidos alkalmazása kezdett el hozzáférést kérni a telefonok mikrofonjához, ami sok embernek szöget ütött a fejébe: ugyan, miért kellene egy filmeket streamelő alkalmazásnak hozzáférnie a mikrofonunkhoz? A cég magyarázata szerint mindössze abból a célból, hogy lehetővé tegyék a felhasználók számára, hogy tabletjükről hívhassák az ügyfélszolgálatot, s nem tervezték lehallgatni a telefonhívásokat (vagy a személyes kommentjeiket a filmekkel kapcsolatban). Ennek ellenére a válasszal sok ügyfél elégedetlen volt.

Váratlan fotók – kicsit más értelemben

A cikk eredetijének írója sokat használja mobiltelefonja kameráját arra, hogy ezt-azt lefotózzon napközben, amivel dolga akad. Bevásárlólista a zöldségeshez, parkolóhely, dokumentumok, amelyeket el szeretne küldeni bizonyos helyekre az ember. Nemrég az illetőt a Facebook elkezdte kérdezgetni, hogy szeretné-e a legújabb fotóit közzétenni – ami őszintén szólva kissé megijesztette őt. Mi van, ha véletlenül kiposztolja a társadalombiztosítási kártyája fotóját, vagy más bizalmas adatát tartalmazó képet, amit máshová (vagy sehová sem) szánt elküldeni?

Ha már a fotóknál tartunk, reméljük, mindenki tisztában van vele, hogy az okostelefonunk kamerája -a dátumon és egyéb technikai adatokon túlmenően- minden egyes elkészített képet alapból (ha ki nem kapcsoljuk, már amelyik készülék engedi) geocímkével lát el, tehát a kép tartalmazza azt az információt is, hogy pontosan hol készült. Ez a funkció megkönnyíti, hogy megjelöljem a kép készítésének helyét akkor, ha azt közzé szeretném tenni a közösségi médiában. Nem nehéz belátni, hogy kissé ijesztő a tudata annak: bárki láthatja, mikor és pontosan merre jártunk…

És még nincs vége…

Nem kell geocímkézett fotó ahhoz, hogy a telefonod kémkedjen utánad. Az Apple Health és a Google Fit alkalmazásoknak köszönhetően az iPhone és Android készülékekben a szoftver gondosan nyomon követi merre jártál, s megörökíti azt az utókor számára. Ez a funkció ragyogó arra a célra, hogy ellenőrizd, vajon milyen közel vagy az ajánlott napi 10 ezer lépés megtételének céljához, de a potenciális kémkedési tényező, a visszaélés lehetősége itt is óriási.

Bár a legtöbb ember tisztában van vele, hogy az általuk használt fitnesz- és térképalkalmazások nyomonkövetik a mozgását (hiszen e célból készültek), hatalmas mennyiségű egyéb alkalmazás van, amiről nem is gondolnánk, hogy ugyanezt csinálja suttyomban, minden látható és ésszerű ok nélkül.

A neves Carnegie Mellon egyetem weboldala számos Android alkalmazást minősített hozzáférési kérelmek szerint. Arra jutottak, hogy olyanok is, mint a Words With Friends, amely (mint a neve is mutatja) egy barátokkal játszható szókitaláló játék, vagy a GO Locker testre szabható képernyőzár alkalmazás, hozzáférést kérnek, és tudni szeretnék pontos elhelyezkedésünket, hogy „testreszabott reklámokkal szolgálhassanak”, vagy éppen „bizonyos programfunkciókat engedélyezzenek”.

manofmany-dtek_cropHogyan lőjük ki a Nagy Tesót?

Bárki, aki okostelefont használ, (s ez gyakorlatilag azt jelenti napjainkban, hogy nagyjából mindenki) időt kell, hogy szakítson arra, hogy átgondolja, hogyan tud egyensúlyt teremteni a megosztás komfortja és az adatbiztonság közt. A közösségi megosztások jó szórakozást jelentenek, de szándékosan kell megválasztanunk, hogy mennyi és milyen személyes információt gyűjthet és tehet közzé rólunk a saját telefonunk.

Ha aggódsz amiatt, hogy a Nagy Testvér a közösségi hálós alkalmazásaidon keresztül kémkedik utánad, merülj el kicsit a telefonod beállításaiban, hogy pár dolgot kiiktathass. Példának okáért megadhatod, hogy egyes alkalmazások és szolgáltatások mit tehetnek és mit nem: melyek férhetnek hozzá a mikrofonodhoz, a helyzetedhez, és a kamerádhoz.

A BlackBerry, mint mindig, itt is élenjáró megoldásokkal segíti a felhasználókat. A PRIV tulajdonosok pl. élvezhetik a DTEK alkalmazást, amely jobb, szélesebb körű kontrollt nyújt számunkra az appok hozzáférésének szabályozása terén.

A DTEK figyeli az alkalmazásokat, és figyelmeztet is, amikor egy program hozzáfér a kameránkhoz, bekapcsolja a mikrofont, szöveges üzenetet küld, esetleg hozzáfér a helyzetünkhöz vagy a telefonkönyvünkhöz.

Továbbá ellenőrizhetjük is vele, hogy a hozzáférés mikor, hol és mennyi ideig tartott. A DTEK-ből könnyű közvetlenül kikapcsolni is azokat a hozzáféréseket, amelyeket indokolatlannak tartunk, vagy kényelmetlen érzéssel töltenek el.

További részletekről és az Android Marshmallow 6.0 frissítéssel kapcsolatos biztonsági fejlesztésekről a fenti linken olvashatsz eredetiben.

Az Inside BlackBerry nyomán

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F