Kitálal a BlackBerry biztonsági főnöke

1391166448-22-david-kleidermacher

Na jó, bevalljuk, nem valamiféle szaftos titkokról lesz szó John Chen magánéletében vájkálva, egyszerűen arról van szó, hogy David Kleidermacher -egyébként jó biztonsági főnökhöz illően- a közelmúltig eléggé rejtőzködő módon működött.

S bár talán nem annyira karizmatikus alkat, mint mondjuk a Sarif Industries biztonsági főnöke, Adam Jensen, mindazonáltal amikor a legutóbb végre nyilvánosság előtt mutatkozott s nyilatkozott, abból kiderülhetett, hogy érti a dolgát rendesen.

Mint ismeretes, Kleidermacher kis szünet után ez év februárja óta újból a BlackBerry sorait erősíti.

Sokat egyébként azóta sem hallottunk felőle, leszámítva amit visszatérésekor Chen nyilatkozott, miszerint a fő területe “segíteni kiterjeszteni a BlackBerry biztonsági sztenderdjeit az ügyfelekkel együttműködve a legújabb kiberbiztonsági kihívásoknak megfelelve, és még konkrétabban a dolgok internetje (IoT, Internet of Things) valamint a beágyazott rendszerek biztonságának megteremtése”.

Ezt csinálja tehát Kleidermacher, és ezért van a BlackBerrynél. Egy közelmúltbéli interjújában azonban, amelyet a német Elektronik Praxis készített vele, még többet elárul az ő mindennapi tevékenységeiről. Megtudhatjuk azt is, hol és miben látja ő a BlackBerry szerepét a beágyazott rendszerek és a dolgok internetje területén.

  • A Dolgok Internetje igen aktívan vitatott témakör a beágyazott rendszereknél és az IT szektorban általában. Ugyanakkor sokak IoT megközelítése igen homályos. Hogy látja Ön ezt a szituációt?

Történetileg nézve, az olyan cégek, mint a Green Hills és a QNX hagyományosan mindig is erőteljesen az eszközre fókuszáltak. De ahogy az IoT képbe került, az eszköz egy nagyobb történet részévé válik. Adatbiztonságra és az eszköz bizonyos képességeire egyaránt szükség van ahhoz, hogy az eszköz felskálázható legyen a felhőbe. Úgyszintén fontos, hogy nyújtani tudjunk egy, az elejétől végéig egymáshoz illesztett komplett megoldást, amely magában foglalja az adatelemzést és a robusztus felhőmegoldást egyaránt, úgy, hogy ez világszerte bárhol működjön, és egy ilyen rendszernek hihetetlen mennyiségű információ kezelésére képesnek kell lennie.

 

  • Hol látja ebben a kontextusban a BlackBerry szerepét?

Az egyik, ami a BlackBerryben igen vonzó számomra, az az, hogy már létezik egy ilyen megoldása mobil eszközökre. Sok év óta van adatközpontuk, amely óriási mennyiségű információ feldolgozására képes, üzenetkezelésre, eszközök frissítésére, és hasonlókra. És tudja mit? A beágyazott rendszerek is igénylik ezt! Ilyen értelemben a BlackBerry és a QNX házassága jó kapcsolatnak számít.

  • Biztonsági főnökként mivel kell elsősorban foglalkoznia?

Feladataim egyike a „magas szintű biztonság” koncepciója, annak megvalósítása. A beágyazott rendszerek iparágában sokak számára világos, hogy a magas megbízhatósági szint igen fontos. Megértették, hogy egy rendszerben -pl. orvosi eszközök esetében vagy az autóipar területén- a funkcionális biztonságnak és az adatbiztonságnak kéz a kézben kell járnia, az eszköz fejlesztője mindkét területért felelős.

De ha megnéz bizonyos felhőszolgáltatásokat, mint amilyen a Google-é, vagy a Samsungé, számukra a biztonságnak az a szintje, amit az olyan cégek képviselnek, mint a QNX, szinte nem létezik. Egyszerűen nem olyanok. Minden nap hallhatunk újabb feltörésekről. Ezért úgy hiszem, sokat nyerhetünk abból, ha használjuk, amit megtanultunk a biztonságról a beágyazott rendszerek működtetése terén. A stratégiám ezeket az elgondolásokat alkalmazni a mobil eszközökre és a felhőre, mint olyanra.

 

A fenti kérdések csak az interjú kis részét jelentik, a teljes cikk az Elektronik Praxis oldalán érhető el. (Németül nem tudók használhatják a Google Translate-et).

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F