Magyar vonatkozása is van a QNX automatizált autóvezető technológiájának

qnx_detection_systems_800

Míg a világ hangos a Tesla autonóm vezetési technológiájától vagy a Google önvezető autójától (amelynek egy példányát a közelmúltban egy rendőr túl lassú hajtás miatt akarta megbírságolni :D) a háttérben szép csendben mások is dolgoznak ezen a rendkívül összetett témán.

A Ford pl. nemrég jelentette be, hogy 2020-ig egy egész sor autonóm járművel fog előrukkolni.

A QNX mint BlackBerry-leányvállalat viszonylag csendben volt ezidáig, de szintén nem tétlenkedett. Valójában rendkívül elfoglaltak és szorgalmasak voltak az elmúlt időszakban, folyamatosan különböző webináriumokat, összejöveteleket és konferenciákat tartva. Közben olyan innovatív megoldásokkal is előrukkoltak, mint a QNX OS for Safety, és már készülnek a 2016-os CES-re is, ahol fellebbentik a fátylat teljesen új koncepciójukról, a Toyota Highlander prototípusáról.

A legújabb hírük pedig arról szól, hogy technológiai partnerségre léptek az AdasWorks nevű céggel, amely mesterséges intelligencia-alapú automatizált vezetési rendszerekhez gyárt szoftvereket. A partneri megállapodás fejlett vezetéstámogató rendszerekre (Advanced Driver Assistance System=ADAS) és az autonóm járművekre összpontosít. A két cég számos AdasWorks-funkciót fog bevetni a QNX platformon az együttműködés során, olyanokat, mint például a sávészlelés, mozgó objektum észlelése, az objektumok osztályozása. Végül létrehoznak egy szoftveres alapot egy intelligens, többkamerás rendszerhez, amely lehetővé teszi az automatizált vezetést, a jármű körüli környezet teljes, 360 fokos betekintésével.

A dolog külön érdekessége, hogy magyar vonatkozása is van, méghozzá büszkén mondhatjuk, az AdasWorks CEO-ja, Kishonti László személyében, aki így nyilatkozott a QNX-szel kötött partnerségről :

“A következő generációs automatizált vezető applikációk, mint amilyen a térbeli rendszerben történő intelligens tárgyészlelés, továbbfejlesztett kényelmet és biztonságot eredményeznek. Az AdasWorks integrációja a QNX OS technológiájával biztosítani fogja mindegyikünk partnereinek és ügyfeleinek, hogy azok az ipari szabványoknak és a biztonsági előírásoknak megfelelő megoldásokhoz jussanak. A számítógépes látványészlelés és mesterséges intelligencia terén megszerzett tudásanyagunkra építve készen állunk a következő lépés megtételére a QNX Software Systems-szel, amely az autóipari beágyazott rendszerek és a biztonság szempontjából kritikus szoftverplatformok piacvezető szakértője.”

Az önvezető autók témája kitapinthatóan egyre forróbb terület már ma is, s ez a trend biztosan csak fokozódni fog a jövőben, ami teljesen át fogja alakítani az autóipart. Izgalommal várjuk hát, hogy mit tartogat még a BlackBerry, ezen belül a QNX, s az AdasWorks a világ számára…

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F