Már a Tizen is előbbre jár a BlackBerry 10-nél

jolla-sailfish-vs-ubuntu-tizen-bb10-firefox-667x353

Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha az ember cége olyan harcban marad alul, amelyet az iOS, netán az Android operációs rendszer ellenében vív a piaci részesedésért. Veszíteni a Windows Phone-nal szemben? Hát, határeset, de az már nem néz ki olyan jól…

No de veszíteni a Tizen ellenében? Ez kifejeztetten rosszul fest. Példátlan dolog… egészen mostanáig.

A legújabb felmérések szerint a Samsung Tizen (ejtsd: tájzen) mobil operációs rendszere mostanra hivatalosan is átvette a BlackBerry helyét, így a 4. pozícióba kerülve a világ vezető mobil platformjai között.

Bár a Tizen (amely a Samsung időközben elhalt, szomorú sorsú, ám szép reményekkel indult Bada operációs rendszeréből nőtte ki magát) nincs is jelen az Amerikai Egyesül Államokban, a Samsung agresszív piaci terjesztési módszerekkel tette ismertté olyan hatalmas, feltörekvő piacokon, mint pl. India, ahol emberek milliói és milliói most első alkalommal kapcsolódnak az információs világsztrádára okostelefonjaik segítségével.
mobility-usage-statistics-trends-by-rapidvalue-solutions-8-638
Tavaly még ez volt helyzet
Öt évvel ezelőtt a gondolata is sokkoló lett volna, hogy a Samsung által fejlesztett operációs rendszer lenyomhatja a BlackBerryt, mára azonban az a helyzet állt elő, hogy a BlackBerry roppant kevés készüléket képes eladni.
Az utolsó negyedévben a cég által eladott okostelefonok száma az egymilliót sem érte el: saját bevallásuk szerint is csak 800.000 példányt sikerült értékesíteniük.
Egyes elemzők szerint a cég végső szalmaszálként felfogható erőfeszítése a Priv, a BlackBerry első Android operációs rendszerű telefonja. John Chen CEO korábban már világossá tette, hogy megszabadul a mobil üzletágtól, amennyiben nem képes azt profitábilissá tenni, s a Priv jelentheti az utolsó esélyt arra, hogy az Android népszerűségének trendjét meglovagolva + kihasználva a BlackBerry hagyományos értékeit megfordítsák a hanyatló eladásokat.
A Priv robbanásszerű szárnyalásának azonban több tényező is gátat vethet. A két leginkább nyilvánvaló ezek közül a Priv megdöbbentő kezdőára, ami egyáltalán nem mutat arra, hogy sokat szeretnének belőle eladni, valamint az a tény, hogy bár az Androidra a legnagyobb ugyan a kereslet, ám azon a piacon a kínálat is párját ritkítja, s a Privnek jobbnál jobb prémium készülékekből álló konkurrenciát kellene lenyomnia ahhoz, hogy tényleg trendet fordítson.

Ahogy pedig a bgr.com fogalmazott viccesen-optimistán:

Akárhogy is, a BlackBerry még mindig elmondhatja magáról, hogy legalább a Firefox OS-nél jobban teljesít… egyelőre, legalábbis…

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F