Megszavazta az EU az egységes mobiltöltőt

15582369471218353711 (1)

Az EU-ban a minap szavaztak a rádióval ellátott készülékeket szabályozó törvények frissítéséről. A cél többek közt egy általános töltőszabvány megalkotása volt a fogyasztói használat leegyszerűsítése, valamint a szükségtelen hulladékképzés csökkentése céljából.

Azt egyelőre nem tudni, hogy konkrétan melyik töltőtípust fogják univerzális sztenderdként megnevezni.

A legtöbb mobiltelefongyártó, így a BlackBerry is microUSB csatlakozót használ töltő- és adatátviteli csatlakozóként. Nem így tesz viszont pl. az Apple, amely a saját szabványú „lightning” töltőcsatlakozót alkalmaz újabb készülékeiben, de a Samsung is előszeretettel kalandozik el időnként a senkivel és semmivel nem kompatibilis csatlakozók világába (lásd pl. némelyik Galaxy Tab töltőjét). Az EU már 2009-ben erőfeszítést tett az microUSB univerzális sztenderdként történő elfogadtatására, így hát okkal gondolhatjuk, hogy ezúttal újfent a microUSB lesz az, amelyet végül szabványként elfogadtak.

Hogy mi lett a fő szempont a sztenderd értékelésénél? Piacmegosztás, technológiai specifikációk, vagy egyéb aspektusok? Csak találgathatunk. Vajon az új szabvány kevesebb teret enged majd a töltőportok innovációja terén? Esetleg ösztönzően fog hatni a vezeték nélküli töltéses megoldások irányába?

Te mit gondolsz? Oszd meg véleményed itt a blogon, vagy Facebook oldalunkon!

Forrás: European Parliament

Fotó: People.cn

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F