Mi a pénzügyi helyzet a BlackBerry háza táján VALÓJÁBAN?

A közelmúltban sok és kemény kritika ért annak kapcsán, hogy ugyan „nem rossz, amiket publikálok, csak kevés”. No meg a fő baj, hogy „le vagyok maradva.”

Példaként lett említve, hogy egy „fontos hírt nem említettem”, nevezetesen a BlackBerry utolsó negyedéves üzleti eredményéről szóló jelentéseket, miközben egyéb online források, blogok azt milyen hamar közölték, és hú de le vagyunk maradva.

Nos, örömmel jelenthetem, hogy az igazságról senki nincs lemaradva, mert az még nem lett közzétéve e témában magyarul. Ez éppen most fog megtörténni, és az alábbiakban elsőként itt (és nem másutt) olvasható. Mint már annyiszor, most is.

A Tisztelt Olvasó mit szeret jobban hallani: gyorshírben valami hangzatos féligazságot, vagy esetleg pár nappal később az igazságot? Igen, gondoltam. Magam is így vagyok ezzel, mivel úgy vélem, bölcs dolog utánamenni annak, amiről véleményt alkot / hírt ad az ember.

Nos, angolul üzleti jelentéseket, azok értelmét kibogozni nem egy leányálom, az ezzel komolyan foglalkozó oldalaknak megvan a maga precíz, egyúttal bő lére eresztett terminológiája. A szakkifejezések, rövidítések egy részét még magyarra fordítva sem mindig egyszerű értelmezni. Tehát szíves elnézést mindenkitől, de ehhez nekem az átlagnál több időre volt szükségem. Mihez is? Ahhoz hogy: közérthető, egyúttal érdekes és ráadásul helytálló (= igaz) adatokat közlő cikket faragjak, minthogy általában ez a szándékom minden alkalommal, mert úgy vélem, ezzel megtisztelem az Olvasót. Hazugságokra, félinformációkra ott a fősodratú-, meg a bulvármédia, akinek az a szimpatikusabb.

E röpke bevezető után nézzük, hogy áll a BlackBerry pénzügyileg – igazából.

Először is, a híresztelésekkel szemben – amelyek rendkívül gyorsak, de nem túl helytállóak voltak, szó nincs arról, hogy „újra nyereséges” lenne a BlackBerry. Ennek ebben a formában még az ellenkezője sem igaz.

Ha valamiről, akkor egy dologról beszélhetünk, az pedig az (és ez sem kis fegyvertény egyébként) hogy John Chen intézkedései megállították a cég zuhanórepülését, és az immáron konszolidált, megállított süllyedés most már egy, a belátható jövőn belüli emelkedés lehetőségét is magában rejti – potenciálisan.

Hogy is fogalmaztak egyéb oldalakon? „…újra nyereséges a BlackBerry”, „…a cég adózás utáni nyeresége 23 millió dollár volt.”

Anélkül hogy itt nagyon belemennénk, a valóságban a nettó eredmény (net income) az, amely 23 millió dollár lett a BlackBerrynél, a nettó eredmény és a nyereség azonban eltérő számviteli fogalmak, bár prezentációkban gyakran egymás szinonimájaként használják.

Hivatkozni szeretnék itt a Mobilarena egy nem sokkal korábbi április 11-i cikkére, amely helyesen és pontosan így fogalmaz:

A kanadai gyártó új vezetője szerint egy éven belül kikerülhet a „vörös zónából” a vállalat pénzügyi mérlege.

Ezt -csak hogy mindenki értse- azért fogalmazta így Chen, mivel a vállalat pénzügyi mérlege még mindig ott van, abban a bizonyos „vörös zónában”.

Akkor mi is a helyzet lényegében?

A helyzet valójában az, hogy a mérleg most kettő db egyszeri tétel egymáshoz képesti arányának szerencsés alakulása miatt lett pozitív, de ez nem jelenti azt, hogy a BlackBerry leülhet megpihenni képzelt babérjain. Mindez nem sokkal több, mint szerencsés véletlen, sőt ha megnézzük mik ezek, láthatjuk, hogy lényegében külső körülmények kedvező összjátékáról van szó. Mindazonáltal ez nem csorbítja John Chen érdemeit, hiszen az irány jó, a jelek pozitívak, ám segít a helyén kezelnünk a hírt.

A vállalatnál jelentkezett egyfelől egy 226 milliós átszervezési költség, egyszeri kiadásként, ugyanakkor  törlesztendő adósságainak értékváltozásai (vagyis külső körülmények) miatt az utolsó negyedévben elkönyvelhetett egy 287 millió dolláros egyszeri, nem készpénzjellegű „bevételt”. Így lett tehát a mérleg összességében pozitív. A fenti tételeket figyelmen kívül hagyva 60 milliós veszteséget mutatott a mérleg.

A likvid állomány (cash) a negyedév során 3 milliárd dollár fölé emelkedett a korábbi 2,7 milliárd dollárhoz képest. Ez pedig főként adóhitelnek és ingatlaneladásoknak volt köszönhető, és csak amiatt üdvözlendő javulásként, mert egy kis plusz időt ad Chen számára, hogy tervei szerint fordítson a cég szekerén – lehetőleg kedvező irányba.

A cég összességében 966 millió dolláros bevételt könyvelt el az első negyedévben, amely 10 millió dollárral kevesebb, mint az azt megelőző negyedévben. Elemzések szerint ez nem nagy különbség, és úgy tekintik, hogy a bevételek süllyedése megállt.

Szintén a kép árnyalását szolgálja az a tény, hogy a BlackBerrynél csökkent a mobiltelefon-értékesítések hányada az okostelefon szolgáltatások rovására: immáron a forgalom több mint felét a szolgáltatások adják, a telefoneladások ennyivel visszaestek.

A havonta felhasznált tőke (cash burn) mértéke 255 millió dollár volt, az adóvisszatérítésekkel és az ingatlanértékesítésekkel kiigazítva. S bár ez is kedvezőbb, mint korábban, még mindig milliárdos tételként jelentkezik éves viszonylatban.
Így amennyiben pozitív áttörést szeretne a cég elérni cash flow terén (ahogy Chen azt 2015 februárra, tehát a következő fiskális év végéig ígérte), akkor ehhez éves szinten közel +1 milliárd dollár bruttó profitra van szüksége a cégnek.

Ez tehát a jelen helyzet – rengeteg biztató, ugyanakkor számos intő jellel. Köszönjük a figyelmet!

Forrás: Marketwired

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F