Minden egy helyen: eszközök, hogy (szinte) minden Android app működjön

IMG_20150301_115139

Eljött ez a nap is, mert többen már régóta rágják a fülemet különféle (de azonos gyökerű) Android-problémákkal. Pl. alább idézett olvasónk is, akinek nem működtek bizonyos alkalmazások – persze jó okkal:

Működik a Play áruház…már egy csomó androidos programot letöltöttem , amikor rájöttem egy részemről kiküszöbölhetetlen hibára, és egyáltalán nem tudom a megoldást…Jó néhány letelepített program kéri a Gooogle Play Services segéd programot, amit letöltöttem a Play Store -ból ( fénykép csatolva )… Igen, DE egyáltalán NEM tudom ezt az egyetlenegy programot futtatni és (gondolom ) ennek hiánya miatt gyakorlatilag sem térképpel összefüggő, sem banki műveletekkel összefüggő, gyakorlatilag semmilyen értelmes, számomra elengedhetetlen programot NEM tudok használni, a Blackberry Z-30-on …Ahhhh

Tehát mai posztunk témája: hogyan bírjuk működésre az el sem induló, rosszul működő, esetleg kilépkedő, Google Play Services-t igénylő programokat.

Nos, Kedves Olvasónk, és mindenki, akit érint: az első és legfontosabb „trábölsúting” lépés itt az, hogy nem töltjük le az alkalmazásboltból a Google Play Services-t. Pontosabban letöltjük majd, de nem a Google Play-ből, mert a gyári, eredeti változat nem fog működni BlackBerry telefonunkon.

Kell egy olyan verzió, amely együttműködik BlackBerry 10 készülékünk Android runtime-jával, és ezt a jó öreg Cobalt prezentálta egy ideje -dícséretes  részletességű leírással karöltve- a Crackberryn, mint ahogy egy csomó más hasznos tippet és megoldást is.

Mivel ő a téma igazi szakértője, a legjobb, ha átadom neki a szót, a most következő rész jórészt az ő munkásságának lefordított változata, de az időközben történt változások fényében (firmware verziók, stb) igyekeztem azt értelemszerűen kiegészíteni és átfogalmazni, ahol kellett – úgy, hogy lehetőleg az eredeti értelem és működőképesség megmaradjék. Hasznos időtöltést és jó szórakozást kívánok a sikeres beavatkozások nyomán!

Google Apps trükkök & megoldások

A legelső pont, még mielőtt nekiugranánk, megbizonyosodni, hogy a legújabb firmware verzió van készülékünkön. Mostanra már jó eséllyel mindenkinek a készüléke (szolgáltatótól függetlenül) jelezte az OS 10.3.1 frissítés meglétét és letölthetőségét, így ha még nem tettük, akkor a legegyszerűbb, ha OTA-módon, egy wifi kapcsolat igénybevételével egyenesen a készülékünkre töltjük a friss OS-t. Akinek az szimpatikusabb, használja e célra a BlackBerry Linket, a merészebbek, rutinosabbak pedig a Sachesit.

Erre a lépésre, mint előfeltételre azért van szükség, mert az OS 10.2.x verziók alatt problémákba ütközhetünk, az ugyanis még egy korábbi, Android 4.2.2 runtime-ot használ.

Most pedig lássuk a svájcibicskánk különféle pengéit, mi mire szolgál.

 

GOOGLE LOGIN: NÉLKÜLÖZHETETLEN

A Google Login apk alapszintű támogatást biztosít azoknak az Android appoknak, amelyek Google logint igényelnek. Szüksége van rá pl. olyan akalmazásoknak, mint a Google Maps, a Google Play Áruház vagy a Chrome böngésző. A Google+ fiókok jelenleg nem támogatottak. Telepítsd a Google Login apk-t, majd ezt követően menj a Blackberry beállítások > Fiókok > új fiók hozzáadásához. Ekkor látnod kell egy új opciót (Google Account vagy Google fiók) megjelenni.  Jelentkezz be innét a Google fiókodba!

Letöltés:  com.google.android.gsf.login-4.3.1

GOOGLE PLAY SZOLGÁLTATÁSOK

A Google Play szolgáltatások (Google Play services) apk számos egyéni Google szolgáltatást tartalmaz, és az Android runtime háttérszolgáltatásaként fut.  A legfontosabb része a BlackBerry felhasználók számára az integrált térképszolgáltató funkció, amely számos Android alkalmazásban használatos térképtartalmak megjelenítésére. Bizonyos alkalmazások a Google Play szolgáltatásokat használják reklámokhoz való hozzáférésre vagy összeomlások statisztikáinak elemzéséhez. A Google Play services nélkül ezek az alkalmazások vagy összeomlanak, vagy hibaüzenetet adnak arról, hogy hiányzik az alkalmazásnak a Google Play szolgáltatások, esetleg csak egy üres, tartalom nélküli térképet jelenítenek meg.
Figyelem! Azok az alkalmazások, amelyek a Google Play Services-t használják, mindig patchelést igényelnek! Olvasd el a Patchelés szekciót ennek mikéntjéről!

Letöltés: Google Play services 5.0.89 (stabil);  Google Play services 6.1.0.5 (béta verzió)

PATCHELÉS
Azokat az alkalmazásokat, melyek működésükhöz Google Play services-t igényelnek, patchelni kell, hogy megfelelően fussanak a Blackberry készüléken. A patchelés azért szükséges, mert a Cobalt-féle Google Play szolgáltatások nem sztenderd (nem Google) kulccsal vannak aláírva, és ez a kulcs nem egyezik az alkalmazásokban kódolt kulccsal.
A fenti probléma megoldása alapvetően kétféleképpen történhet:
1. Google Maps és Google Play services függőségű alkalmazások patchelése asztali géppel
2. Google Play függőség eltávolítása alkalmazásokból Lucky Patcher-rel a telefonon.

1. Alkalmazások GMaps és GPlay patchelése
Ez a művelet a GMaps Patcher segítségével történik. Minden olyan esetben ezt használjuk, amikor Android alkalmazásunk hibás működést mutat, pl. egy üres térképet utcák nélkül. Ez az eszköz ugyancsak eltávolítja a Google Play Services verifikációkat, amik megakadályozzák az appot a futásban. Ha olyan hibaüzenettel találkozol, hogy „a Google Play Szolgáltatások nem támogatottak az eszközödön” (Google Play Services is not supported on your device) akkor egészen biztosan ki kell próbálnod a GMaps patcher-t.
Néhány példa sikeres patchelés után a BlackBerryn működő alkalmazásra:
Hailocab, Adidas Micoach, Lyft, Glympse, Strava Running, Google My Tracks, Football Italia, Paypal és még sok más program is működik.

Ez a patcher többek közt lehetőséget biztosít apk fájlok Google Play-ből való közvetlen letöltésére is.

Működik minden alkalmazással?
A legtöbb alkalmazás patchelhető, eltávolíthatók belőle a Google Play függőségek, de némelyik nem fog megfelelően működni. Az egyik ilyen a jelentések szerint a Quizup. Személy szerint még csak nem is hallottam róla, ettől még lehet, hogy másoknak ez óriási veszteség. Nekik várniuk kell egy következő patcher verzióra… :)

Mondd már végre, hogyan kell patchelni?
O.K., töltsd le az itt lejjebb található GMaps Patcher-t asztali számítógépedre vagy notebookra, majd telepítsd és indítsd el. Válaszd ki a kívánt Android alkalmazást (apk fájlt) és kattints az Analyze gombra.

Ekkor megtörténik a varázslat, és a patcher szépen elmenti a patchelt apk-t az \output mappába.
Másold a patchelt fájlt a BlackBerry készülékedre, és a szokásos módon telepítsd. Néhány alkalmazás igényelni fogja a Google Play Services (com.google.android.apk) telepítését is. Ezt úgyszintén megtaláljuk az \output könyvtárban (vagy itt feljebb a letöltőlinkje).

Name: GMaps Patcher 1.0.PNG Views: 8730 Size: 92.4 KB
Name: GMaps Patcher 1.0-2.PNG Views: 8729 Size: 94.9 KB

 

2. Google Play szolgáltatás-függőségek eltávolítása Lucky Patcher-rel

Ennél a megoldásnál nincs szükség asztali PC-re, mindent a telefonunkon tudunk intézni, ami remek dolog. Ha kényelmes megoldást akarunk, vagy nem vagyunk gépközelben, akkor ez a nekünk való metódus!

Funkciók
– Szignatúra verifikáció eltávolítása, ami az ismert „Google Play is not supported on your device” üzenetet eredményezi
– A Google Maps API v2 támogatása (az előre patchelt Google Play services által)

Megjegyzés: kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a Lucky Patcher az alábbi limitációkkal rendelkezik a GMaps Patcher-hez képest:
– Nem képes lecserélni az OpenStreetMaps-t Google Maps-szel
– Nem képes patchelni a Google Play services apk-t (com.google.android.gms)

Ha a fentiekre szükséged van, használd inkább a GMaps Patcher-t.

Blackberry OS előfeltételek
A készülékeden legyen Blackberry OS 10.3 telepítve.

Szükséges fájlok
Töltsd le és telepítsd ezeket a fájlokat, mielőtt továbblépsz:

Ne engedélyezd a Lucky Patcher automatikus frissítését, mert a frissítés után a patch nélküli változat nem fog működni BlackBerry készülékeken!

Az auto update funkció kikapcsolható a beállításokban.

Googe Play Services 6.6.03 (előre patchelve)

 

A patchelés menete

1. Indítsd el a Lucky Patcher-t

2. a főképernyőn válaszd a Rebuild & Install -t

3. Keresd meg a patchelendő apk-t a készüléken

4. bökj a fájl nevére és válaszd a Rebuild opciót

5. Válaszd a “Choose Apk without License Verification” lehetőséget

6. Vedd ki a pipát az Auto Mode mellől (ne legyen kiválasztva)

7. Válaszd a Remove Dependencies-t

 

Miután a folyamat lezajlott, a patchelt alkalmazást megtaláljuk az eszközön (nem a microSD kártyán!) Keresd a misc/android/luckypatcher/modified folderben. Ezután telepítsd a patchelt .apk fájlt a szokásos módon, és készen is vagy!

Fontos: mielőtt a patchelt verziót telepíted, töröld (uninstalláld) a készülékről a program összes nem patchelt verzióját!

Sok sikert a programok futtatásához!

Comments

Hozzászólás

9 válasz

 1. AkosBlackBerry 2015/03/17
  • Laci 2015/03/17
  • esel64 2015/04/28
   • Laci 2015/04/28
    • esel64 2015/04/29
     • Laci 2015/04/29
 2. esel64 2015/04/30
 3. esel64 2015/04/30

Válasz erre

F