Mit tegyünk, ha túl hangos a tárcsázónk?

BlackBerry-Q10-Dialer

A BlackBerry 10.3.1 egyik „fejlesztése”, hogy a rendszerhangok immáron jóval hangosabban szólnak (a halovány hangerőre ugyanis korábban volt némi felhasználói panasz). Ez egyrészt igen örömteli változás, azonban van egy apró hátulütője, amivel nem nagyon foglalkoztak ezidáig a fejlesztők.

Ez pedig nem más, mint az a tény, hogy a telefonunk tárcsázójának hangja (azok a bizonyos különböző hangmagasságú DTMF tónusok) gyakorlatilag szabályozhatatlanul, elképesztő erővel és agresszivitással szólal meg. Tehát mindennek mondható, csak éppen diszkrétnek nem. Az ember szinte attól tart, hogy károsodni fog a hangszóró a nagy hangerőtől. Nem beszélve arról, hogy nyilvános helyen igen zavaró is lehet a dolog: teljesen mindegy ugyanis, hogy egyébként a telefon hangerejét mennyire vesszük le, a tárcsázó üvölti a DTMF-„melódiát”, mint a fába szorult féreg.

Sajnos a hangerő szabályozására, konkrétan a halkítására nincs korrekt lehetőség a jelenleg kint lévő firmware-ek tekintetében. Szerencsére azonban kisebb trükközés árán megoldható, hogy ne zavarjon bennünket a tárcsázó hangja.

Erre kb. olyan 3-4 lehetőségünk mutatkozik (a downgrade-et leszámítva, de akkor minden egységesen halkabb lesz, és elveszítünk egy csomó új funkciót). Ezeket -nem fontossági sorrendben- leírjuk most az alábbiakban.

1. A leggázabb és leggyorsabb

Ha nincs jobb ötletünk, és kapásból halkítani akarunk a tárcsázóhangon, akkor fedjük le tárcsázás közben a hangszórónyílást – ezzel markánsan csökkenthetjük a hangerőt. Előnye: a célnak megfelel, gyors. Hátránya: kényelmetlen, stílustalan és amatőr, valamint az olyan készülékeken, ahol egymástól nagyobb távolságban több hangszóró is van (Z30, Passport) nem kivitelezhető „hack” – kivéve ha polipszerű végtagjaink vannak, amelyekkel egyszerre több rést le tudunk fedni.

2. A legegyszerűbb

Fizikai billentyűzetes BlackBerry 10 készülékeken (Q5, Q10, Classic, Passport) tárcsázás előtt nyomjuk le és tartsuk röviden nyomva a „q” gyorsbillentyűt, ezzel a telefon csendes (q=quiet) üzemmódba lép. Ekkor tárcsázzuk a kívánt számot szép csendben, majd a q újbóli lenyomásával a normál hangprofilt egyszerűen visszaaktiválhatjuk. Előnye: egyszerű, gyors, egy fokkal elegánsabb, mint az 1. módszer, és ehhez sem kell külön szoftver. Hátránya: ha véletlenül elfelejtjük visszaaktiválni a normál profilt, akkor a telefon néma marad, így lemaradhatunk pár hívásról vagy értesítésről. A teljes érintős készülékekeken csak módosított formában használható: kétujjas lefelé seprés a képernyő tetejéről > Értesítések kicsi harang ikonjára bökve érhető el a némítás

3. Ráérősöknek

Definiáljunk egy új hangprofilt (Beállítások > Értesítések > +Hozzáadás > új profil) amiben némára állítjuk a jelzőhangokat általában, majd egyenként jelzőhangot és hangerőt definiálunk a csengetéshez, valamint az összes kívánt alkalmazáshoz. Ez hosszadalmas és macerás, de a vége az, hogy minden szól, csak a tárcsázó nem. Előny: külön szabályozhatunk mindent (kivéve a tárcsázó hangerő, azt csak vezérelhetjük (i.e. szól / nem szól). Nem kell hozzá külön szoftver. Hátrány: körülményes, macerás.

4. Maximalistáknak

Szerezzünk be az alkalmazásboltból egy tárcsázót. Külső alkalmazásokból több fajta is létezik. Előnyük: általában alaposan testreszabhatók (a tárcsázás hangereje is), van köztük ingyenes is szép számmal. Hátrányuk: mégiscsak egy külön telepítendő szoftverrel van dolgunk, ami plusz memóriát foglal, valamint minden alkalommal el kell indítani, ezt pedig meg kell szoknunk. Nem mindegyik elérhető minden készülékre. Példának okáért az iTel Mobile Dialer Express működik az összes teljes érintős BlackBerry 10 készüléken, de nem fut a fizikai qwertyseken (Q10, Passport, stb.). További általános hátrány még, hogy kísérletezgetni, telepíteni kell többet is, hogy megtaláljuk közülük a nekünk megfelelőt.

Reméljük, fenti kis összefoglalónkkal tudtunk némi támpontot adni a (legalább ideiglenes) megoldáshoz. Egyúttal bízunk benne, hogy a BlackBerry hamarosan új firmware kiadásával gyárilag, elegánsan és profin fogja megoldani ezt a kérdést.

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F