Most éppen Cameron nyomja fullban a kretént

UK Prime Minister wants to ban encrypted messaging apps

A politikus furcsa állatfaj, még nálunk, mobilfanatikusoknál is különösebb. Van benne valami belső, beteges kényszer, hogy minden áldott nap kitaláljon minimum egy égbekiáltó kreténséget, csak hogy róla szóljanak a hírek. Számos példa volt már rá sajnos, hogy egyszerűen nem nyugszanak addig, míg még egy olyan, abszolút politikamentes blog is, mint ez, nem kénytelen foglalkozni velük.

Most éppen az angol miniszterelnök, David Cameron állt elő azzal, hogy be kell tiltani minden titkosítást támogató üzenetküldő alkalmazást.

Roppant kiszámítható módon mi más is lenne az ürügy rá, mint a közelmúlt franciaországi támadásai?

Az „ötlet” (na jó, ne túlozzunk) lényege az lenne, hogy meg kell szüntetni minden olyan mobil (és egyéb) üzenetküldőt, amely támogatja a titkosítást, azaz a biztonságos kommunikációt. Ha nem lenne világos, olyanokról van szó, mint a BBM, WhatsApp, Snapchat és hasonlók.

Mindennek az oka mi más is lehetne (természetesen), mint a jó öreg indok, amit mindig elő lehet húzni: a „terrorfenyegetettség”.

Félreértések elkerülése végett: a probléma ezzel az ötlettel nem az, hogy a kormányok mindenki kommunikációját szabadon áttekinthetővé szeretnék tenni. Nem! Ők mindenki kommunikációját nyilvánosként szeretnék látni – kivéve a sajátjukat.

No és mi is még a probléma ezzel a nagy „küzdelemmel”? Példaképpen az a kényelmetlen tény, hogy a 2003 óta letartóztatott TSA ügynökök száma: 400; ugyanakkor a 2003 óta a TSA által letartóztatott terroristák száma: 0, ami elárul pár dolgot a hatékonyságról, a szándékok tisztaságáról – és a várható sikerességről.

BunmMHTIgAAfVKb

Mindezen akár röhögni is lehetne, de sajnos nem vicc. A tervezett intézkedés, mint említettük volt, kinyírná természetesen a BlackBerry Messengert is, amely közel s távol a legbiztonságosabb, és etalonnak számító -immáron többplatformos- instant üzenetküldő  alkalmazás, amelyet világszerte sok millióan használnak.

A magunk részéről annyit tudunk üzenni (titkosítatlanul) Mr. Cameronnak, hogy:
 

(A The Independent és az Ars Technica  nyomán)

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F