MWC: A BlackBerry megerősítette adatvédelemmel kapcsolatos álláspontját – Vienna viszont sehol

960-will-blackberry-introduce-the-vienna-at-mwc-2016

A február 22-25 között lezajló Mobile World Congress-en a BlackBerry viszonylag csendben volt kb. minden olyan témában, ami igazán érdekelt volna bennünket –a készülékgyártás jövője, esetleges új készülékek (pl. Vienna) bejelentése, stb.–, ellenben nem hagyták ki az alkalmat, hogy a biztonságról mint olyanról újfent mantrázzanak egy jóízűt. Mert ha még valaki nem tudná: BlackBerry = biztonság, és vice versa.

Nemcsak az MWC adta ehhez az apropót, hanem az Apple közelmúltban lezajlott birkózása is az FBI-jal, amelynek során mint tudjuk, a kormányzati ügynökség egy bűnügy kapcsán konkrétan a biztonsági rendszer megkerülésével (backdoor) hozzáférést kért követelt egy bűncselekmény során felhasznált iPhone adataihoz.

A BlackBerry ebben természetesen nem tudott segíteni az FBI-nak 😀 (igaz, az Apple sem), viszont az esetet és az MWC nyilvánosságát kihasználták arra, hogy megerősítsék az adatbiztonsággal és titkosítással kapcsolatos álláspontukat és üzenetüket a nagyvilág felé.

Ez egy árnyalt álláspont, úgy is mondhatnánk, hogy diplomatikus: a BlackBerry szerint meg kell felelni a törvényi előírásoknak, de egyúttal védeni is az ügyfelek adatait, magánszféráját.  

Ahogy a BlackBerry szóvivője fogalmazott:

A BlackBerry aláveti magát a törvényes hozzáférés alapelveinek – végső soron biztosítani akarjuk, hogy nem segítjük bűnözők, terroristák munkáját. Ezzel azt akarjuk mondani, hogy nem hozunk létre semmiféle hátsó ajtót, s ez olyasvalami, ami mellett kitartunk.

A megfogalmazás azért érdekes, mert ez ebben a formában nem más, mint finom figyelmeztetés az FBI felé: srácok, a törvények rátok is vonatkoznak…

Emlékezhetünk a nem is olyan régi esetre, amikor a BlackBerry kis híján távozott Pakisztánból, amikor a pakisztáni kormány hasonló módon követelt hátsó ajtós hozzáférést a BlackBerry szervereihez. Miután a cég igen hamar rövidre zárta a kérdést azzal, hogy ez nem olyasmi, amit bárki kedvéért megtennének, a kormány elállt ez irányú igényétől…

John Chen, BlackBerry CEO így fogalmazott decemberben:

Az adatok védelme a mi dolgunk. A biztonság pedig az, amit önök kapnak. Nekünk vannak a legmegbízhatóbb hálózataink magukat a szolgáltatókat leszámítva – ez az amit fel tudunk kínálni, és ez az, ahogy az üzletről gondolkodunk.

A BlackBerry kijelentette, hogy mindig alá fogják vetni magukat a törvényes, jogi úton történő megkereséseknek, s nem kívánta kommentálni lehetséges szerepét a BlackBerryt használó mexikói drogbáró „El Chapo” elfogásában. Nem nyilatkoztak arról a kérdésről sem, hogy elméletileg (vagy gyakorlatilag) képesek lennének-e visszafejteni a belső tároló adatait a BlackBerry Priv-en, amely a teljes készülékre kiterjedő titkosítást használ.

387159d1452391144t-so-el-chapo-blackberry-guy-lhtdmndbow5dih4nzlxr

El Chapo arzenálja – figyeljük csak, mi van jobbra, alul… :)

Megjegyzendő, hogy az Apple küzdelme az FBI-jal szintén részben a készülékek titkosítása körül forgott, amely az Apple állítása szerint eléggé biztonságos ahhoz, hogy még az Apple maga se legyen képes feltörni a saját eszközeit.

Forrás: Crackberry

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F