Napi tipp: megoldás a fokozott merülésre 10.2.1.1055 (és egyéb verziók) alatt!

Számos felhasználó jelezte hazai és külföldi fórumokon egyaránt, hogy a kiszivárgott 10.2.1.1055 szotfververzió telepítésének van egy kellemetlen mellékhatása.

Nevezetesen: a becses akkumulátor-teljesítmény erőteljesen csökken, magyarul rendkívül gyorsan merül a készülék, és egyúttal fokozottan melegszik is.

Utánajártunk a dolognak, és az alábbiakban összefoglaljuk a tapasztalatainkat.

1. Ez a jelenség nem korlátozódik erre a nem-hivatalos szoftverre, gyakorlatilag bármely OS verzió telepítését követően előjöhet, és jó eséllyel elő is jön (ahogy tapasztaltuk).

2. A jelenség oka lényegében az, hogy az új OS feltelepülés után „belakja” a hardvert, ami eleinte (24-48 órán át) fokozottabb aktivitással párosul. Az OS az összes információnkat újra szinkronizálja, és újraindexel mindent, ami a telefonon található. A fentiek következtében nem ritka, hogy szokatlan ütemben merül az akkumulátor, és melegszik a készülék, a CPU fokozott használata által.

3. Nincs okunk pánikra, új akkumulátort se vegyünk! Egy kis türelem elegendő, és legyen a készülék közelében töltő az első 1-2 napon. Ezt követően jó eséllyel magától „megnyugszik” a készülék, és minden olyan lesz, mint volt, vagy annál is jobb.

IMG_00000029
jól látható, hogy a firm update utáni első napon a Q10 dupla sebességgel merült…

Ami azt illeti, a jelentések szerint (és a saját tapasztalatom is ez Q10 10.2.1.1055-tel) az akku jobban bírja az eddigi összes szoftververziónál, miután a készülék túl van a kezdeti „krízisen”.

+1 tipp: Amennyiben 1-2 nap után sem akar javulni a helyzet, utánanézhetünk, hogy a processzor mennyire (és mitől) pörög, ha az újonnan kapott, igen hasznos menüpontban körülnézünk: Alkalmazáskezelő > Készülékfigyelés > Akkumulátor és Processzor (Processzek) menüpontok.

Ha itt láthatóan fokozott a pörgés, csináljunk egy hosszú „battery pullt”: azaz kapcsoljuk ki a készüléket, és vegyük ki az akkut belőle egy órára. Utána tegyük vissza, és induljunk el vele.

Sok sikert!

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F