Potom 100 dollárért (majdnem) BlackBerryt csinálhatsz az iPhone-odból…

Kiváló készülék az iPhone 5/5s, ám van egy hagyományosan örökölt sajátossága, amelyet mindenféle utólag applikálható szerkezetekkel, megoldásokkal igyekeznek orvosolni különféle független gyártók, akik meglátták a piaci rést, az igényt, egyszersmind a lehetőséget ebben a tulajdonságban.

E sorok írója iPhone tulajdonos is, tehát nem teljesen a partvonalról beszólogatva írom az alábbiakat.
A virtuális billentyűzet kizárólagossága nem feltétlenül és nem mindenkinek hiányosság, de akinek igen, annak nagyon.
A remek szoftverellátottság, az igényes kidolgozás és a hagyományosan csúcskategóriás hardver ellenére ez mindig is achilles-sarka volt az Apple telefonoknak, olyannyira, hogy még maga a qwerty-ellenes Steve Jobs is némi dilemmában volt miatta. Állítólag született is prototípus iPhone annakidején fizikai billentyűzettel, üzleti felhasználóknak, de aztán végül elvetették.


talán ez volt az egyik qwertys iPhone prototípus…

Mindazok, akik napi szinten hosszabb, vagy nagyobb mennyiségű szöveget kénytelenek bevinni készülékükön, tudják, hogy az érintőkijelzős billentyűzet micsoda kínszenvedés tud lenni. Kényelmetlen, na. Ne szépítsük.

Persze van már sok okos és ügyes megoldás, rezgős feedback, no meg próbálkoznak az egyre jobb hatásfokú T9-től, hangfelismeréstől, és társaiktól kezdve a különféle swype-os megoldásokon át az utólag csatlakoztatható bluetooth-os fizikai billentyűzetekig sok mindennel.

Az utóbbiak sorát bővíti a typokeyboards.com Typo billentyűzete:

5277f1961a840a01700000bd_TYPO-3-HOME-OG
hibrid szörnyetegek rajongóinak álma

Több gyártótól, például a BoxWave-től is láthattunk már ilyesmit, tehát nem új a dolog, hiszen jóval korábban az iPhone 4/4S-hez már kapni lehetett bluetooth billentyűzet-tokot, méghozzá slide-os kialakítással, fekvő, sőt, álló kivitelben is!

Ennek a 100 dollárért előrendelhető megoldásnak a különlegessége viszont, hogy maga a billentyűzet-rész kompletten, teljes egészében, úgy ahogy van BlackBerry-koppintás. Az eszköz a megszólalásig (lehet hogy azon túl nem) hasonlít a BlackBerry Q10 billentyűzetének kialakításához. Szemlátomást pofátlanul és szándékosan, véletlenről szó sem lehet. : )

Nem tudom, hogy az eszközeikre amúgy hagyományosan a sznobizmus határáig igényes iPhone-tulajdonosok maguk mit szólnak ehhez a dizájnhoz, nekünk mindenesetre itt a szerkesztőségben egy kicsit furcsán hatott.

Különös továbbá, hogy az értékesítő weboldalon alul már kész “sikersztorikat” olvashatunk lelkendező “tulajoktól”, akik nem tudni pontosan, hogyan váltak ilyen billentyűzet birtokosáv, tekintve, hogy az eszköz még nem kapható, csak előrendelhető… (Oké, oké, tesztpéldányok kerültek kiosztásra, nyilván…)

Ez egy kissé, ha lehet így fogalmazni, mérsékli a hitelességét a dolognak, azt már nem is merem írni, hogy a kinézettel karöltve némiképp a bóvli kategória felé tolja el az -amúgy önmagában érdekes- kezdeményezést.

Bár fizikailag tesztelni természetesen nem tudtuk az eszközt, pár észrevétel, kérdés azért felmerül:

1.) Nem tudni, mennyire igényes a koppintás. (Igen, Kína térhódításával már ez a kategória is megjelent: “igényes koppintás”).
Ha netán nem túl tartós, igénytelen műanyagokat használtak, vagy rossz a nyomáspont, akkor a gépelési élmény közel sem fog felérni egy -pl. – Q10-ével, de egy iPhone tulaj nem fogja azt tudni, hogy ez csak erre a példányra igaz – ő onnantól esetleg el fog vetni minden fizikai billentyűzetet, csípőből. 2.) Az 5/5S eléggé nyújtott kialakítású önmagában is, így ezzel a tartozékkal már-már groteszk “fénykarddá” válik a “szifon”. Esztétikailag minimum kérdőjeles a dolog.  3.) A tok -bluetooth-os kapcsolata lévén- “aktív” kialakítású, tehát tápellátásra van szüksége. Ez tehát egy újabb tölteni való eszköz, ami adott esetben külön nyűg, oda kell rá figyelni. 4.) Bár léteznek a piacon olyan, ehhez hasonló billentyűzetek is, amelyeknek van háttérvilágítása, a Typo sajnos nem tartozik ezek közé. Ez elég komoly hátrány, főként a 22 ezer forintos (nálunk várhatóan minimum + 27% ÁFA) ár fényében.

Összességében: A kialakítás teljes bizonyossággal megosztja majd a vásárlókat (hidegen nem fog hagyni senkit).
A kényelmes gépelés ígérete megvan, hogy ebből ez az eszköz mit teljesít a gyakorlatban, azt majd meglátjuk. Mint ahogy azt is, hogy mit fog szólni hozzá a BlackBerry… Merthogy dombon ülő vadászkutya legyek, ha ezt a kialakítást szó (per) nélkül hagyják…

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F