blackberry-pop-up-widgets-2

A BlackBerry 10 sajátosságai, az aktív frame-ek kényelmes és hatékony kezelést tesznek lehetővé. A jót könnyű megszokni, ahogy mondani szokás. Azonban ha valaki úgy dönt, BlackBerry Privre vált (s ezzel Androidra) annak meg kell szoknia egy másfajta filozófiát: a widgetekkel való munkát. A widgetekkel az a probléma, hogy könnyű elsokallni a használatukat, s kvázi teleszemetelhetik a képernyőt. Néha, ha nagyon összezsúfolja őket az ember, jó sokat kell görgetni és bogarászni hozzá, hogy oda jusson, ahova valójában szeretne. A BlackBerry azonban ennek orvoslására előrukkolt egy teljesen egyedi, még az Android világában is újnak számító megoldással, s egyből integrálta is azt a Priv sajátosan testreszabott rendszerébe.

A popup widgeteknek nevezett megoldás letővé teszi a helytakarékos, ugyanakkor hatékony hozzáférést a widgetekhez.

Akik számára maga az androidos widget fogalma nem teljesen tiszta: a widgetek magyarul olyan minialkalmazások a kezdőképernyőn, amelyek egy-egy adott fő alkalmazáshoz kapcsolódnak, s kényelmes grafikus felületet, ezáltal hozzáférést biztosítanak a fő alkalmazás bizonyos fontos funkcióihoz anélkül, hogy a menükben bolyongva külön el kellene magát az adott fő alkalmazást indítanunk. Példának okáért, ha az időjárásra vagyunk kíváncsiak, vagy a legutoljára beérkezett emailjeinkre, akkor nem kell magát az időjárás-, vagy email programot elindítanunk: a készülék home screenjén, tehát a kezdőképernyőn egy-egy (általában szabályozható méretű) ablakban a nevezett programok folyamatosan futnak, s vizuálisan mutatják az aktuális hőmérsékletet, az utolsó 5-10 emailünket, stb-stb. Ha pedig többre vagyunk kíváncsiak, általában (widgetje válogatja) elég a widgetre bökni ujjunkal, ami a teljes értékű fő alkalmazást is elindítja.

A fent ecsetelt helyprobléma és gyors hozzáférés közt feszülő ellentétre nyújt hatékony megoldást a BlackBerry új elgondolása, amelynek az -egyébként nagyon beszédes- popup widget, azaz magyarul felugró minialkalmazás nevet adták.

A popup widgetek lehetővé teszik, hogy gyorsan belekukucskálhassunk egy tetszőleges programhoz kapcsolódó  minialkalmazás tartalmába mindössze egy, az alkalmazás ikonján felfelé seprő mozdulat nyomán. Az információk mindig kéznél vannak, és a vizuális zsúfoltságot a minimumszinten tarthatjuk.

Mit kell tudni a popup widgetekről?

Amikor a felugró minialkalmazások engedélyezve vannak, minden widgettel rendelkező alkalmazás ikonja alatt megjelenik három pont. Először azonban ezt a funkciót be el kapcsolni.

  • A kezdőképernyőn (aka home screen) tartsuk nyomva az ujjunkat, amíg a “Settings” (beállítások) nevű opció nem lesz látható.
  • Válasszuk ki.
  • Kb. félúton lefelé meg fogjuk találni a “popup” widget funkciót, ekkor győződjünk meg róla, hogy kapcsolója “be” (on) állásba van állítva.

Mindez egy apró, de mégis jól kitalált funkció, ami segít bennünket, hogy sok oldalon keresztül kelljen görgetnünk, mire a számunkra érdekes funkciót/információt megtaláljuk.

Persze a popup widgetek használata egyrészt nem kötelező, másrészt megszokást is igényel, tehát mindenkinek megmarad a szabadsága abban, hogy él-e ezzel az opcióval.

Mindenesetre kipróbálni mindenképpen érdemes!