Rázd gatyába a BlackBerrydet, avagy hogyan tartsd kordában az elszabadult Android appokat?

Android-Battery

Ha az ember igazán ki akarja használni BlackBerry 10 készülékének képességeit, akkor előbb-utóbb kénytelen bizonyos Android szoftvereket is feltelepíteni telefonjára. Ez márpedig egyenes út az akku korai halála felé.

Androidos programokból ugyebár elsősorban azokat teszi fel az ember, amelyek (vagy amelyeknek legalább valamilyen helyettesítő megfelelője) nincsenek meg natívban a BlackBerry World alkalmazásboltban.

Ilyen pl. a Viber vagy a Skype, amelyekről persze lehet mondani, hogy „nehasználdhasználjBBMet”, és hasonló okosságokat, de a tény mégis az, hogy ezek sajnos, vagy nem, de elterjedtek, és a kedvünkért nem feltétlenül fognak mások váltani BBM-re.

A másik taposóakna a BlackBerry Worldben, hogy számos program van, ami onnét tölthető le, de mégsem natív BB10, hanem csak android port. (Szerencsés esetben az eredetinél kicsit jobban optimalizálva BB10-re). Ilyen verziót találhatunk ott a már említett fenti két instant üzenőprogramból is.

Az is aláfuthat a labdának, aki amúgy szent meggyőződésből kerülné az Android programok telepítését, de véletlenül nem figyeli egy adott szoftver leírásánál, hogy nem szerepel a Built for BlackBerry logó – s máris kész a „baj”.

Nagy baj valójában általában nincs is pár darab Android programig, de az embert hajlamos elkapni a gépszíj az idő haladtával. Na, csak még ezt, na csak még azt telepítem – s egyszercsak azt érezzük, hogy a asztalon elvileg készenlétben pihenő készülékünk oldala/hátulja tűzforró.

Ha ilyenkor belemegyünk a készülékfigyelés menübe, brutális értékeket láthatunk. Ijesztően pörgő processzor, s az akkumulátorhasználat felmehet akár 30-40%-ig is. Ez tűrhetetlen, az nyilvánvaló. De mit lehet tenni? (Már az újraindításon kívül, amitől egyébként önmagában is kissé meg szokott nyugodni a rendszer.)

IMG_20150414_122607

A processzort, s ezáltal az akkut folyamatosan nyektető Android programok képesek elvenni azt az óriási előnyt, amit egy olyan készülék, mint pl. a Passport brutális akkumulátora nyújt(ana). Egyszerűnek látszik a képlet: akkor ne használjunk Android programokat. Jó-jó, de ennyi erővel minek a készülék, ha nem használom? Kell, hogy legyen más megoldás is.

E sorok írója először kísérletképpen, vagy inkább poénból egy Androidos megoldást próbált ki, nagy reményeket nem fűzve hozzá. Natív Android operációs rendszerű készülékeken sokan dícsérik a Greenify nevű programot, amely a háttérben feleslegesen futó programokat képes szelektíven hibernálni. Több lehetőség is van, az egyes programoknál a teljes „mélyálom” kombinálható másoknál a push notifikációk fenntartásával, stb.

Sajnos ez a megoldás zsákutcának bizonyult. Mivel maga a Greenify sem natív, Android alkalmazásként önmagában is pörgeti rendesen a processzort, és hosszabb távon nem volt látható bizonyítéka bármiféle akkukapacitás-megtakarításnak.

Így aztán a kézenfekvőbb natív megoldás felé orientálódva nézzük meg, hogy mi vált be végül.

A megoldást egy kissé eldugott helyen, a Beállítások> Biztonság és adatvédelem>  Alkalmazásengedélyek menüben találhatjuk (van egy másik, egyszerűsített mód is, erről később).

Ide belépve felül kiválaszthatjuk, hogy a felsorolt alkalmazások milyen engedélyeit szeretnénk látni. Alapértelmezésben a „Mind” látható – ez nekünk jó is, így látunk minden lehetőséget (amelyek egyébként programról-programra változóak):

IMG_20150707_093244

Válasszuk ki a kordában tartandó programunkat (ez lehet natív BB10 vagy Android egyaránt), és bökjünk rá:

IMG_20150707_093643

Természetesen mindenki úgy állít be minden szoftvert, ahogy neki az a legjobb. Az általános alapelv annyi, hogy amiről úgy ítéljük meg, hogy teljesen feleslegesen pörög a háttérben, annak ne engedjük meg: kapcsoljuk ki a „Lekicsinyítés esetén tovább fut” opciót. (Az Amazon App Store tipikus példája annak a programnak, ami tök fölöslegesen pörög a háttérben…)

 

Miután minden programmal végigzongoráztuk a beállításokat, a korábban készenlétben 20-30% körül pörgő Passport processzora lenyugodott (1,6%), az anticipált (és valós) készenléti idő pedig jelentősen megnövekedett.

 

Amennyiben a többi beállítás nem érdekel bennünket, és csak a háttérben futást szeretnénk korlátozni, akkor ezt a Készülékfigyelés menüből is megtehetjük: az > Akkumulátorhasználat menüben nézzük meg, mi az ami nagyon pörög, válasszuk ki, görgessünk lejjebb, s ott válasszuk a kék színű felirattal jelzett „Változtassa meg az alkalmazás engedélyét” almenüt.

IMG_20150707_095516

Itt megkapjuk az engedély részleteit, ami a legtöbbször (itt) csak egyetlen menüpont: Lekicsinyítés esetén tovább fut – ezt ízlés szerint kapcsoljuk ki.

IMG_20150707_095748

Vigyázat, ha ezt az opciót kikapcsoljuk pl. egy azonnali üzenőprogramnál, akkor onnantól nem kapunk valós idejű értesítést, ha csevegőpartnerünk ránk ír!

Tehát átgondoltan szelektáljunk, a (számunkra) legfontosabb néhány programnak továbbra is engedjük meg, hogy a háttérben fusson. Mi pl. a Vibert érintetlenül hagytuk, továbbra is fut a háttérben, de így is jó eredményeket értünk el akkuidő-megtakarítás terén.

A jól kordában tartott programok eredményeképpen valami ilyesmire számíthatunk:

IMG_20150707_085349

A számunkra legjobb teljesítmény/akkuidő kombinációt kísérletezéssel tudjuk megállapítani. Sok sikert kívánunk!

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F