Retro-teszt: BlackBerry Pearl 9105 3G

BlackBerry Pearl 3G 9105

Elég volt már a sok Passport-bemutatóból, a csapból is a 10.3 meg a Blend folyik, és a BlackBerrys világ szeme már az újabb, következő üdvöske, a Classic megjelenésére fókuszál.

Azt mondom: ááállj! Hát nincs már senki ezen a sártekén, aki csak egy jó kis telefont szeretne? Egy szép, formás, kézbeillő, kis méretű, jól összerakott készüléket, amivel elsősorban telefonálni lehet kiváló hangminőségben, de ha kell, azért egy BBM üzenetet is elküldhetünk, vagy ha nagyon rászorulunk, akár még a Vibert is fel lehet rá szuszakolni?

A 9105 Pearl ha nem is a funkciógazdagság vagy a sebesség világbajnoka mai szemmel, az asztali gépekkel vetekedő négy- meg nyolcmagos mobil processzorok és 2-3 GB RAM-ok korában, de az biztos, hogy szépségdíjas, és minőségi kis darab a mai napig. Rászolgál nevére: igazi gyöngyszem.

Hogyan? Azt mondjátok, hogy BlackBerry, de nem qwertys? Hát persze, a kompaktságnak ára van, amit kompromisszumok formájában kell megfizetnünk. De ha túlságosan szomjazunk a fizikai qwertyre, még az is megoldható utólag, némi házi beavatkozással, ha nagyon akarjuk (lásd később.)

Hogy ennyire „agyondícsérhessük”, ahhoz egy olyan példányra is szükség volt természetesen, mint amilyet nekünk sikerült beszerezni: gondos, előző gazdája nagyon vigyázott rá, tényleg le a kalappal: gyakorlatilag makulátlan, újszerű állapotban vásároltuk meg a készüléket.

Lássuk hát az összefoglalót!

A BlackBerry Pearl termékvonala közel sem előzmény nélküli, hosszú és patinás múltra tekint, ami a 71xx-es sorozatú készülékekig vezethető vissza.

Annakidején a BlackBerry felismerte, hogy a széles sütőlapát-szerű kialakítás nem mindenkinek jön be, így azt a vásárlóréteget is be kívánták célozni, akiknek amúgy bejön a BlackBerry-minőség, funkciógazdagság, csak a széles formatényező nem annyira. Számukra készült kompromisszumos vonal ez:

BlackBerry 7100t<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
MORE PICTURESBlackBerry 7130g<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
MORE PICTURESBlackBerry Pearl 8100<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
MORE PICTURES

Fenti képek esetében 2004 végén – 2005 elején járunk. Érdekes megjegyezni, hogy -mint látható- itt még egységesen a fél-qwerty megoldást preferálta a BlackBerry, és csak később döntött úgy, hogy hagyományos GSM-billentyűzettel felvértezett változatot is csinál: na, pont ez lett a 9105.

Az első fecske, a 7100 is már 65K színű, 240×260 pixeles TFT kijelzővel, Bluetooth-szal és USB csatlakozóval érkezett. Egy évvel később követte a 7130, majd ugyanabban az évben, 2 hónappal később az első valódi Pearl, a 8100 (2006. szeptemberében).

BlackBerry Pearl 8110

A közvetlen előd, a 8110 már 2 megapixeles kamerát kapott,
és a Bluetooth mellett GPS is került bele.

2008 végén és 2009 elején aztán jött két clamshell kialakítású Pearl (már hogy ne jött volna, hiszen a gyöngyök is kagylóhéjban leledzenek, ugyebár, így ez túl magas labda lett volna ahhoz a BlackBerrynek, hogy ne csapja le), a 8220 és a 8230, még mindig fél-qwerty megoldással, a helytakarékosság jegyében. Bár ekkorra más gyártók is előrukkoltak hasonló, vagy akár szerencsésebb megoldásokkal is, gondoljunk csak pl. a 2007. májusában belejentett Sony Ericsson P1i-re, amelynek teljes qwerty billentyűzete van, méghozzá igen helytakarékos, és még mai szemmel nézve is igen jól használható!

BlackBerry Pearl 3G 9100<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
MORE PICTURES

 a 9100 Pearl 3G fél-qwertyvel

Ilyen előzmények után érkezett meg 2010. áprilisában a Pearl 9100 és 9105 3G, ahol elsőként vált szét a termék-branch: a 9100 maradt fél-qwerty, a 9105 esetében pedig hagyományos telefonos billentyűzetet alkalmaztak.

A Pearl 9105 3G, retrotesztünk alanya mint nevében is benne van, feláll a HSDPA hálózatokra is, az összes fellelhető frekvencián: 850/900/1700/1900/2100 MHz-en is működik. Emellett persze 2G-n is eldöcög: 850/900/1800/1900 MHz-en, és az EDGE (a.k.a. „2,5G”) sem okoz neki gondot.

A készülékház kifejezetten kompakt, kézbevaló, méretét tekintve 108 x 50 x 13,3 mm, vagyis nem pengevékony, de szép, arányos, és jól megfogható.

Emellett a ház gyönyörű, kifejezett esztétikai élményt jelent a mai unalmas, egymást másoló péklapátnyi érintős téglalapok mellett, ahol szinte csak annyi a változatosság, hogy a sarkokat melyik gyártó mennyire kerekíti le avagy nem.

Méretével összhangban kifejezetten jelentéktelen, 93,5 grammos súlyával gyakorlatilag oda tesszük, ahova akarjuk: bármelyik zsebünkben röhögve elfér, és húzni sem fogja azt.

Időzzünk még el a készülékháznál egy kicsit. Az anyaghasználat példás, bár főként műanyag/gumi, mégis parádésan prémium hatást keltő. Szépen eldolgozott élek, művészi igényességgel megtervezett ívek vannak itt, kérem, amelyek igazi vizuális felüdülést jelentenek a hozzáértő ínyenc szemlélőnek. A középkeret a készülék oldalával gumi +  fémbevonatú műanyag, roppant kellemes és biztos fogást nyújt.

A hátlap (akkufedél) ugyan szintén csak műanyag, de nagyon ravasz módon szálcsiszont fém hatású struktúrája van, ami miatt egyrészt kopás-és karcállóbb is, mint egy sima, netán fényesre polírozott műanyag hátlap, másfelől pofásan prémium hatást kelt. Csak alaposabb szemlélődéssel vehető észre a turpisság, no meg a meleg tapintás és a hajlékonyság az, ami árulkodik. Ezzel együtt is szép munka – nem beszélve arról, hogy a marketingszemponból jó helyre, szem elé, felülre helyezett attraktív BlackBerry logó is igen szemrevaló, és teszi a dolgát, egyfajta másodlagos reklámhordozóként. Ha telefonálok, látják, hogy BlackBerrym van. (Hallod, BlackBerry 10? Ezt nálad is így kellett volna megoldani, nem szemérmesen középre rejteni azt a gyönyörű logót!)

A készülék két oldalán+tetején helyezkednek el a vezérlőgombok, olyan eleganciával (és számban!), hogy a BlackBerry 10-es sorozat bármelyik képviselője (beleértve a Passportot is!) sárgulhat az irigységtől: jobb oldalon a hangerő fel-le gombot, valamint a dedikált(!) kameragombot találjuk. Utóbbi rendesen „fényképezőgépesen” viselkedik: picit lenyomva és nyomva tartva élesít, fókuszál az adott témára, majd jobban lenyomva exponál a kis készülék. (3.15 Mpixeles, nem is olyan rossz képeket.) Képminőség.

A másik oldalon, balról találhatunk még egy gombot – ami roppant hasznos, ugyanis a legjobb az benne, hogy teljesen, 100%-ig személyre szabható. Bármilyen funkciót hozzárendelhetünk: ha akarjuk, ez is lehet exponálógomb, vagy indíthatjuk vele kedvenc alkalmazásunkat, játékunkat, de a diktafont is. (Mert hogy az is van a Pearlben.) Ezek az oldalsó gombok páratlan ergonómiai élményt jelentenek, épp csak jelzésértékűen kidomborodnak a gumi bevonat alatt, de éppen elegedően ahhoz, hogy könnyen megtaláljuk őket vakon is: fantasztikus taktilis élmény, és a nyomáspontjuk is éppen jól eltalált: nem lehet őket véletlenül lenyomni, de túl nagy erőkifejtést sem igényelnek. Rendkívül esztétikus és praktikus megoldás (a kettő ritkán találkozik ennyire szerencsésen: a kis készülékből szinte süt az átgondoltság és a tervezésébe belefektetett sok-sok mérnöki munkaóra.)

A meglepetéseknek azonban nincs vége, mert a kis méret dacára a készüléknek a tetején is funkciógombokat találunk, méghozzá nem is akármennyit: a médialejátszó távirányító dedikált gombjai foglalnak helyet felül: középütt lenyomva a lejátszás/pillanat állj/készüléknémítás (helyzettől függően), a két oldalon pedig az előzó/következő szám lejátszásának gombja található, egy egybefüggő, esztétikus, fémgőzölt műanyag fedél alatt. A középső gomb a kijelző kikapcsolt állapotában bekapcsolja a kijelzőt és feloldja a képernyőzárat is, hosszan nyomvatartva pedig ellenkezőleg: lezárja a készüléket, és kikapcsolja a kijelzőt. Roppant praktikus!

A készülék alján nem találni semmit, leszámítva a billentyűzet alatti takarófedélen a egy kis méretű furatot a mikrofon számára, no meg a hangszóró nyílását. Bal oldalon a szabadon definiálható funkciógomb felett egy microUSB csatlakozó figyel (2010-hez képest ez is eléggé korszerű megoldás, és igazán kedves volt már akkor is a BlackBerrytől, hogy nem különféle elmebeteg fastport és hasonló, önmagán kívül semmivel se kompatibilis beltenyész csatlakozó-hülyeségekkel fárasztotta a közönséget).

A kijelző nem érintős (nehéz rá visszaszokni, de a jó öreg optikai trackpad segít ebben, szerencsére)

Bekapcsolás után a szokásos BlackBerry logó köszön ránk: meglepően finom rajzolattal, ugyanis a csöppség egy 360 x 400 pixeles kijelzőt kapott, ami ugyanakkor nem nagy (szép, arányos a készülékkel), de ebben a méretben így impozáns, mai szemmel is több mint korrekt 239(!) ppi felbontást jelent. Így aztán nem csoda, hogy nem is tűnik pixelesnek a kijelző (amely amúgyis remek fényerejű és jól olvasható beltéren-kültéren egyaránt).

A rendszer feljövetele igazi BlackBerrysen komótos, de nem vészes, ki lehet bírni. A készüléken vásárlás után OS 5-ös rendszer volt, ami mai szemmel már kissé fapados, ezért (na meg kíváncsiságból is) szinte rögtön frissítettünk OS6-ra. Na jó, bevalljuk, valójában egy hibrid OS-t tettünk fel rá, amelynek vannak OS7-ből származó elemei is. A Pearl-re számos különböző hibrid OS elérhető a mai napig: legalább 4 – 5-féléhez volt szerencsénk. Mivel mindegyiknek van előnye-hátránya, nem foglalunk állást, és nem adunk tippet: mindenki kísérletezze ki maga, melyik a legszimpatikusabb a számára.

Az üzemidő a mai szemmel mérsékelt órajelű processzor, és viszonylag kicsi kijelző következtében egészen baráti: az 1150 mAh-s akkumulátorral nem nehéz 3 napot elérni. De komoly nyúzással is bőven kibír a szép kis apróság két teljes napot, mielőtt töltőre kellene dugni.

 

Verdikt:

A BlackBerry Pearl a mai napig kellemes munkatársa lehet azoknak, akik elsősorban telefonálásra használnak egy készüléket. Amennyiben sok szöveges üzenetet is szeretnénk küldeni, javasolt inkább a 9100 változat beszerzése, amely fél-qwertys billentyűzetet kapott. A 9105 hagyományos billentyűzete is lecserélhető egyébiránt a 9100 félqwerty-jére, de ügyelnünk kell, hogy ahonnét megrendeljük, küldjék el a billentyűzeten és a billentyűzetfólián kívül a billentyűzet keretét is a PCB-vel együtt (nyomtatott áramkör), mert készülékünk csak és kizárólag így fog helyesen működni!

A készülék szét-és összeszereléséhez keressünk rá a Youtube-on a „BlackBerry Pearl disassembly” kifejezésre.

Összességében: hardcore berryseknek nagyon ajánlott vétel; manapság állapottól függően 8-15 ezer forint környékén lehet hozzájutni.

Szinte mindent tud, amit a nagyobb tesók OS7-ig bezárólag, leszámítva a wifi hotspot és tethering funkciókat. És még a zenelejátszója is szépen szól.

Tesztalanyunkat hibátlan, gyakorlatilag karcmentes állapotban megőrizte előző tulajdonosa, amiért ezúton még egyszer is tolmácsoljuk elismerésünket, köszönet érte!

Technikai adatok: BlackBerry 9105 3G

 

 

 

 

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F