Sachesi – II. rész: működő Viber hanghívással és egyéb Android portok 10.2-n

A BlackBerry 10 szoftverellátottsági hiányosságai egészen kiválóan pótolhatók, mivel manapság már számos Android szoftver sideloadolható sikeresen (a sikeresen azt jelenti, hogy ténylegesen működnek is).

Az alábbiakban a nekünk bevált módszert és szoftvereket ismertetjük a Nagyérdeművel, ezen felül felsoroljuk és röviden bemutatjuk azokat az Android programokat (konkrét verziószámmal), amelyek tapasztalataink szerint rendesen funkcionálnak.
A tesztelésre, sideloadra használt készülék egy Q10 volt, tehát azt nem garantáljuk, hogy minden felsorolt program menni fog Q5-ön, Z10-en vagy Z30-on is, de az esély jó rá – mindenesetre mindenkit arra biztatunk, hogy próbálja ki/kísérletezze ki maga, hogy mi fut, mi nem (külföldi fórumosok tapasztalatai azt mutatják, hogy ami nem megy az egyiken, az általában a másikon sem, viszont ami egyen fut, az általában a többin is.)

Kérjük, hogy saját tapasztalataitokat osszátok is meg a nagyközönséggel itt a kommenteknél, vagy Facebookon!

Hozzávalók:

– csipetnyi bátorság (itt még kisebb az esély, hogy félremenjenek a dolgok, mint egy komplett firm update-nél)
– letöltött Sachesi, tetszőleges helyre másolva a pc-nken (megteszi a desktop is) – letöltés innét
unlockolt Android runtime (ebből több verzió is létezik, mi ezt használtuk) – letöltés innét

BlackBerry 10-es készülék, hivatalos 10.2.0.424-gyel, vagy esetleg ennél magasabb verziószámú, kiszivárgott firm-mel.

Újfent jelezzük, hogy csak saját felelősségére fogjon hozzá mindenki!

A sideload menete:

1.) Csatlakoztassuk BlackBerry 10-es készülékünket a pc-hez microUSB-n keresztül, majd indítsuk el a Sachesi-t.

Kattintsunk felül az ‘Install‘ fülre, ezek után hasonló látványban lesz részünk:

sach1

2.) Jelöljük ki a letöltött Android runtime 2db fájlját, majd egyszerűen drag-and-droppal (ráhúzva a Sachesi ablakára) telepísük fel őket. Nem tart sokáig, közben ne piszkáljuk a készüléket.

3.) Indítsuk újra a telefont.

4.) Mikor a készülék újra csatlakozott a Sachesi-hez, döntsük el, miket szeretnénk telepíteni a készülékre, majd a kívánt Android alkalmazás(ok) bar fálj(jai)t a fentiekhez hasonlóan egyszerűen húzzuk át a Sachesi ablakára úgy, hogy továbbra is az ‘Install” fül legyen az aktív.

Tehát egyszerre egy, vagy több .bar fájlt is telepíthetünk e módszerrel.

5.) Ezúttal ne hagyjuk békén a készüléket, hanem oldjuk fel a képernyőzárat, és kísérjük folyamatosan figyelemmel a kijelzőn a telepítés menetét. Szinte mindegyik szoftver telepítése alkalmazás-engedélyes kérdéssel áll meg, válaszra várva: ekkor okézzuk le (=’elfogadás’), hogy a telepítés rendben folytatódjon.

Amikor az utolsó szoftver is települt, készen vagyunk. Ezután már nem szükséges feltétlenül újraindítani még egyszer a készüléket, a tapasztalatok szerint amelyik Androidos program nem akar futni (indítás után kilép), az a telefon újraindulása után sem fog „megjavulni”. Ami fut, az egyből szokott futni.

 

BlackBerry Q10-en működésre bírt androidos programok listája:

Etsy: aki nem csak Ebayezni szokott, hanem Etsy-n keresztül is ad-vesz, annak jól jöhet ez a praktikus mobil kliens. Ebay-kliens van natívban az alkalmazásboltban.

MobileVOIP: bár erre vannak natív megoldások is BB10-en, aki megszokta a MobileVOIP használatát kedvenc Dellmont szolgáltatójához, az örömmel fogja viszontlátni BlackBerryjén is ezt a klienst. A többinél pl. annyival tud többet, hogy a saját hívószámunkat engedi beállítani, valamint aktuális egyenlegünket is kiírja. Mivel Q10-re nincs optimalizálva, a virtuális számbillentyűzet kicsit össze van csúszva, és nehéz kezelni – de azért működik.

Skype v3.2.0.6673: a BlackBerry World-ben található legújabb port helyett -annak uninstallját követően- sokan hasznosnak találhatják ezt a korábbi Skype verziót, mivel az új, bár szebbnek mondják, nem feltétlenül jön be mindenkinek, valamint sajnos megszüntették benne az enterrel való szövegküldés lehetőségét. Ez a korábbi verzió még elküldi a szövegeket enterrel (Ez leginkább a fizikai qwertysek számára érdekes, tehát Q5 és Q10 esetében) Akinek ez nem szempont, az bátran tegye fel a hivatalos bétát (aka Skype Preview) az alkalmazásboltból, és ezt felejtse el.

Marvin v1.6.2.16 – öreg, iszapszemű számítástechnikai ráják nélkülözhetetlen nosztalgia-kelléke ez a ZX Spectrum emulátor. Nuff said. 😉

Viber v2.3.2.61.22 – A várva-várt program, ami végül soha nem jött el, mert Viberéknek inába szállt a bátorsága a BlackBerry üzleti gyengélkedése kapcsán és kitalálták, hogy inkább mégsem támogatják…
Figyelem! Lehetséges, hogy újabb verziók is futnak BB10-en. Elég sokat kipróbáltunk – sikertelenül. Ez a konkrét verzió biztosan megy Q10-en, a hanghívás is elindul, és működik (tesztelve). Sok sikert a kísérletezéshez!

Skitch v2.6.1 – Remek Evernote-kiegészítő, aki ismeri, az tudja, mire jó.

Amazon Kindle v3.5.1.1 – Az ekönyv-olvasás szerelmeseinek nélkülözhetetlen kelléke.

Mozilla Firefox v22.0 – Nem szükséges bemutatni… Az előnyeiről annyit, hogy BB10-re natívban csak fizetős megoldás van a Firefox-os könyvjelzőink és böngészőfüleink szinkronizálására – ezzel az Android porttal viszont megkerülhető ez a probléma, és a megszokott böngészőnket használhatjuk kényelmesen.

Bad Piggies v1.4.0.1400 – E remek kis játékból is van natív verzió az App Worldben, de aki valamiért nem tud, vagy nem akar érte 0,89 EUR-t fizetni, annak nyilván megteszi ez is – ingyen…

Cut the Rope Experiments (free) 1.6.2 – egy másik nagyon népszerű játék – ebből is van natív, fizetős BB-re: akinek jó az android port helyette ingyen, az már töltheti is.

Tapatalk Pro v4.2.2.404 – Kiváló fórumozó alkalmazás mobiltelefonokra (most már BB10-re is).

Shape Services IM Plus Full v6.6.0.660 – Élenjáró multi-messenger alkalmazás, amely a legfontosabb azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat támogatja, így pl.: Skype, Google Talk, MSN, Yahoo, Facebook, ICQ, Beep, AIM, Jabber, Mig33, Gadu-Gadu, stb.

Waze v3.7.3.1 – kitűnő -és egyesek szerint egyre jobb- ingyenes hangos navigáció. Kipróbálva: keresés, útvonalterveztetés, valamint elindítottuk a navigálást, mintha mennék a cél felé: a hangutasítások és a térkép mutatása rendben volt, nem akadt, nem lépett ki. Alaposabban nem teszteltük.

ES File Explorer 3.0.5.5 – a gyári natív filekezelőnél kicsit többet tud, bár minden megszokás kérdése…

Google Maps 7.2.0 – működő hangos navigációval, nem is kell ennél több :)

Vine 1.3.5 – az új rövid videó-megosztós-közösségi csoda mobil kliense

Instagram v4.1.2 – ezt sem kell bemutatni…

LINE 3.9.3 – A Viber konkurense, ez is tud hanghívást, ezen felül remek felhasználói felület és jópofa emotikonok tömkelege jellemzi.

Winamp v1.0.3 – Aki megszokta ezt a zenelejátszót, BB10-en sem kell mostantól nélkülöznie – bár natívból vannak hasonlóan jók a BlackBerry Worldben. Sajnos dalszövegekre nem keres, és nem mutatja őket.

Scribd – v2.5.1.19 – Könyvmolyoknak nélkülözhetetlen, hatalmas online adatbázist kezelő olvasó kliens.

MX Player v1.7.20 – médialejátszó program, sok funkcióval, feliratkezeléssel, hardveres és szoftveres dekódolással. Automatikusan könyvjelzőz, azaz újraindításkor képes ott folytatni a lejátszást, ahol abbahagytuk (kikapcsolható funkció).

iGO v8.4.2 Tesztelés alatt áll, még nem tudunk nyilatkozni róla, hogy rendesen működik-e. Erre hamarosan (egy másik cikkben) visszatérünk!

***

A fenti .bar-lista tagjai (pun intended) innét egyben letölthetők egy .zip fájlban. (Az iGO kivételével.)

***

Legközelebb a BlackBerry 10-re használható .bar lelőhelyekről fogunk beszélni, valamint arról, hogy mi magunk hogyan készíthetünk Android .apk-kból BB10-re alkalmas .bar fájlt.

Sikeres, örömteli sideloadolást kívánunk!

Kövessetek Facebookon, lájkoljatok, anyázzatok (na jó, azt inkább ne), kommenteljetek bátran! 😀

 

 

Comments

Hozzászólás

6 válasz

  1. seftom 2013/11/05
  2. Laci 2013/11/05
  3. Dani 2013/11/08
  4. Laci 2013/11/08

Válasz erre

F