Seacrest, a Typo forgalmazója azon nyavalyog, hogy a „BlackBerry egyeduralmat szeretne minden eszköz fizikai billentyűzete felett”

Typo KeyboardBlackBerry Q10 keyboard

A CES 2014 -en is bemutatott gagyi koppintás-billentyűzet továbbra is komoly viharokat kavar. Ahogy az borítékolható volt, a BlackBerry persze perel miatta, és szeretné elérni, hogy a forgalmazását betiltsák az USA-ban.

A Typo reakciója erre nem az volt, hogy behúzták fülüket-farkukat, ellenkezőleg: pofátlanul még nekik áll feljebb, és nagy szájjal védik a védhetetlent.

Legutóbb pl. azon nyekeregtek (szimpátiakeltés céljából), hogy a „BlackBerry egyeduralomra tör, és minden eszköz fizikai billentyűzetét ki szeretné sajátítani magának”.

Nem, ez így ebben a formában nem igaz. Ez akkora hazugság, hogy még az ellenkezője sem igaz. Valójában ha tényleg röviden, sommásan szeretnénk összefoglalni a helyzetet, akkor egy mondatban így lehetne:

A BlackBerry a BlackBerry billentyűzetét szeretné kizárólag a BlackBerry készülékek számára fenntartani. Érthető okokból.
Más pedig egyébként nyugodt szívvel csinálhat, amit csak akar – kb. millió és egy féle elrendezés, forma, alak, megoldás létezik és elképzelhető –  amíg az a “más” nem pont kiköpött olyan, mint egy Q10 billentyűzet…

Milyen érdekes, hogy például -az amúgy nagyon kellemes és jól használható- Xperia Mini Pro billentyűzetével semmi baja nincs a BlackBerrynek. Miért is? Hát azért, mert az még csak halványan sem hasonlít egyik BlackBerry billentyűzetére sem.

De említhetnénk a Nokia E7-et, a Dell Venue Pro-t és még számos másik készüléket is a Samsung vagy a Motorola kínálatából.

A fő baja e sorok írójának sem önmagában a koppintáson lenne (bár az sem szép dolog), hanem a szituáció így egyben sajátos. Egyrészt a hangnem érdekes, ahogy Seacresték védik a védhetetlent. Másrészt, ami igazán nagy baj, hogy a Typo-t egyesek kipróbálták a CES-en, és állítólag fél óra alatt -bocsánat a tesztelőktől átvett kifejezésért- szarrá ment.
Tehát ez nem csak kiköpött másolat, hanem még gyatra is, ami viszont innentől kezdve azért is baj, mert esetleg azt a tévképzetet keltheti a joggal elégedetlen vásárlókban, hogy a BlackBerry billentyűzetei is biztosan ilyenek, ennyit érnek. Mivelhogy ránézésre pont olyanok azok is.

És innentől kezdve még akkor sincs miről beszélni, kedves Seacrest, ha netán a BlackBerry hivatalos engedélyével gyártanátok ezt a billentyűzetet, a silány minőséget se így, se úgy nemigen lehet mivel megindokolni.

Ryan Seacrest, az American Idol „sztárja”, a Typo kiagyalója egyenesen odáig ment érvelésében, hogy az 1870-es években gyártott írógépek qwerty billentyűzetét citálta elő, úgy fogalmazva, azok sem a BlackBerry szabadalmai, valamint szerinte:
„sajnálatos azonban az is, hogy az olyan kis méretű, közel azonos elrendezésű billentyűzetek, mint amilyet a BlackBerry a magáénak „állít be”, már a 80-as évek közepe óta léteznek.”

Hát, meglátjuk, mire lesz ez elég… Van egy tippünk. 😀

Feltételezések szerint a Typo kifejlesztése 1,4 millió dollárba került, és állítólag eddig 4000 darabot tudtak eladni. Megjelenése óta minden hónapban 10.000 példány készült belőle.

Comments

Hozzászólás

Válasz erre

F